(video) Premieră în SUA: Noul Dodge Hornet devine cel mai accesibil model, deja cunoscut, al mărcii

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Marca americană Dodge, în cadrul evenimentului Dodge Speed Week, şi-a prezentat primul model nou din ultimii 12 ani! Crossoverul Hornet a devenit cea mai compactă și mai accesibilă mașină sub acest brand istoric. 

Interesant este un lucru: în toate materialele oficiale, americanii ocolesc cu sârguință originea mașinii. Cei care urmăresc industria auto sau articolele noastre îşi pot da seama cu uşurinţă că la bază îi stă noul Alfa Romeo Tonale, model care a debutat la începutul acestui an şi care, de asemenea, va fi comercializat şi în SUA!

Denumirea Hornet (viespe) este preluată din bogata moștenire a concernului Stellantis. Modelul Hudson Hornet a fost produs din 1950 până în 1957, dar apoi marca Hudson a devenit parte a AMC (American Motors Corporation), care în 1987 a fost cumpărată de Chrysler. 

Marca Dodge a folosit denumirea Hornet pentru a se referi la configurații speciale ale mașinilor sale, iar în 2006 a prezentat un concept Hornet. Premiera acelui hatchback compact a avut loc la Salonul Auto de la Geneva, dar proiectul nu a mai primit o undă verde.

Prin ce se deosebeşte deci un Dodge Hornet de un Alfa Romeo Tonale:

  • Noul Dodge Hornet, lung de 4.5 metri, se deosebește de modelul Alfa Romeo doar prin elementele stilistice
    • În locul grilei de radiator caracteristice a mărcii italiene a fost montată o fantă orizontală caracteristică pentru Dodge, între faruri.
    • Însăși farurile şi stopurile păstrează aceeași formă a blocurilor optice, doar că elementele LED sunt aranjate mai simplu, predominant orizontal.
    • Diferită mai este bara de protecţie frontală, jantele, dar şi capota ce are integrate două prize de aer.
  • La interior practic nu este cu nimic diferit.
    • În loc de deflectoare rotunde de ventilație au apărut unele pentagonale.
    • Căptușeala superioară a panoului frontal a fost refăcută.
    • Butonul de pornire a motorului s-a mutat de pe volan pe consola centrală.
    • Sistemul multimedia Uconnect 5 rulează pe un monitor de 10.25 inci. În spatele volanului e un ecran de 12.3 inchi.
    • Scaunele de bază sunt tapițate cu Alcantara, iar opţional cu piele.
  • Din punct de vedere tehnic, Hornet și Tonale sunt, de asemenea, identice, însă doar cele mai puternice motoare sunt rezervate pentru modelul american.
    • Modelul de bază Hornet GT are un motor turbo pe benzină Hurricane (din seria GSE) de 2.0 litri. Produce 256 CP (269 pe Tonale) şi 400 Nm de cuplu. Se combină cu o cutie ZF automată cu nouă trepte şi tracţiune integrală cu ambreiaj pe puntea din spate. Poate face 0-97 km/h în 6.5 secunde.
    • Hornet R/T devine primul automobile electrificat al mărcii, de tip plug-in hybrid! 
      • Roțile din față îi sunt puse în mişcare de un benzinar turbo cu patru cilindri şi volum de 1.3 litri (din aceeaşi serie GSE). Agregatul ete cuplat la o cutie de viteze automată cu şase trepte. Din unitatea de propulsie mai face parte un motor electric separat care mişcă roţile posterioare (122 CP).
      • Puterea totală a sistemului plug-in hybrid se ridică la 289 CP (275 pe Tonale) şi 519 Nm.
      • Seturi de baterii sunt situate în tunelul central și sub bancheta din spate, având o capacitate totală de 15.5 kWh. Autonomia electrică (în acest caz doar cu tracţiune spate) este declarată ca fiind de 48 km în ciclu de măsurare american (pe Tonale e de 60 km în ciclu WLTP). Timpul de încărcare a bateriei de la un terminal constituie 2.5 ore.
      • Modelul PHEV mai are un bonus şi a fost pregătit doar pentru Hornet. Modul PowerShot, în care motorul electric timp de 15 secunde poate produce încă 25 CP, permite maşinii să facă 0-97 km/h în 6.1 secunde. Un minus: modul poate fi activat din nou numai după o pauză – motorul electric și bateria au nevoie de cel puțin 15 secunde pentru a se răci.
  • La fel ca Alfa Romeo Tonale, noul Dodge are amortizoare Koni dependente de amplitudine și jante standard de 17 inchi. Hornet R/T este echipat standard cu jante de 18 inchi și frâne frontale Brembo cu patru pistoane în etriere.
  • Pentru o taxă suplimentară este oferit un Track Pack ce include jante de 20 de inci și decor distinctiv. Iar bogăția asortimentului de accesorii de marcă, disponibile sub brandul Direct Connection, le-a prezentat conceptul Dodge Hornet GT GLH (Goes Like Hell) – maşina neagră cu bandă roşie.

Interesant mai este că noul Dodge Hornet va fi construit în Italia şi va fi exportat în State, în aceeaşi fabrică unde se produce Alfa Romeo Tonale. Vânzările în SUA vor începe cu modelul de bază în decembrie. Preţul de start îi va fi sub 30.000 de dolari. Hornet R/T va fi disponibil din primăvara lui 2023.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/