Iresponsabilitatea costă! Un şofer, condamnat la închisoare pentru că nu şi-a scăpat de la moarte amicul
La 2 mai 2023 a fost pronunțată sentința Judecătoriei Hîncești, sediul Central, pe o cauză penală remisă în judecată de către Procuratura raionului Hîncești. Aceasta se referă la un accident rutier care nu a fost reflectat în presă.
Potrivit sentinței, un bărbat în vârstă de 32 de ani a fost recunoscut vinovat de încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei, încălcare ce a cauzat din imprudență decesul unei persoane, săvârșită în stare de ebrietate (art. 264 alin.(4) din Codul Penal) și de părăsirea locului accidentului rutier (art.266 din Codul Penal).
A fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare cu executare într-un penitenciar de tip semi închis, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Totuşi, acuzatorii de stat consideră pedeapsa aplicată ca fiind prea blândă și o vor ataca la Curtea de Apel Chișinău.
Potrivit învinuirii înaintate de către procurori, inculpatul, la data de 19 octombrie 2022, aproximativ la ora 2:00, după ce a consumat băuturi alcoolice, a urcat la volanul automobilului şi s-a deplasat pe traseul G-99 în intravilanul satului Călmățui din raionul Hîncești, pe direcția de ieșire din localitate, avându-l în calitate de pasager pe bancheta din față pe un tânăr de 26 de ani.
Fără a ţine seama de împrejurări, nu a apreciat corect situația reală în care se afla vehiculul pe drum la momentul respectiv şi, conducând cu viteză excesivă, a ieșit pe contrasens, după care automobilul a derapat de pe traseu, izbindu-se într-un pilon din beton cu fire electrice din apropierea acostamentului benzii, răsturnându-se și oprindu-se pe acoperiș cu roţile în sus. În urma accidentului rutier, conform concluziilor medicilor-legiști, pasagerului i-au fost cauzate vătămări corporale medii.
Imediat, după comiterea accidentului rutier, inculpatul a ignorat prevederile RCR (conform cărora conducătorul de vehicul implicat într-un accident în traficul rutier este obligat să acorde primul ajutor, să cheme ambulanța în cazul în care în accident au fost cauzate traumatisme persoanelor, iar dacă aceasta nu este posibil sau în cazurile de urgență – să asigure transportarea persoanei traumatizate la cea mai apropiată unitate medicală cu un vehicul de ocazie), a părăsit locul accidentului și a lăsat pasagerul în automobil. Din cauza centurii de siguranţă pe care o avea cuplată acesta, conform concluziilor raportului de expertiză judiciară, în rezultatul asfixiei mecanice combinate, a survenit decesul.
Inculpatul a pledat nevinovat. Imediat după pronunțarea sentinței, acesta a fost plasat în arest preventiv, fiind luat sub strajă din sala de judecată. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.
Cmentariile sunt închise