Joia reducerilor generoase! Cât vor costa principalele produse petroliere în stații

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Menţiune importantă! Orice articol de acest gen se referă la preţurile carburanţilor comercializați pe teritoriul Republicii Moldova!

În pofida prognozelor anterioare pesimiste emise de către experții agențiilor internaționale specializate în piețele de petrol, care prevesteau o creștere a prețurilor către a doua jumătate a anului 2023, ANRE constată că situația actuală de la bursele internaționale nu prezintă semnalele unei restrângeri a ofertei de carburanți, fapt care se reflectează direct în scăderea cotațiilor acestor produse.

Prin urmare, prețul calculat de ANRE la benzină înregistrează un nou minim absolut pentru anul curent, ajungând la 22.73 lei/litru, cotațiile sale Platts fiind puternic influențate de anunțul Administraţiei Americane pentru Informații în Domeniul Energiei privind creșterea nivelului stocurilor produsului respectiv. În același timp, motorina continuă trendul de ieftinire și scade sub pragul psihologic de 21 lei/litru.

În aceste condiții, pentru ziua de mâine, 14.12.2023, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

  • 22.73 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-14 bani);
  • 20.87 lei/litru – pentru motorina standard (-19 bani).

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise