În Moldova apare o platformă digitală ce permite cântărirea în mișcare a autovehiculelor grele 24/7

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, instituirea Sistemului informațional de cântărire în mișcare a vehiculelor aflate în circulație pe drumurile publice din Republica Moldova. Startul implementării sale va avea loc la nivel național până la sfârșitul anului curent.

Noua platformă digitală va permite monitorizarea traficului rutier, în scopul cântăririi în mișcare și măsurării dimensiunilor vehiculelor care circulă pe drumurile publice. Aceasta va automatiza procesul de cântărire a sarcinii pe osie și preselecție a vehiculelor ce depășesc limitele de sarcină admisibile.

Totodată, sistemul va efectua măsurători 24/7 pe tot parcursul anului și va acoperi cel puțin 95% din totalul fluxului de camioane care circulă pe drumurile publice, va asigura controlul accesului la date și securizarea datelor colectate a utilizatorilor.

Exemplu de sistem WIM (weight in motion) implementat în Republica Cehă:

Principalul beneficiu urmărit de implementarea unui astfel de sistem constă în eliminarea sau reducerea drastică a gradului de deteriorare a drumurilor publice din cauza depășirii de către vehiculele supraîncărcate aflate în circulație. Luând în calcul lungimea totală a drumurilor din Republica Moldova, fluxul de vehicule și greutatea totală a mărfurilor transportate anual, conform scenariului optimist, studiile de fezabilitate demonstrează o daună anuală minimă de circa 200 de milioane lei! Iar conform unui studiu recent, s-a dovedit că o creștere a procentului de vehicule supraîncărcate de la 0 la 20% poate reduce durata de viață a pavajului de asfalt cu până la 50%!

Analizând datele din rapoartele de activitate a autorităților, ponderea vehiculelor depistate cu încălcări a scăzut odată cu implementarea sistemului existent de cântărire. Aparent, sistemul actual a fost eficient inițial, reducând considerabil ponderea vehiculelor depistate cu încălcări, dar aparențele sunt înșelătoare din cauza dezavantajelor pe care le are sistemul actual de cântărire.

Din fluxul total de autovehicule care circulă pe cele mai importante drumuri naționale minimum 20% dintre acestea circulă cu depășire de masă pe osie peste limitele admise de legislație, ceea ce constituie principalul factor de degradare a drumurilor naționale cu micșorarea duratei de viață a acestora.

Implementarea sistemului de cântărire în mișcare va permite efectuarea măsurărilor în mod automat a tuturor vehiculelor care vor trece prin punctele amplasate pe arterele principale, inclusiv identificarea vehiculelor autorizate, va exclude factorul uman la etapa de preselecție, precum și va reduce numărul de autovehicule care vor avea depășire de masă pe osie.

În concluzie, sistemul de cântărire în mișcare este un instrument foarte important utilizat atât pentru a colecta date despre traficul rutier cât și pentru a detecta vehiculele care circulă cu depășire de masă pe osie și/sau dimensiuni. Acest sistem este utilizat în majoritatea țărilor, cum ar fi: Republica Cehă, Germania, Egipt, Brazilia, Croația, România, Franța etc. și și-a dovedit pe deplin utilitatea.

Conform concluziilor unor studii și cercetări internaționale, circa 15% din fluxul total de camioane sunt responsabile de 60% din toate costurile de reparație a drumurilor!

Costurile anuale pentru administrarea Sistemului CIM se estimează la circa 700.000 de lei și vor fi acoperite din contul bugetului de stat prin finanțarea centralizată a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în limita cheltuielilor prevăzute în legile bugetare anuale.

Cmentariile sunt închise