(video) Premieră: Noul Dodge Charger Daytona SRT Concept arată cum va fi un viitor eMuscle car

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ultima zi a Dodge Speed Week, un eveniment susţinut de marca americană pe 15-17 august în Michigan, a culminat cu două anunţuri destul de importante. Primul: în primele 24 de ore de la premieră noul Dodge Hornet a fost comandat deja de peste 14.000 de oameni!

Al doilea: Noul Dodge Charger Daytona SRT Concept este menit să arate cum va fi viitorul electrificat al mărcii, pe măsură ce marca se pregăteşte, în decembrie 2023, să scoată din producție actualele muscle car-uri Charger şi Challenger cu motoare pe benzină.

Caracteristici cheie:

  • Conceptul Dodge Charger Daytona SRT oferă o privire asupra viitorului electric al mărcii printr-un vehicul care se conduce ca un Dodge, arată ca un Dodge și sună ca un Dodge. Nu se numeşte astfel printr-o coincidență – la fel ca faimosul model Charger Daytona care a fost primul vehicul care a depăşit o viteză 200 mph pe o pistă NASCAR în 1970, noul concept împachetează un pumn de performanță.
  • Conceptul, numit drept un eMuscle, pune deoparte paradigma plictisitoare BEV și o înlocuiește cu un vehicul electrificat, diferit de oricare alt vehicul de astăzi. Un nou sistem de propulsie îl conduce cu performanțe care depășesc renumitul motor SRT Hellcat al mărcii Dodge, însoțit de un sunet de evacuare BEV, primul din industrie.
    • După sistemele de propulsie lansate sub mărcile HEMI®, Hellcat și Redeye, noul vârf de performanţă va fi Banshee. Denumirea ar fi inspirată de la un spirit feminin din mitologia irlandeză care anunță moartea unui membru al familiei, de obicei plângând, strigând sau bocind.
    • La moment ni se spune că sistemul de propulsie este unul care funcţionează cu o tensiune de 800V (deci va accepta încărcare rapidă) şi va alimenta toate cele patru roţi (posibil prin patru motoare electrice) pentru a furniza tracţiune integrală. Rezultatul va fi un Dodge mai rapid decât un Hellcat în toate măsurile cheie de performanță.
    • Conceptul are și o funcție PowerShot push-to-pass. Activată prin apăsarea unui buton de pe volan, PowerShot oferă o adrenalină de cai putere crescută pentru o explozie rapidă de accelerație.
  • Stilul exterior modern al conceptului încorporează indicii subtile moştenite de la modele care au intrat şi urmează să intre în istorie, depășind în același timp obiectivele aerodinamice.
    • Grila frontală iese în evidență cu iluminarea cross-car centrată de o insignă Fratzog iluminată în alb, un simbol tachinat anul trecut de marca Dodge. Insigna Fratzog cu trei colțuri, prezentată inițial pe mașinile mărcii din 1962 până în 1976, a fost folosită anterior fără niciun sens sau context – până în prezent. Revenirea logoului Fratzog reprezintă viitorul electrificat al Dodge.
    • Culoarea maşinii – Grays of Thunder – oferă o senzație de grafit lucios cu texturi profunde.
    • Vehiculul evită decorul în exces – farurile aproape că dispar, fiind ascunse sub aripa R și integrate perfect în suprafața aerodinamică, oferind doar elementele funcționale necesare pentru iluminarea frontală. Atât iluminatul din față, cât și cel din spate au un design cu lățime completă, centrat de o insignă Fratzog iluminată 3D. 
    • Elementele de iluminare exterioară sunt cu adevărat unice – chiar și pe întuneric, veți cunoaște silueta Charger Daytona SRT Concept. Mânerele ușilor care nu ies în relief continuă designul minimalist. Insignele Banshee din aluminiu periat pentru aripi, care „țipă”, anunță noul sistem de propulsie care conduce conceptul.
    • Jantele vopsite de 21 de inchi, cu fețe tăiate cu diamant, continuă eficiența aerodinamică cu un design asemănător unei turbine, iar logoul roșu Fratzog înfrumusețează blocajele centrale. Frâne Brembo cu șase pistoane asigură puterea necesară de oprire.
  • Elementele de design interior se conectează pentru a crea o experiență captivantă, centrată pe șofer, prin sunete, afișaje și funcții de iluminare care se schimbă în interior și în exterior prin apăsarea unui buton.
    • Un nou design hatchback este extrem de funcțional, oferind conceptului o personalitate dublă: o fiară pe pistă, care mai poate satisface şi nevoile zilnice. Designul, împreună cu scaunele din spate care se rabatează plat, oferă o utilitate și o capacitate de depozitare neașteptată de la un muscle car.
    • Ecranul central de 12.3 inchi, cel mai mare prezentat într-un vehicul Dodge, este întors cu aproape 10 grade spre șofer, iar panoul de instrumente de 16 inchi este curbat. Un Head-up Display de 8 pe 3 inchi pune informații suplimentare despre vehicul acolo unde șoferul are nevoie de ele. 
    • Panoul de instrumente subțire (IP) și suportul mijlociu într-o culoare Ultraviolet, cu cusături albastre şi argintii, au o „linie de plutire” care se extinde pe mașină. Culoarea Ultraviolet atinge, de asemenea, mai multe suprafețe interioare, cum ar fi consola, ușile și scaunele, creând un halo care funcționează cu Attitude Adjustment Lighting™ pentru a îmbunătăți umbrele și luminile.
    • O textură parametrică unește interiorul și oferă o conexiune cu exteriorul prin continuarea inspirației de la detaliile grilei din interiorul unui Charger din 1968. Textura interioară dinamică are o calitate tridimensională care ricoșează lumina și este reactivă la mediul înconjurător, cu linii care radiază pe măsură ce se deplasează spre spate.
    • O grafică de tip circuit își are originea pe podeaua din fibră de carbon și este plasată strategic pentru a înconjura ocupanții: “curge” sub scaune, se deplasează spre consola centrală și IP și se întoarce la șofer.
    • O formă unică de fulger pe pedala de accelerație sugerează sistemul de propulsie electrificat al conceptului, la fel ca și cusăturile duale Blue Plasma și Silver care înconjoară întregul interior. Pragurile ușilor din fibră de carbon au inscripţii Daytona albe iluminate.
    • Butonul de pornire a maşinii este ascuns sub un capac de lângă levierul cutiei de viteze.
    • Un nou design al volanului oferă o senzație mai subțire, fiind aplatizat în partea superioară şi inferioară. Spița centrală a volanului nu este conectată la jantă, oferind o senzație plutitoare. Padele de comutare manuală a treptelor, butonul PowerShot şi cel de comutare a modurilor de conducere (Auto, Sport, Track şi Drag) la fel şi-au găsit locul. La fel ca ușile, volanul dispune de comenzi tactile capacitive. Un logo SRT roșu iluminat se află în centrul volanului.
    • Scaunele sunt ușoare, inspirate din curse și subțiri în design, cu o inserție care are un model abstract, perforat al logoului Fratzog.
    • Acoperișul panoramic din sticlă face ca pasagerii de pe toate locurile să se simtă bine. Textura interioară parametrică se extinde la tavanul care înconjoară și accentuează zona de sticlă.
    • Zona mare a portbagajului (cu suprafeţe din fibră de carbon), împreună cu scaunele spate rabatabile, oferă mai mult spațiu de depozitare decât orice alt muscle car Dodge anterior.
  • Elementul central al conceptului Dodge Charger Daytona SRT sunt trei caracteristici care schimbă jocul. Acestea sunt în curs de brevetare şi vor rescrie regulile segmentului BEV (vehicule electrice cu baterii):
    • R-Wing: O caracteristică unică de design aerodinamic pass-through, care conectează conceptul cu emblematicul său omonim Dodge Daytona. Este vorba despre două prize de aer din faţa maşinii, prin care aerul trece peste capotă şi ulterior peste toată partea superioară, generându-se forţă de apăsare. Prize din fibră de carbon ascunse în ambele părți ale fasciilor inferioare din față și din spate oferă o perdea de aer pentru a ajuta la performanța aerodinamică.
    • “Sistem de evacuare” cu camere Fratzonic: primul eşapament pentru un BEV din industrie, cu o intensitate sonoră de 126 dB, care îl face la fel de zgomotos precum un Dodge alimentat de un motor Hellcat. Include un amplificator de sunet şi terminaţii de eşapament custom (ascultă-l în clipul video de mai jos).
    • eRupt: transmisie cu mai multe viteze cu o experiență electro-mecanică de schimbare a vitezelor.

Din păcate nu a fost dat de înţeles clar: se va transforma acest coupe într-un model de serie, eventual în noua generaţie Charger sau nu? Urmează să vedem cu timpul.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/