Importanța purtării centurii de siguranță. Reţine următoarele lucruri şi fii responsabil
După ce am văzut asta, am decis că e un moment oportun pentru a vorbi din nou despre centura de siguranţă. Întâi de toate, cine dintre voi nu a auzit expresii precum: „nu, mie nu o să mi se întâmple”, „puține șanse să fac accident sau să dea cineva în mine” sau „și cu ea și fără ea este tot aia”?
Adevărul este că există posibilitatea să ți se întâmple ție, sunt șanse reale, iar centura de siguranță îți poate salva viața. În acest articol vom discuta despre importanța purtării centurii de siguranță, legislația în vigoare, mituri în privința subiectului și riscuri la care te expui.
Importanța purtării centurii de siguranță
Centura de siguranța a fost concepută în scopul protecției șoferilor și pasagerilor dintr-un autoturism în caz de impact. Ea îți poate salva viața în caz de accident pentru că:
- Împiedică impactul cu parbrizul în momentul accidentului.
- Elimină posibilitatea de a fi aruncat din mașină la impact.
- Ține șoferul sau pasagerul pe locul lui și previne rănirea altor pasageri prin coliziune.
- Reduce considerabil riscul vătămării coloanei vertebrale.
- Funcționează în concordanță cu airbagul.
- etc.
Conform unui studiu realizat la nivel european, lipsa centurii de siguranță este cea de-a doua cauză de deces în accidentele rutiere, după viteza excesivă.
Legislația în vigoare
Conform legislației în vigoare (RCR), conducătorii auto şi pasagerii dintr-un vehicul sunt obligați folosească centura de siguranţă în timpul circulaţiei pe drumurile publice, indiferent de locul pe care îl ocupă. Mai mult, șoferii autovehiculelor sunt obligați să informeze toți pasagerii la urcare despre obligativitatea purtării centurii de siguranță.
Nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul şi a pasagerilor acestuia de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate centurii constituie contravenţie şi se sancţionează!
Accidentele rutiere ocupă unul dintre locurile fruntașe în topul cauzelor de deces din lume, în special în segmentul de vârstă 19-25 ani. Cât priveşte copiii minori şi poziţia lor pe scaune, iată ce spune RCR:
Acelaşi regulament obligă pasagerul unui autovehicul să poarte centura de siguranţă în cazul în care prin construcţia autovehiculului este prevăzut acest dispozitiv. De asemenea, spune că este interzisă exploatarea unui vehicul dacă lipsesc sau sunt defectate centurile de siguranţă şi/sau tetierele banchetelor, prevăzute prin construcție.
Riscuri la care te expui prin necuplarea centurii de siguranță
Conform denumirii ei, centura de siguranță are rolul de a te menține în siguranță în caz de impact și minimalizează leziunile și traumatismele posibile.
- Decesul – de cele mai multe ori lipsa centurii de siguranță conduce la un asemenea scenariu. Impactul violent cu parbrizul, coliziunea cu alți pasageri sau aruncarea din autovehicul în urma impactului se sfârșește adeseori prin decesul persoanei în cauză!
- Vătămarea coloanei vertebrale – în cazul în care șoferul sau pasagerul nu este expulzat din mașină, el poate suferi vătămări ale coloanei vertebrale cauzate de impactul violent. Acest lucru conduce la invaliditate permanentă, pe viaţă, în cele mai multe cazuri!
- Leziuni externe și interne ce pot cauza decesul sau probleme grave de sănătate pentru restul vieții!
- Posibilitatea de a pierde pe cineva drag este un risc pe care trebuie să ți-l asumi atunci când nu acorzi importanță centurii de siguranță!
În postura de conducător auto ești răspunzător pentru deciziile și viața ta, dar atunci când transporți pasageri răspunzi pentru ei!
Mituri despre centura de siguranță
Centura de siguranță este incomodă – În prezent, centura de siguranță se poate regla în funcție de înălțime. Acordă câteva minute pentru a o ajusta și nu va mai fi incomodă. În plus, această incomoditate vine și din neobișnuința de a o purta. Trebuie să te autoeduci în acest sens, iar în timp va deveni un reflex.
Pasagerii din spate nu trebuie să poarte centură – În cazul unui impact puternic, în care șoferul și pasagerul din față poartă centură, iar cei din spate nu poartă, pericolul este la fel de mare pentru toată lumea. În impact, pasagerii din spate se pot lovi de montanții mașinii, pot fi expulzați prin parbriz sau pot lovi foarte puternic pasagerii din față.
Dacă șofezi cu atenție nu ai nevoie de centură – Impactul poate fi provocat de un alt participant la trafic în ciuda precauțiilor tale!
În oraș nu este nevoie să porți centura de siguranță – Această teorie se bazează le limitele de viteză impuse în orașe și este falsă. Un impact la o viteză de 50 km/h poate arunca prin parbriz un adult!
Dacă mașina are airbaguri nu trebuie să mai porți centura de siguranță – Greșit! Airbagurile sunt construite să funcționeze împreună cu centura de siguranță în cazul unui impact. Airbagul fără centură poate să nu se declanșeze la timp ori să producă leziuni serioase.
Concluzie
Centura de siguranță nu este un accesoriu. Ea a fost concepută pentru a salva viețile șoferilor și a pasagerilor dintr-un autoturism în caz de impact. Trebuie să porți centura de siguranță în orice împrejurare în care automobilul se află în mișcare! Pentru siguranța ta și a celor dragi ție, te poți autoeduca.
Cmentariile sunt închise