(video) Premieră mondială: Noua generaţie Skoda Kodiaq – toate detaliile

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În seara zilei de 4 octombrie Skoda a prezentat în Berlin noua generaţie a modelului Kodiaq, a doua la număr. Despre SUV am aflat practic toate detaliile înainte de premieră, urmând să vedem doar cum arată la exterior. Şi iată că avem o astfel de oportunitate acum, împreună cu informaţiile pe care trebuie să le cunoască orice fan sau potenţial cumpărător.

Până în prezent, au fost produse 841.900 de SUV-uri care și-au găsit clienți în 60 de piețe din întreaga lume. Seria a câștigat, de asemenea, peste 40 de premii internaționale din 2016 până în prezent. În 2022, Kodiaq a fost al doilea cel mai bine vândut SUV al mărcii, imediat după Kamiq.

Caracteristici cheie:

  • În continuare poate avea până la şapte locuri.
  • Din punct de vedere al designului exterior:
    • A doua generație Kodiaq are o capotă sculptată care prezintă o siglă Skoda revizuită, cu un finisaj mat Unique Dark Chrome. Se potrivește cu cadrul grilei hexagonale, care poate fi iluminată opțional cu 14 elemente luminoase care formează o bandă luminoasă între faruri. Sub grilă se află o priză largă de aer, încadrată de două perdele de aer.
    • Linia alungită a acoperișului a fost optimizată aerodinamic și se înclină ușor spre spate. Coeficientul de rezistență aerodinamică a fost redus până la 0,282 Cd (în scădere de la 0,32). Revizuiri aerodinamice semnificative au fost realizate prin integrarea managementului optimizat al aerului pentru răcirea motorului și a frânelor, oglinzi exterioare conturate aerodinamic, bare de protecție reproiectate, jante aerodinamice, un spoiler de acoperiș extins și railings-uri longitudinale de acoperiș integrate.
    • Secțiunea din spate este caracterizată de un hayon mare și lat. Împreună cu pragul de încărcare montat mai jos, acest lucru face o mare ușurință în utilizare. Inscripția SKODA este plasată central pe hayon și finisată cu Unique Dark Chrome mat. Sub hayon se află un șorț mare, reproiectat, cu un difuzor larg integrat.
    • O nouă opțiune este ornamentul complet al montantului D în Unique Dark Chrome.
    • Noul Kodiaq vine în echipările Selection și Sportline, precum și cu diverse selecții de design și jante mari din aliaj, cu diametre cuprinse între 17 și 20 de inci. Paleta de culori cuprinde nouă nuanţe: două solide și şapte metalizate, inclusiv noul Bronx Gold Metallic.
  • Debutează pe model farurile opţionale TOP LED Matrix de a doua generație:
    • Oferă cu 50% mai multe segmente de lumină și sunt cu 15% mai performante decât prima generație, sporind siguranța pentru clienți. Vin standard pe modelul Kodiaq Sportline, cu opțiunea unei benzi luminoase orizontale pe grila frontală – o premieră pentru Kodiaq.
    • Modulul superior Bi‑LED și modulul Matrix de mai jos conțin un total de 36 de segmente de lumină individuale. Ele creează aspectul tipic cu patru ochi al unui SUV Skoda pe timp de noapte. Între cei doi „ochi” dispuși pe verticală, o bandă LED fină, în formă de L, servește drept lumină de zi, lumină de poziţie și indicator de direcţie. O lumină statică de colț lângă marginea interioară a unității farului se micșorează spre grila radiatorului.
    • Aspectul farurilor TOP LED Matrix este definit și de Crystallinium – un element cristalin care accentuează contururile unității farurilor, dându-i o notă suplimentară de eleganță.
    • Farurile de bază sunt full LED, precum stopurile standard. Versiunea superioară opțională a stopurilor (standard pentru Sportline) vine cu o funcție de întâmpinare animată și indicatoare de direcţie dinamice. Ele sunt împărțite în trei secțiuni, cu un design ascuțit, cu elemente cristaline iluminate. Noua semnătură luminoasă în formă de C se extinde departe spre centrul hayonului. Mai jos, o bandă decorativă roșie cu structură cristalină leagă stopurile.
  • Creștere moderată, dar eficientă a dimensiunilor:
    • Noul Kodiaq măsoară 4.758 mm (+61) şi are un ampatament de 2.791 mm. Lățimea de 1.864 mm (-18) și o înălțime aproape neschimbată de 1.659 mm (-4) fac un interior foarte spațios. În versiunea cu șapte locuri, pasagerii din al treilea rând de scaune au acum 920 mm spațiu pentru cap (+15).
    • Capacitatea bagajelor a crescut și ea: în versiunea cu cinci locuri – până la 910 de litri (+75), fără a rabata scaunele din spate. Cu scaunele rabatate, capacitatea maximă a crescut până la 2.105 litri (+40). Modelul cu șapte locuri are acum 340 de litri în spatele celui de-al treilea rând (+70) și 845 de litri cu scaunele din al treilea rând rabatate (+80). Capacitatea maximă de încărcare a modelului cu șapte locuri este acum de 2.035 de litri (+30).
  • Din punct de vedere al designului interior:
    • Noul Kodiaq vine cu un interior complet reproiectat și cu un nou set de comenzi. În centrul atenției sunt noile Skoda Smart Dials – trei comenzi multifuncționale noi intuitive de sub monitorul central.
      • Ele pot fi manipulate prin rotire și apăsare și fiecare poartă un mic ecran color de 32 mm în diametru. Această combinație inteligentă de elemente haptice și digitale permite accesul rapid la numeroase funcții ale vehiculului. Comenzile au un finisaj Unique Dark Chrome și o textură de suprafață foarte tactilă compusă din piramide minuscule. Cadranele exterioare controlează temperatura interioară, încălzirea scaunelor și ventilația scaunelor.
      • Funcția curentă a fiecărei funcții Smart Dial este afișată pe micul ecran și poate fi modificată apăsând-o. Șoferii pot personaliza cadranul inteligent central pentru a controla până la patru dintre următoarele funcții: volumul sistemului audio, viteza ventilatorului, direcția aerului, aerul condiționat inteligent, modurile de conducere și zoomul pe hartă. Configurarea Smart Dial-ului central se face prin intermediul meniului relevant al sistemului multimedia, iar o apăsare lungă este utilizată pentru a comuta între funcții.
  • Printre altele:
    • Patru butoane hardware suplimentare între cadrane oferă acces direct la ventilația parbrizului, încălzirea lunetei, recircularea aerului și funcțiile de aer condiționat automat.
    • În premieră pentru Skoda, levierul cutiei de viteze s-a transformat într-o manetă montată pe coloana de direcţie, în spatele volanului reproiectat. Drept urmare, consola centrală are un aspect curat și ordonat, iar capacitatea compartimentului de depozitare a crescut cu 2.1 litri.
    • Standard se oferă un monitor central de 10 inchi și recepție radio DAB+, împreună cu gesturi și control vocal. Funcția de navigaţie, inclusiv radio online și un ecran de 13 inchi sunt disponibile în cadrul unui pachet opțional.
    • Un head-up display opţional care completează standardul Virtual Cockpit de 10 inchi își face debutul în această serie de modele.
    • Este, de asemenea, echipat standard cu patru porturi USB-C de 45W fiecare (două în față și două în spate). Un port USB-C de 15 W pe spatele oglinzii retrovizoare interioare este, de asemenea, standard.
    • Opt difuzoare în panourile ușilor și un difuzor central în panoul de bord vin standard. Un sistem audio Canton cu 14 difuzoare, inclusiv cu patru difuzoare surround, este disponibil opțional.
    • O altă caracteristică nouă este meniul de control a climatizării, care oferă acces rapid la toate funcțiile de încălzire pentru scaune, volan, parbriz și lunetă prin intermediul unui singur buton Heaters configurabil de utilizator. Va fi disponibil pentru noul Kodiaq în viitorul apropiat.
    • Scaunele Ergo cu funcție de masaj pneumatic sunt disponibile opțional. Fiecare are zece perne de aer care pot fi programate prin meniul infotainment sau comenzile de pe scaun, cu o alegere de niveluri de intensitate și setări de timp.
    • SUV-ul poate avea şi un Phone Box opţional pentru încărcarea rapidă inductivă simultană a două smartphone-uri cu o putere de 15 W, completată cu o funcție de răcire.
    • Conexiunea permanentă la internet permite actualizări convenabile „over-the-air”, planificarea rutelor online și numeroase servicii mobile online de la Škoda Connect. Interesant este că se adoptă conceptul de funcţii la cerere, care pot fi activate contra plată după cumpărarea maşinii, precum: navigaţie, cruise control adaptiv, culori şi funcţii suplimentare pentru iluminarea ambientală, controlul fazei lungi în faruri, etc.
  • Kodiaq adoptă Design Selections deja cunoscute din familia Enyaq, prezentând culori și materiale coordonate. Opțiunile includ Loft cu tapițerie din material textil gri, Lounge cu tapițerie gri din microfibră Suedia și cusături decorative în formă de X și ecoSuite cu piele tratată durabil. Toate detaliile cromate din interior au fost înlocuite cu noul finisaj Unique Dark Chrome.
    • Toate textilele folosite pentru tapițeria scaunelor, covoarele din cabină și din portbagaj, precum și căptușeala tavanului sunt realizate 100% din poliester reciclat sau, în cazul Design Selection Lounge, o combinație de fire reciclate cu 40% lână naturală. Pielea prezentată în ecoSuite Design Selection este tăbăcită într-un mod ecologic, folosind reziduuri de la procesarea boabelor de cafea.
  • Două detalii emblematice Simply Clever, umbrela și racleta de gheață, sunt, de asemenea, realizate din materiale durabile. Nou în lista accesoriilor Simply Clever este un curăţător de ecrane stocat în consola centrală și un compartiment de depozitare reglabil în tunelul central. De asemenea, la bordul maşinii sunt şi elementele de protecţie a marginilor portierelor.
  • Sub capotă:
    • Toate motoarele sunt cuplate standard la un DSG şi doar motoarele de top pe benzină/motorină pot fi combinate cu tracţiune integrală.
    • Modelul plug-in hybrid Kodiaq iV combină un 1.5 TSI de 150 CP cu un motor electric, pentru un total de 204 CP/350 Nm transmişi roților frontale printr-un DSG cu şase trepte. Noua baterie de înaltă tensiune (25.7 kWh) permite o autonomie pur electrică de peste 100 de kilometri în ciclul WLTP. Se poate încărca cu până la 50 kW (încărcătorul de bord este de 11 kW). Energia este recuperată și în timpul frânării. În ciuda bateriei mari, Kodiaq iV oferă 745 de litri pentru bagaje. Sistemul de infotainment include numeroase funcții specifice motorizării.
    • Pe lângă Kodiaq iV sunt valabile două motoare pe benzină și două pe motorină + DSG cu şapte trepte.
      • Motorul de bază 1.5 TSI pe benzină cu 150 CP/250 Nm este primul din gamă care dispune de tehnologie mild-hybrid care utilizează un demaror-generator cu curea de 48V și o baterie litiu-ion de 48V. Energia recuperată în timpul frânării poate sprijini motorul cu ardere internă cu o creștere a puterii electrice sau poate permite SUV-ului să se deplaseze cu motorul complet oprit.
        • Ambele motoare hibride aparțin celei mai recente serii EA 211 evo2. Funcționând pe ciclul Miller eficient din punct de vedere al consumului de combustibil, acestea mai sunt echipate cu un turbocompresor care utilizează o geometrie variabilă a turbinei.
        • Motorul 1.5 TSI, cu tehnologie mild-hybrid integrată, dispune și de tehnologia care dezactivează doi cilindri la sarcini reduse (ACT+).
      • Al doilea benzinar nu este electrificat, fiind un TSI de 2.0 litri cu 204 CP/320 Nm.
      • Cele două variante diesel au un volum de 2.0 litri şi propun 150 CP/360 Nm sau 193 CP/400 Nm. Toate respectă standardul de emisii Euro 6e.
  • A doua generație Kodiaq este disponibilă opțional cu noul sistem de control dinamic al șasiului DCC Plus. Această nouă versiune folosește două supape controlate independent pentru a separa treptele de recul şi compresie a amortizorului. Anterior, ambele funcții erau controlate de o supapă comună.
    • Noua generație permite o reglare mai rapidă a amortizarii și o gamă mai largă de caracteristici de amortizare. Șoferii și pasagerii vor observa diferența sub formă de răspunsuri mai rapide, dinamică de condus mai bună și confort sporit.
    • Garda la sol cu DCC Plus rămâne aceeași ca la maşina cu suspensia standard.
  • Din punct de vedere al sistemelor de asistenţă şi protecţie:
    • Noi sunt: Turn Assist, Collision Avoidance Assist, Crossroad Assist, Exit Warning, Automated Emergency Braking cu detectarea pietonilor din spate și Intelligent Park Assist cu opțiuni suplimentare Trained Parking și Remote Parking.
      • Asistența la viraj răspunde printr-o avertizare și, dacă este cazul, cu frânare automată dacă un vehicul se apropie atunci când se întoarce în fața traficului care se apropie.
      • Asistența pentru evitarea coliziunilor îmbunătățește automat mișcările de direcție în timpul manevrelor evazive bruște.
      • Crossroad Assist folosește senzori radar și camera frontală pentru a avertiza cu privire la traficul care traversează, bicicliștii sau pietonii atunci când ies dintr-o alee sau o ieșire oarbă. Unde este cazul, declanșează avertismente vizuale și acustice și apoi acționează automat frânele.
      • Exit Warning oferă o avertizare vizuală în oglinda exterioară, precum și un sunet de avertizare atunci când ușa este deschisă în timp ce traficul se apropie din spate. Are o rază de acțiune de 35 de metri și acoperă un unghi de 120 de grade.
      • Noul Intelligent Park Assist poate parca automat Kodiaq în locuri de parcare laterale și paralele. Acum controlează și viteza vehiculului pe lângă direcție și se oprește automat dacă sistemul detectează un obstacol.
      • În spate, de aceasta se ocupă noua frânare automată de urgență cu detectare de pietoni, care va fi disponibilă pentru Kodiaq în viitorul apropiat. În timp ce precedentul Asistent la manevră se baza exclusiv pe senzorii din spate pentru a analiza împrejurimile vehiculului, noul sistem adaugă imagini de la camera video spate, care este acum conectată și la funcția Trailer Assist pentru o detectare și mai bună a pietonilor și copiilor.
      • Noile opțiuni de parcare instruită și parcare la distanță oferă mai mult confort. Cu ajutorul asistentului de parcare instruit, șoferii pot înregistra apropierea de până la cinci locuri de parcare preferate, pe o distanță de 50 de metri. Dacă autovehiculul recunoaște unul dintre aceste locuri de parcare, este capabil să efectueze automat manevra de parcare din memorie. Șoferul poate începe această manevră în vehicul folosind meniul de infotainment sau chiar din exterior, prin intermediul aplicației mobile.
      • Asistentul de parcare de la distanță, care este necesar pentru parcările controlate de aplicație, poate fi folosit și pentru a direcționa vehiculul în locuri de parcare care nu sunt stocate în sistem de la până la cinci metri distanță, șoferul controlând procesul prin intermediul unui smartphone. Va fi disponibil pentru a doua generație Kodiaq în viitorul apropiat.
      • Toți asistenții de parcare fac parte din pachetul Assisted Drive Plus, împreună cu funcția Area View, care oferă acum rezoluție mai bună a imaginii și ușurință în utilizare.
      • Cu cea mai recentă versiune de Side Assist, raza de detectare a vehiculelor care vin din spate crește de la 70 la 90 de metri pentru mai multă siguranță, de exemplu pe autostrăzi. Acest lucru se datorează senzorilor radar mai puternici poziționați în colțurile barelor de protecție.
      • Front Assist dispune acum și de protecție anticipată pentru ciclişti.
      • Actualizatul Travel Assist oferă o vizualizare mai bună a altor vehicule din apropiere pe panoul de bord şi head-up display. În pachetul Assisted Drive, Travel Assist include Adaptive Lane Assist și Adaptive Cruise Control (ACC). Lucrând împreună cu sistemul de navigație, acesta anticipează curbe, intersecții și sensuri giratorii.
      • Viteza maximă permisă în orice moment este setată de Intelligent Speed Assist, care utilizează cea mai recentă versiune a asistentului de recunoaștere a indicatoarelor rutiere și adaptează viteza la restricțiile viitoare în timp util, fără a folosi frânele.
      • Traffic Jam Assist combină funcțiile Adaptive Cruise Control și Adaptive Lane Assist. Permite pornirea, frânarea și direcția automată în traficul aglomerat la viteze de până la 60 km/h, ținând cont de evidența mișcărilor vehiculelor din apropiere.
      • Crew Protect Assist închide automat ferestrele deschise și, dacă este necesar, acoperișul panoramic. De asemenea, activează luminile de avarie și strânge centurile de siguranță din față de îndată ce senzorii detectează o frânare de urgență sau de panică sau o coliziune iminentă în față, lateral sau spate.
      • Iar Emergency Assist reduce riscul de accident dacă șoferul nu mai poate controla vehiculul, de exemplu din cauza stării de sănătate. Dacă sistemul detectează o astfel de situație, preia controlul benzii, aprinde luminile de avarie și începe să frâneze ușor până la oprire. Apoi, sistemul de ultimă generație deblochează automat ușile, aprinde luminile interioare și activează eCall la câteva secunde după ce vehiculul s-a oprit.
      • A doua generație Kodiaq vine cu până la nouă airbaguri, cele laterale pentru al doilea rând de scaune fiind opționale.
  • Kodiaq Sportline este deocamdată modelul actual de top.
    • Echipamentul său standard cuprinzător include farurile TOP LED Matrix și hayonul acţionat electric, printre altele.
    • Exteriorul este marcat de numeroase accente negre lucioase, care se extind acum și la montantul D. Barele de protecţie specifice, precum și pragurile laterale sunt în culoarea caroseriei, în timp ce jantele din aliaj de 19 inchi (opţionale de 20 inchi), exclusive pentru Sportline, au un finisaj antracit lustruit.
    • Interiorul Sportline Design Selection este dominat de un negru sportiv combinat cu elemente decorative cu aspect metalic. Scaunele sport au tetiere integrate şi sunt tapiţate cu microfibră Suedia. Scaunul șoferului este reglabil electric standard și este dotat cu o funcție de memorie. Kodiaq Sportline vine cu un volan sport multifuncțional cu trei spițe, cu cusături negre și poartă, de asemenea, o insignă Sportline.
    • Pachetul Sportline poate fi comandat cu orice motorizare anunţată. DCC Plus este opţional.

Vânzările maşinii în Europa vor demara de la începutul lui 2024.

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise