În Japonia a izbucnit un alt incendiu la o fabrică care produce microcipuri pentru industria auto

Producătorii auto din întreaga lume au fost afectați de lipsa microcipurilor din ianuarie 2021. Furnizorii și-au redus producția în 2020 din cauza crizei coronavirusului și nu au avut timp să se adapteze la creșterea cererii în 2021.

Producția de cipuri a fost, de asemenea, afectată de un incendiu major la fabrica Asahi Kasei Microdevices (AKM) din sudul Japoniei în octombrie 2020. Iar la 20 martie curent a avut loc un alt incident care ar putea agrava situația de pe piață: un incendiu la fabrica Renesas Electronics, unul dintre furnizorii cheie de astfel de micro componente.

Nimeni nu a fost rănit în timpul incendiului și nu s-au produs pagube semnificative, deşi valoarea pierderilor încă nu s-a stabilit. Cu toate acestea, ca urmare a situaţiei excepţionale, nivelul de curățenie a spațiilor în care sunt produse componentele electronice a fost încălcat. Pentru producerea de cipuri sunt necesare doar condiţii sterile.

CEO-ul Renesas, Hidetoshi Shibata, a declarat într-o conferință de presă online că acest force majeure ar putea “afecta foarte mult” capacitatea companiei de a furniza cipuri producătorilor de automobile care deja suferă de lipsuri la nivel global.

Echipamentele de galvanizare dintr-una dintre clădirile în care sunt amplasate liniile de producție ale fabricii au luat foc din cauza unei supratensiuni, rezultând într-un incendiu care a cuprins 600 de metri pătrați sau aproximativ 5% din suprafața încăperilor sterile.

Va dura aproximativ o lună pentru a elimina consecințele, iar criza în creștere a aprovizionării cu microcipuri poate dura încă șase luni, scrie presa japoneză. Toyota, Nissan, Honda și alți producători japonezi de automobile au încercat luni să evalueze amploarea incidentului, scrie Reuters.

“Probabil va dura mai mult de o lună pentru ca Renesas să revină la aprovizionarea normală de componente. Având în vedere acest lucru, chiar și Toyota se va confrunta cu o producție foarte volatilă în lunile aprilie și mai. Cred că Honda, Nissan și alți producători se vor confrunta la fel cu o situație dificilă”, a declarat Seiji Sugiura, analist senior la Tokai Tokyo Research Institute.

Impactul va fi resimțit și de companiile din alte țări, deoarece Renesas Electronics deține aproximativ 30% din cota globală a microcontrolerelor utilizate în automobile! Semiconductorii precum cei fabricați de Renesas sunt folosiți pe scară largă în mașini, inclusiv pentru a monitoriza performanța motorului, pentru a gestiona direcția sau geamurile automate și pentru senzorii folosiți în sistemele de parcare și divertisment.

Interesant este că acest incident a afectat nu numai acţiunile Renesas (-5.5%), ci şi acţiunile producătorilor auto. De exemplu, capitalizarea de piață a Toyota Motor a scăzut luni cu peste 3%, iar a Honda și Nissan cu aproape 4%.

https://autoblog.md/grupurile-toyota-si-hyundai-singurele-care-au-prevazut-criza-de-microcipuri-din-industria-auto-cum-au-reusit-sa-evite-problemele/

Cmentariile sunt închise