(update) Jumătate de ţară, inclusiv Chișinăul, intră sub Cod Portocaliu de caniculă! Pentru ce zi este valabilă avertizarea

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update) Codul Portocaliu de caniculă a fost extins şi pentru ziua de 26 iulie.


Meteorologii de la Chişinău au emis în această dimineaţă tocmai trei avertizări meteo concomitent! Fenomenele vizate sunt Pericol excepţional de incendiu şi Caniculă!

Astăzi, vremea toridă va fi resimțită mai mult în centrul şi sudul ţării, însă pentru ziua de mâine sunt prognozate temperaturi în creştere, de aproape 40 de grade Celsius la umbră! Un Cod Portocaliu “va împinge” frontul de aer fierbinte care se va instala astăzi spre nordul ţării, iar în loc va veni unul mai fierbinte.

RECOMANDĂRI GENERALE PENTRU POPULAȚIE:

  • Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00-18:00.
  • Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
  • Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă.
  • Beţi zilnic între 1.5-2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.
  • În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.
  • Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
  • Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Iar pentru conducătorii auto care se vor deplasa prin ţară în aceste zile există o rugăminte neoficială: în caz că observați un fum sau izbucnirea unui incendiu de vegetaţie, vă rugăm să contribuiți la oprirea lui cât mai rapidă printr-un simplu apel la 112!🙏

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise