Incident neobișnuit. Mașină furată din Italia, descoperită într-o delegație română venită la Chișinău

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Incident neobișnuit la frontiera moldo-română. Echipa Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) a participat, în cadrul delegației conduse de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, la o vizită de lucru oficială la Chișinău, la invitația vicepremierului pentru digitalizare al Republicii Moldova, însă mai devreme, la graniţă, s-a confruntat cu o situație inedită și neplăcută.

Mașina președintelui ADR, Dragoș-Cristian Vlad, a fost confiscată de către polițiștii de frontieră din Republica Moldova pentru că figura în baza de date a INTERPOL ca fiind furată din Italia! Autoturismul era în patrimoniul Guvernului român. Informațiile au fost confirmate pentru Newsmaker de către ofițerul de presă al IGPF, Raisa Novițchi.

Dragoș-Cristian Vlad a dus personal autoturismul la sediul IGPF, declarând:

„Ni s-a permis accesul mai departe pe teritoriul Republicii Moldova, cu observaţia că în momentul în care vor veni informări suplimentare voi fi notificat pentru acest fapt. Maşina am predat-o, imediat ce am primit notificarea Consulatului României în Republica Moldova, la structurile abilitate de acolo. Procedura de predare, până la clarificare, s-a întâmplat la finalul vizitei în Republica Moldova. A fost o problemă, s-a confirmat că există o alertă şi trebuie verificat cu statul de origine al acestei maşini – Italia.”

Conform unui comunicat al ADR, autoturismul respectiv a trecut în patrimoniul ADR în anul 2020, ca urmare a înființării Autorității și a preluării patrimoniului instituțiilor anterioare acesteia. Trecerea în patrimoniul ADR s-a realizat pe baza unui proces verbal de predare-primire încheiat cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, care la rândul său recepționase autoturismul de la Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), odată cu desființarea acestuia din urmă.

MCSI a primit autoturismul, cu titlu gratuit, tot de la o instituție publică, Ministerul Finanțelor, prin Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF), în patrimoniul căruia intrase ca urmare a unei decizii definitive a instanței, în 2017, ce a presupus confiscarea autoturismului. ANAF are în vigoare o procedură prin care furnizează instituțiilor publice, spre folosință, bunuri rezultate ca urmare a executărilor silite și confiscărilor.

Din anul 2010, autovehiculul a fost înmatriculat de mai multe ori în România, fiind preluat de către ADR în luna mai a anului 2020 și folosit ca mașină de serviciu până în prezent. ADR, al patrulea posesor instituțional al mașinii, nu avea cunoștință despre faptul că autoturismul figurează într-o bază de date internațională a instituțiilor de ordine publică. Așadar, în acest moment, autoturismul trece prin procedurile legale cerute de această alertă internațională.

Cmentariile sunt închise