Jaguar I-PACE a fost desemnat lider într-un top al celor mai eficiente maşini electrice pe timp de iarnă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Portalul Recurrent a analizat recenziile a 7.000 de proprietari de vehicule electrice și a format un clasament a modelelor cel mai puțin adaptate pentru funcționarea pe timp de iarnă. S-a dovedit că popularele Chevrolet Bolt, Ford Mustang Mach-E sau Volkswagen ID.4, într-o călătorie în sezonul rece, pierd din autonomie până la 35%.

Chevrolet Bolt, la temperaturi sub zero, este capabil să meargă aproximativ 257 de kilometri, însă la o temperatură a aerului de +20 grade Celsius autonomia se poate ridica la 370 km. Modelul a arătat un anti-record, pierzând aproximativ 32 la sută din autonomie.

Un Mustang Mach-E în condiții similare coboară de la 418 la 283 de kilometri, iar un Volkswagen ID.4 – de la 410 la 283 de kilometri. Asta constituie aproximativ 30% din rezerva lor.

De cealaltă parte, cele mai bune rezultate le arată modelele Audi e-tron ​​​​(-8%) și Jaguar I-PACE (-3%). La mijloc se află modelele mărcii Tesla (între 15-19%), BMW i3 (-24%), Hyundai KONA (-19%), Nissan LEAF (-21%) şi Volkswagen e-Golf (-23%).

Pierderea autonomiei pe timp de iarnă are loc din câteva motive, însă doi factori principali care contribuie sunt chimici și mecanici:

  • Reacțiile chimice și fizice din baterie apar mai lent la temperaturi scăzute. Acest lucru reduce puterea vehiculelor electrice. Temperaturile scăzute inhibă reacțiile chimice și acționează ca rezistență care încetinește procesele fizice. 
  • Mașinile electrice trebuie să-și producă propria căldură
    • Motoarele cu ardere internă (ICE) care alimentează mașinile tradiționale sunt surprinzător de ineficiente. Toată energia pe care nu o folosesc pentru a le propulsa este transformată în „căldură reziduală”, care este de obicei doar energie pierdută. Pe vreme rece, totuși, mașinile diesel sau pe benzină redirecționează această căldură reziduală din motor pentru a încălzi cabina. 
    • De cealaltă parte, un EV are un motor mult mai eficient care nu generează atât de multă căldură. Pe vreme rece, căldura disponibilă este direcționată pentru a încălzi bateria în sine, ceea ce înseamnă că încălzirea cabinei necesită o sursă de energie. În general, încălzitoarele de cabină folosesc pentru funcționare energie din bateria de înaltă tensiune, reducându-se astfel autonomia.

Sfaturi pentru a evita pierderea intervalului de iarnă:

  • Precondiționarea este disponibilă în majoritatea vehiculelor electrice cu o aplicație de servicii conectate care vă permite să încălziți atât bateria, cât și cabina înainte de a vă urca efectiv în mașină, totul de pe telefon. Vehiculele selectate oferă, de asemenea, un pachet „winter weather”, care este special conceput pentru a menține temperatura bateriei într-o zonă ideală. 
  • Pregătiți-vă pentru timpi de încărcare mai lungi. Pentru a proteja bateria de înaltă tensiune, multe mașini limitează tensiunea de încărcare atunci când bateria este rece. Sistemul de management termic va ridica de obicei restricția de tensiune atunci când bateria este suficient de caldă pentru a primi în siguranță încărcarea completă. 
  • Încălziți bateria înainte de încărcare. Pe baza celor de mai sus, dacă mașina dvs. are precondiționare a bateriei, care face parte adesea dintr-un pachet opţional, aduceți bateria la temperatura camerei înainte de încărcare. Alternativ, încărcarea imediat după o călătorie va asigura că bateria este caldă.
  • Utilizați huse pentru scaune şi volan mai degrabă decât întreg sistemul de climatizare. Aceste caracteristici folosesc mai puțină energie și vizează șoferul sau pasagerii cu căldură, mai degrabă decât să răspândească aer cald în jurul cabinei. 
  • Reduceți frânarea regenerativă pentru conducerea pe timp de iarnă, deoarece drumurile pot fi înghețate sau reci. Veți dori să puteți cupla frânele mai mult decât în ​​condiții temperate. Frânarea regenerativă poate fi, de asemenea, limitată de sistemul dumneavoastră de gestionare a bateriei dacă bateria este rece, deoarece o baterie rece nu se poate încărca la fel de repede ca una caldă.
  • Dezactivați unele funcții hardware, cum ar fi oglinzile retrovizoare care se pliază automat. Dacă temperatura scade sub cea de îngheț, oglinzile se pot deteriora sau se pot bloca. 
  • Păstrați maşina conectată la reţea. De exemplu, maşinile Tesla au un management termic foarte activ, așa că dacă intenționezi să nu o foloseşti, de exemplu, de sărbători, ia în considerare să scazi pragul de încărcare la aproximativ 70% și să lași mașina conectată. În acest fel, mașina poate extrage energie din wallbox pentru a se menține caldă, în loc să folosească bateria.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/