În Ucraina s-a înrăutățit brusc situația privind încărcarea mașinilor electrice. Câte stații funcționează

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În ultima perioadă, practic în fiecare zi există mici anunţuri de la Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova, precum că unele puncte de trecere a frontierei, de la hotar cu Ucraina, îşi întrerup temporar activitatea. Acesta este un semn că în ţara vecină au loc deconectări masive de curent, ceea ce rezultă în defecțiuni tehnice la baza de date a autorității vamale.

Păi iată că aceste pene de curent au dat peste cap şi infrastructura necesară alimentării vehiculelor electrice din Ucraina. Acum, potrivit Auto Consulting, nu mai mult de 30% din stațiile de încărcare de pe întreg teritoriul ţării funcţionează!

FOTO: eba.com.ua

În primăvara anului 2022, interesul pentru vehiculele electrice a crescut în Ucraina, pe măsură ce criza combustibilului a izbucnit din cauza faptului că ocupanții ruși au intensificat bombardamentele rafinăriilor de petrol, depozitelor de produse petroliere și a infrastructurii feroviare folosite pentru a transporta combustibili. Ca urmare, ucrainenii au început să procure mașini electrice mai des.

Cu toate acestea, deja în octombrie și noiembrie, în prag de iarnă, armata rusă a început nemilos să atace cu rachete şi infrastructura energetică a ţării vecine. Ca urmare, unele centrale termice și stații electrice au fost dezactivate, ceea ce a dus la o pană de curent practic naţională, iar acest lucru a fost resimțit şi de moldoveni. Multe benzinării au rămas fără curent electric și au fost forțate să treacă la generatoare.

Toată această situație a avut un impact negativ asupra infrastructurii pentru vehiculele electrice din Ucraina. La jumătatea lunii noiembrie, doar 60% din stațiile de încărcare pentru mașinile electrice funcționau, iar acum, la sfârșitul lunii noiembrie – nu mai mult de 30% sunt active. Numărul lor ar putea scădea şi mai mult dacă vor mai avea loc atacuri până la sfârşitul anului.

În această situație, proprietarii de vehicule electrice din Ucraina sunt sfătuiți să utilizeze aplicații mobile care prezintă în timp real stațiile publice de încărcare active. Însă este necesar de reţinut că starea lor se poate schimba brusc pe parcursul unei zile.

Din păcate, acestea sunt consecințele atacurilor inamice asupra infrastructurii ucrainene, așa că proprietarii de mașini electrice ar trebui să-şi planifice deplasările cu mare atenție și să aibă în vedere surse alternative de energie pentru orice eventualitate. Da, acest fenomen este temporar și nu va dura o veșnicie, dar trebuie experimentat de vecinii noştri, din păcate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata