Important! Atenţionare din partea Serviciului Vamal pentru proprietarii maşinilor cu numere străine

0

Serviciul Vamal amintește posesorilor de automobile cu numere de înmatriculare străine că termenul maxim de aflare pe teritoriul ţării este de 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive.

FOTO: diez.md

Totodată, conducătorii unor astfel de maşini, care au fost introduse pe teritoriul vamal al Republicii Moldova până la momentul intrării în vigoare a noii legi (1 ianuarie 2017), termenul de declarare prin acțiune de 180 de zile începe la data intrării în vigoare a legii respective.

Dreptul de aflare pe teritoriul ţării noastre pe un termen mai mare de 180 de zile îl vor avea doar autovehiculele introduse de către persoanele fizice domiciliate în străinătate şi care deţin permis de conducere în ţara în care îşi au domiciliul, în condiţia achitării vinietei de 180 de euro, pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare a autovehiculului pe teritoriul ţării noastre.

Vezi şi: Începând de astăzi vinieta moldovenească poate fi procurată online. Câţi şoferi au făcut deja asta

În acest context, Serviciul Vamal atenționează că mijloacele de transport auto, declarate prin acţiune pe teritoriul vamal, pentru care a expirat termenul acordat conform modificărilor operate vor fi identificate, reţinute şi aduse de către poliţie, Poliţia de Frontieră sau Echipele Mobile ale Vămii către cel mai apropiat birou vamal sau către organul vamal de frontieră pentru a fi scoase de pe teritoriul vamal al țării.

Cheltuielile de escortare (0,15 euro/km) vor fi suportate de către posesorul autoturismului reținut!

FOTO: publika.md

De asemenea, începând cu 1 aprilie 2017 este interzisă circulația pe drumurile publice a autovehiculelor cu număr de înmatriculare din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender în cazul conducătorilor care dețin permis de conducere al Republicii Moldova și domiciliază pe teritoriul Republicii Moldova, precum și circulația autovehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare dintr-o unitate teritorială nerecunoscută de Republica Moldova.

În cazul neconformării cerințelor legale stipulate, conducătorii respectivelor autovehicule riscă înlăturarea de la conducerea acestora, iar unitatea de transport va fi indisponibilizată pe teritoriul stației de parcare specială sau celei mai apropiate subdiviziuni de poliție.

Prin derogare, circulaţia respectivelor autovehicule se permite doar în cazul în care acestea sunt în proprietatea agenţilor economici din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender şi dacă conducătorii de autovehicule sunt angajaţi ai acestora.

FOTO: unimedia.info

Totodată, este de menționat că, potrivit prevederilor aceleiași legi, în perioada 1 ianuarie 2017 – 1 aprilie 2017, persoanele fizice rezidente care au introdus pe teritoriul Republicii Moldova până la data de 1 noiembrie 2016 mijloace de transport auto, indiferent de termenul de exploatare, precum şi persoanele care au deţinut până la 1 noiembrie 2016 în posesie sau în folosinţă mijloace de transport auto clasificate la poziţia tarifară 8703, indiferent de termenul de exploatare, cu plăcuţe cu număr de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender, au dreptul de a le plasa sub regimul vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2016, cu prezentarea certificatului care atestă achitarea vinietei şi înregistrarea acestora în conformitate cu legislația în vigoare.

Prin urmare, pentru plasarea în regim vamal de import a unităților de transport respective sunt solicitate următoarele acte:

– paşaportul tehnic al mijlocului de transport;
– documentul care confirmă dreptul de proprietate (contractul de vânzare-cumpărare, actul de donaţie, procura sau altele);
– certificatul care atestă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor (vinieta), cu excepția mijloacelor de transport auto cu plăcuţe cu număr de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender.

Mai este important ca mijloacele de transport respective să fie scoase de la evidenţă de la autoritatea competentă a statului de expediere.

Pentru vămuirea mijloacelor de transport auto cu numere de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender este necesară completarea declarației vamale și a unei declarații scrise pe propria răspundere cu privire la veridicitatea informațiilor prezentate, cu anexarea documentelor confirmative, eliberate în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și mun. Bender.

0 comentarii
 1. Gheorghe spune

  Buna ziua. Eu am o intrebare :
  In cazul in care locuiesc in Romania (detin si buletin si permis romanesc), si vin in Republica Moldova in mediu odata in luna, deci imi fac vinieta de 7 zile de fiecare data cind intru, si masina inmatriculata in Romania, cum mi se va percepe acelea 180 de zile ? Cite zile stau consecutiv in RM, sau din momentul in care am intrat?
  Va multumesc.

  1. Anatolie spune

   Vor fi adunate toate zilele de sedere propriu-zisa pe teritoriul RM, de la data primei intrari. Adica, daca ai intrat prima data pe teritoriul RM la data de 02.01.2017 si ai stat 3 zile apoi ai efectuat iesirea, peste ceva timp iarasi ai revenit si ai mai stat cateva zile- toate acestea zile se aduna si pana la 31.12.2017 nu trebuie sa depasesti 180 zile (cumulate).
   Totusi, daca esti cetatean strain ( cu buletin identitate, permis conducere si masina inregistrata in acel stat strain) aceste prevederi nu se aplica ( asa reiese din cele mentionate in articol).
   O zi buna.

 2. M.P.B. spune

  Salutare! Am dublă cetățenie (MD/RO) și o mașină cu nr. RO dar permisul de conducere e MD. Acum rezultă că eu trebuie să-mi fac și permis RO ca să pot ține mașina RO în MD mai mult de 180 zile pe an (365 zile) ? Mulțumesc anticipat!

  1. Cezar spune

   Ca atare doua domicilii nu se poate de avut. Ceea ce fac moldovenii e smecherie ilegala, cu buletin MD + RO in acelasi timp. Dupa lege trebuie doar un buletin sa fie. Permisul de conducere strain in MD este valabil 6 sau 12 luni, nu mai tin minte. Dupa asta trebuie schimbat in acel moldovenesc. Fa concluzii.

 3. Ion spune

  Buna ziua,
  Rog respectuos sa-mi explicati la urmatoarea intrebare:
  Se rasfringe actuala lege, limita de 180 zile pe an, daca suntem o întreprindere cu capital strain(Romania) si avem in gestiune o unitate de transport cu nr. RO ca persoana juridica și conduc mai multe persoane cu permis de conducere RM.

 4. Geo spune

  Toate ca toate sar cind vad ca preturile sunt in euro ma omoara. Unde suntem omeni buni? Chiar ii asa de greu de scris preturile in valuta tarii. La toti ca la toti numai in RM ca la nebuni.

 5. Dorel spune

  Buna ziua rog sa fiu lamurit in privinta scoaterei de la evidenta cit o sa ma coaste un motor dizel cu capacitatea c.1898

 6. Andrei spune

  Buna ziua! Legea privind conducerea auto inregistrate in Transnistria le va atinge pe soferi ,cetateni ai R.M cu inscrierea si domeciliu in Benderi dar cu permis de conducere moldovenesc?

 7. Gheorghe spune

  Salut. Nu stiti la cimpul IDNP/Numar serie pasaport trebuie CNP sau numar seria la buletin romanesc, sau ambele?
  Multumesc.

 8. Anatol spune

  Stie cineva de limita de 3 ani pe care masina cu numere straine nu trebuie sa o depaseasca aflindu-se in Moldova? La ce se refera? 3 ani de la ultima intrare? Multumesc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata