Interviu cu şeful Porsche, Oliver Blume: Despre Taycan, oportunitățile de e-mobilitate și viitorul companiei

“Fără îndoială este un Porsche real”. De această părere este şeful Porsche, Oliver Blume, fiind întrebat ce crede despre noul Taycan. Într-un proaspăt interviu a mai oferit detalii despre electromobil, oportunitățile de e-mobilitate și viitorul companiei.

Domnule Blume, poate un automobil care își obține puterea de propulsie nu din benzină, ci din celulele unei baterii să fie încă un adevărat Porsche?

(Râde.) Din câte se pare încă nu ai condus Taycan – dacă ai fi făcut-o, nu te-ai fi întrebat niciodată asta.

Deci aţi experimentat Taycan-ul?

De mai multe ori. Test-drive-urile sunt esențiale în procesul de dezvoltare pentru a face un produs perfect.

Și care este impresia dvs?

Fenomenal! Fără îndoială, un adevărat Porsche. Se conduce uimitor în fiecare situație. Și nu cedează cu nici un inci față de 911. Dincolo de accelerație, dinamica de conducere este deosebit de impresionantă. Taycan-ul aduce bucurie și emoții pozitive datorită e-mobilității.

Ce poate face Taycan şi alte modele nu pot?

Pur și simplu nu există nimic comparabil în domeniul mașinilor sport electrice.

Ați putea fi mai specific?

Performanță la volan la nivelul unei mașini super sport. Accelerare reproductibilă fără pierderi de putere. Capacitate pe lungă distanță. Conectivitate de ultimă generație. Design deosebit – interior și exterior. Și sufletul unui atlet, așa cum poate oferi doar Porsche.

Și care sunt inovațiile tehnice care fac diferența?

Sunt o mulţime. De exemplu, Taycan este primul vehicul de serie cu o tensiune a sistemului electric de 800 de volți și nu de 400 de volți cum au de obicei alte mașini electrice ale prezentului. Capacitatea totală a bateriei litiu-ion este de 93 kWh. Deci nu este în nici un caz doar un alt vehicul electric, să nu mai vorbim de un gadget inteligent care se poate mişca. Este un Porsche printre mașinile sport electrice.

Ce vă face atât de sigur să spuneţi asta?

Decenii de tradiție și experiență. Sinteza perfectă a sporturilor cu motor și a uzului cotidian de zi cu zi. Și nu în ultimul rând: rolul nostru de conducător al inovației în motoarele hibride și electrice. În 2013, Porsche a prezentat primul model plug-in hibrid din clasa de lux – Panamera S E-Hybrid, dar şi faimosul 918 Spyder, o mașină sport hibridă extrem de inovatoare. Apoi a venit pe lume Porsche 919 Hybrid, cel mai rapid laborator de cercetare pe roţi și cea mai complexă mașină de curse Porsche din toate timpurile. Am câștigat cu ea trei titluri în Campionatul Mondial de Anduranţă FIA WEC. Porsche 919 Evo, o dezvoltare într-o următoare etapă, a stabilit un timp senzațional de 5:19.55 minute pe circuitul Nürburgring-Nordschleife. Acest lucru este aproape de neînțeles. Și apropo: Ferdinand Porsche a fost cel care a dezvoltat motorul electric cu butuc pentru roți la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Și tot ce este în Taycan?

Este consecința a tot ceea ce s-a întâmplat de-a lungul timpului.

Designerul-şef, Michael Mauer, a spus că Taycan redefinește arhitectura vehiculelor pur electrice într-o anumită măsură. Sunteţi de acord?

Aceasta este o declarație corectă. Pentru el și echipa sa, obiectivul era să-l facă pe Taycan ca să fie recunoscut ca un Porsche la prima vedere, dar și să-l distingă de celelalte modele. Au reușit în mod excepțional. Proporțiile Taycan-ului sunt în acelaşi timp tipice Porsche, dar şi unice.

Alți producători premium fac pasul în era e-mobilității cu un SUV, dar Porsche a făcut-o cu un sedan sport. De ce?

Din trei motive. În primul rând, marca Porsche a fost în mod tradițional pentru mașinile sport – adică pentru o siluetă plată. Și cu primul nostru model complet electric, dorim în mod deliberat să rămânem foarte strâns legaţi de nucleul mărcii – atât din punct de vedere al experienței de conducere, cât și al aspectului. În al doilea rând, un sedan are avantaje aerodinamice considerabile în comparație cu un SUV. Acest lucru are un impact pozitiv în ceea ce privește autonomia. Taycan are cea mai bună valoare a coeficientului de rezistenţă aerodinamică dintre toate mașinile noastre sportive actuale. Și în al treilea rând, bateriile, care sunt montate în partea inferioară, duc la un centru de greutate deosebit de scăzut al vehiculului. De fapt este mai scăzut în Taycan decât în ​​911. Puteți simți asta în dinamica de conducere.

Vehiculele tradiționale sunt din ce în ce sub o presiune mai mare, atât datorită concurenților noi, cât și politicii. Electromobilitatea este mai mult un risc sau o oportunitate?

Categoric o misiune și o oportunitate.

Aruncând o privire la variantele de sisteme de propulsie ale viitorului, care nu produc emisii de CO2, există doar trei tehnologii care sunt luate în considerare: e-mobilitatea, hidrogenul și combustibilii sintetici. Porsche și-a făcut alegerea definitivă?

Din motive întemeiate. Începând de la perspectiva well-to-wheel, urmată de întregul lanț de efecte ale mobilității, pot spune că un nou vehicul electric este aproximativ de trei ori mai eficient decât un vehicul alimentat cu hidrogen și de șase ori mai eficient decât un vehicul alimentat cu combustibili sintetici. Chiar dacă se include şi producția de baterii, raportul este încă unul la doi față de hidrogen și unul până la trei în comparație cu combustibilii sintetici. Și odată cu avansarea dezvoltării bateriilor, acest avantaj va crește și mai mult. Pentru un producător de mașini sport precum Porsche acestea sunt argumente convingătoare – cu excepția cifrelor excepționale de performanță care pot fi obținute cu un sistem de propulsie electric.

O adevărată neutralitate climaterică va fi atinsă numai atunci când energia electrică va proveni 100% din surse regenerabile?

Este adevărat.

Mașini sport cu motor mare, SUV-uri grele… Porsche, de asemenea, vine pentru critici în dezbaterile privind mediul. Argumentul este că, doar pentru că un Porsche este electric nu înseamnă că este sensibil.

Permiteți-mi să fiu clar: noi producătorii de automobile avem o responsabilitate foarte clară de a reduce emisiile în domeniul transporturilor. Cei care doresc să creeze o valoare pe termen lung nu numai că trebuie să înțeleagă relația dintre câștigurile economice și crearea valorii atât pentru oameni, cât și pentru mediu, dar trebuie să răspundă într-adevăr cerințelor unei societăți în creştere cu gândire ecologică și socială.

Cunoașteți cuvântul “rekkeviddeangst”?

Nu chiar.

Provine din norvegiană și înseamnă “anxietatea, starea de nelinişte în ceea ce priveşte autonomia unui electromobil” – sentimentul neplăcut că un client ar putea să rămână fără putere și respectiv să fie blocat. Cu IONITY, o companie de parteneriat comun a BMW, Daimler, Ford și Volkswagen Group cu Porsche și Audi, acum veți plasa aproximativ patru sute de parcuri de încărcare rapidă de-a lungul unor importante artere de trafic din întreaga Europă. Problema este rezolvată?

Numai atunci când avem rețele de încărcare ultra-rapide și performante, e-mobilitatea va deveni atractivă pentru călătoriile pe distanțe lungi. Aducem o contribuție importantă la apelul e-mobilității către majoritatea publicului. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de a oferi o infrastructură de încărcare cuprinzătoare, avem încă nevoie de mai mult angajament. Dacă domeniul politic este cu adevărat serios în ceea ce privește protecția mediului, trebuie să facă pași îndrăzneți chiar acum pentru a curăți calea și a crea un cadru de încredere pe termen lung. Și nu numai în Germania, ci în toată lumea. Avem nevoie urgentă de un plan de acțiune global pentru a oferi o orientare tuturor.

O revistă a scris: „Poate surprinzător, dar Porsche a făcut pași mai dramatici către e-mobilitate decât orice alt producător auto german”. Sunteţi mândru de asta?

Cu siguranță nu vă aşteptaţi să am o obiecție.

Sunteţi mândru?

Validat. Avem o strategie clară, hotărâtă și mergem înainte cu avânt. Taycan este prima noastră “salvă de tun”, de deschidere a unei ofensive în mobilitatea electrică. În prezent, începem cu cea mai mare restructurare din istoria companiei noastre – cu modelele noastre, în uzine, în mintea noastră.

Ce înseamnă asta exact?

Până în 2022 vom avea deja investite aproximativ 6 miliarde de euro în e-mobilitate. Aceasta este o sumă considerabilă pentru o companie de mărimea noastră. Datorită Taycan și Cross Turismo, în Zuffenhausen au fost create aproximativ 1.500 de noi locuri de muncă. De asemenea, producem mașina noastră sport electrică complet fără emisii de CO2 în atmosferă.

Porsche s-a îndepărtat și de motorină…

…pentru a ne putea concentra asupra competențelor noastre de bază.

Care sunt ele?

În ceea ce privește tehnologia de propulsie, ne concentrăm pe o triadă de: motoare pe benzină optimizate, câteva sisteme plug-in hybrid emoţionale și mașini sport pur electrice. Acesta este răspunsul strategic corect la schimbarea regimului din industria noastră în următorii zece ani. Acest lucru ne pune într-o poziție foarte bună și ne permite să ne adaptăm flexibil la diferitele viteze la care diverse regiuni de piață din întreaga lume dezvoltă e-mobilitatea.

Ce rol joacă unitatea de propulsie hibridă în această triadă?

Una foarte importantă – în special în ceea ce privește tranziția la mobilitatea electrică. Am fost primul producător care a oferit unități plug-in hybrid moderne în trei segmente premium simultan. Cu Panamera, de exemplu, cel mai puternic model de top este de fapt un hibrid. Clienții noștri sunt încântați: de la lansarea pe piață, aproximativ 60 la sută din toate modelele Panamera vândute în Europa au fost cu propulsie hibridă, iar în unele țări rata este chiar mai mare. Prezicem că din 2020, în fiecare secundă, undeva în lume un Porsche va rula pe bază de energie electrică.

Şi după aceea?

Vehiculele electrice vor domina. Motoarele cu combustie vor exista în continuare – în unele regiuni vor fi multe pentru o perioadă foarte lungă de timp. Dar pe termen lung, sistemele de propulsie electrică vor trimite treptat motoarele cu combustie într-o nişă.

În prezent industria auto se schimbă mai repede ca niciodată. În următorii cinci ani vor exista mai multe schimbări decât în ​​cei 50 de ani precedenți.

De aceea şi suntem în proces de schimbare fundamentală a modelului nostru de afaceri: de la un producător tradițional de automobile la un furnizor de mobilitate modern, extrem de inovator.

Proporția software-ului dintr-un vehicul crește dramatic. Pentru mulți, vehiculul viitorului este în esență un smartphone pe roți. Este exagerat să afirmi asta?

Cel puțin, software-ul reprezintă o parte din ce în ce mai mare a lanțului valoric. Acesta joacă un rol semnificativ în determinarea performanței și a caracteristicilor unui vehicul. Trebuie să facem din aceasta una dintre competențele noastre de bază.

De unde Porsche îşi ia software-ul? Se aude adesea că Europei îi lipsește o industrie IT cu suficientă posibilitate pentru a susține acest proces de transformare.

În totalitatea grupului Volkswagen, în prezent, există aproximativ cinci mii de experți care lucrează cu o anumită capacitate la dezvoltarea IT pentru vehicule. Nu numai tipul nostru de muncă, ci și compoziția forței de muncă și fluxurile de lucru din operațiunile noastre se schimbă masiv pe parcursul digitalizării. Provocarea particulară pentru Porsche constă în crearea unei noi culturi digitale și integrarea acesteia cu tradiția noastră, care la rândul ei este o parte din identitatea noastră de marcă. Va fi crucial pentru succesul nostru continuu, ca companie, pentru a ne asigura că putem elimina obstacolele și a permite structuri și procese organizatorice agile în toate departamentele și diviziile.

Și dacă s-ar întâmpla să întâmpinați un blocaj intern?

Apoi vom merge unde este talentul. Credem în oportunitățile prezentate prin colaborarea cu dezvoltatorii digitali, start-up-uri și centre de inovare din întreaga lume. Deci, ne concentrăm forțele și permitem modele de lucru în comun prin crearea de platforme și interfețe deschise. Beneficiem de această acțiune inovatoare, contribuind în același timp la partea noastră la crearea unui ecosistem digital. Porsche se deschide pentru a-i implica pe ceilalți, să lucreze împreună cu ei și să învețe unul de la celălalt – fie el cu persoane fizice, start-up-uri sau alte companii.

Peste 30.000 de oameni din întreaga lume s-au înscris deja pentru a cumpăra un Taycan fără să fi pus vreodată ochii pe mașină.

Este uimitor, nu-i așa? De aceea sunt cu atât mai convins: cu cât produsele noastre sunt mai atractive, cu atât mobilitatea electrică va fi mai rapid acceptată de piaţă.

Dar clienții Porsche vor continua să aibă opțiuni.

Asta e corect. Fiecare va putea obține ceea ce își dorește de la brandul nostru.

Ce înseamnă asta pentru gamele de modele individuale?

Există patru dimensiuni: prima este “baza” noastră de succes. Aici ne uităm care sunt variantele potrivite şi pentru care segmente. Noul Cayenne Coupe este un exemplu în acest sens. “Imaginea” înseamnă mașini sport care poartă gene de curse, cum ar fi modelele noastre GT și RS. În dimensiunea “stil de viață”, combinăm vehiculele moderne cu elemente populare din generațiile anterioare. Aceasta este reprezentată, de exemplu, de 911 Speedster. Dimensiunea “viitor” cuprinde modelele noastre plug-in hybrid și mașinile complet electrice precum Taycan, cu un grad ridicat de digitalizare.

Cererea pentru Taycan este mare. Ar exista posibilitatea de a opta pentru modele preconfigurate?

Nu vom mai construi vehicule pe care să le păstrăm în stocuri. Toată lumea va primi exact Taycan-ul pe care și-l dorește.

Vezi şi: Interviu cu expertul Uwe Michael, despre autopilot, tehnologii de viitor şi Porsche Mission E

Cmentariile sunt închise