Instanţa germană supremă: Producătorii auto datorează despăgubiri pentru dispozitivele de trișare a emisiilor

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Proprietarii de automobile diesel echipate cu un software non-autorizat ce reduce recircularea gazelor poluante ale vehiculului în funcţie, printre altele, de temperatura detectată, sunt îndreptățiți să primească despăgubiri din partea constructorului auto, a decis luni pentru prima dată Justiţia germană, informează Reuters.

Această decizie vizează un software care garantează respectarea valorilor-limită stabilite pentru emisiile de oxid de azot numai atunci când temperatura exterioară se situează între 15 şi 33 de grade Celsius (denumită în continuare “fereastră termică”). Este vorba de un dispozitiv care este distinct de cel care a antrenat scandalul mondial denumit Dieselgate.

Curtea federală de justiţie (BGH), instanţa germană supremă în materie de drept penal şi civil, a decis luni că producătorii de automobile ar putea fi obligaţi, în anumite condiţii, să plătească proprietarilor de automobile diesel echipate cu un software non-autorizat despăgubiri cuprinse între 5 şi 15% din preţul de achiziţie al vehiculului.

Decizia de luni este într-un dosar care vizează Volkswagen, marca sa Audi precum şi Mercedes-Benz, dar are implicații şi pentru procese similare fiind susceptibilă să declanșeze un val de solicitări de despăgubiri.

Constructorii auto susţin că aceste dispozitive, care pot fi puse în funcţiune la anumite temperaturi, sunt necesare pentru a proteja motorul şi sunt conforme cu legislaţia. Însă tribunalele europene dau din ce în ce mai des dreptate proprietarilor de automobile şi grupurilor pentru protecţia mediului care cer rechemări la service şi despăgubiri pentru autovehiculele echipate cu astfel de dispozitive.

Decizia de luni a BGH reprezintă o modificare faţă de poziţia anterioară a curţii, potrivit căreia constructorii auto pot fi obligaţi să plătească despăgubiri numai dacă au instalat în mod intenţionat un dispozitiv ilegal. Aceasta după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că proprietarii au dreptul la despăgubiri chiar şi în cazul în care pagubele au fost provocate ca urmare a neglijenţei.

Cmentariile sunt închise