Le cunoşti? Cele 15 reguli elementare, respectarea cărora ar face ca 90% din accidente să nu se întâmple

Toți șoferii sunt îndemnați să acorde atenție acestor sfaturi simple, care vor şi pot contribui la un proces de conducere în condiții de siguranță, ușor și plăcut. Iar în cazul în care fiecare automobilist le-a respecta, 90% din numărul de accidente banale ar putea fi pur şi simplu evitate!

Cele 15 reguli de aur:

1. Dacă vă opriți pe o stradă/traseu şi aveţi intenția de a vira la stânga, cedând trecerea autovehiculelor de pe contrasens, nu întoarceți niciodată volanul în partea stângă din timp. O lovitură neașteptată din spate vă poate împinge sub roțile unui camion care se apropie cu viteză din sensul opus. Volanul trebuie să fie permanent în poziție dreaptă.

2. Dacă ajungeți accidental pe acostament, nu rotiți brusc volanul în direcția opusă. Strângeți-l mai tare, piciorul lăsaţi-l pe accelerator și compensați cu atenție devierea laterală.

3. La schimbarea benzii, accelerați uşor pentru a reuşi ducerea manevrei până la capăt şi a nu fi ajuns din urmă de către un alt participant la trafic.

4. Nu conduceți doar pe banda din stânga pe trasee! De ce? Pentru că întotdeauna există cineva care poate merge mai repede decât dvs. Și dacă rămâneți pe banda din stânga puteţi fi un obstacol pentru şoferul mai rapid. Și nu doar deveniţi o piedică, ci și reduceți debitul întregii autostrăzi. Dar cel mai important este că îi obligați pe alți șoferi să facă manevre periculoase. Odată ce depăşirea este efectuată se revine pe banda iniţială, regula fiind valabilă inclusiv pe autobahn-urile germane.

5. Nu frânați în viraje pentru a evita derapaje! De regulă, în curbe ar trebuie să fie realizate în schimb acceleraţii moderate, iar de frânare, pentru adaptarea vitezei cu care se intră în curbe, trebuie de avut grijă din timp, înainte de asta!

6. Dacă observați că mașina care vine spre dvs nu are timp suficient să depășească, dar deja conducătoru-i a început manevra, este mai bine să includeți semnalizatorul de direcţie spre dreapta și să vă poziţionaţi cât mai aproape de acostament. A da flash-uri cu faza lungă a farurilor nu este cea mai bună soluţie pentru că în direcţia dvs s-ar putea îndrepta un şofer neexperimentat.

7. Alegeți o locaţie și un timp convenabil pentru a vă testa mașina personală la frânare de urgență și accelerație extremă. Studiați-vă mașina pentru că aceste cunoștințe pot fi necesare în orice moment.

8. Nu vă puneți toate speranțele pe sistemele de stabilitate ESC/ESP, în ​​special pe vreme ploioasă. Razele mici ale curbelor sau viteza prea mare a mașinii nu pot sparge sistemul, dar componentele electronice, ale căror capacități sunt departe de a fi nesfârșite, pot să nu aibă timp să efectueze calcule și să evalueze situația.

9. Asigurați-vă că includeți semnalizatorul de direcție de fiecare dată când schimbați banda. Din păcate, numărul șoferilor care respectă această regulă este în scădere.

10. Dacă conduceți pe banda din stânga și observați un blocaj de circulație pe sensul opus, încetiniți. Din cauza mașinilor oprite se pot strecura printre ele pietoni care se pot angaja în treceri neregulamentare.

11. Același lucru se aplică situației când conduceți pe banda stângă, iar pe banda/benzile din dreapta de pe acelaşi sens, absolut toată lumea stă pe loc sau se mișcă foarte încet. Cel mai probabil undeva în faţă se cedează trecerea unor pietoni.

12. Dacă observați un adult cu copii sau câțiva copii pe marginea drumului, încetiniți în orice caz. Copiii nu înțeleg ce este pericolul și nu cunosc regulile de circulaţie spre deosebire de dvs.

13. Dacă observați un obstacol pe drum, cum ar fi un animal, evaluați mai întâi situația înainte de a începe să rotiți volanul într-o parte sau în alta. În caz contrar, puteți ajunge în cel mai apropiat stâlp/copac/vehicul/obstacol încercând să salvați o fiinţă.

14. Păstrați distanța, chiar dacă unii vor spune că o distanţă mai mare va face loc pentru alţi iresponsabili! Priviți problema cu calm, fără emoții inutile. Nu se va întâmpla nimic rău – chiar dacă cineva „a intrat” în faţa dvs puteți încetini pentru a restabili din nou o altă distanță de siguranță.

Amintiți-vă: deplasându-vă aproape în spatele cuiva, vă privați de vizibilitate, de capacitatea de a efectua o manevră ocolitoare sau de a frâna de urgenţă. O distanță scurtă faţă de vehiculul premergător vă lipsește de o „armă” principală: timpul și spațiul pentru luarea contra măsurilor.

15. Respectați limitele de viteză care sunt indicate pe semnele rotunde cu cifre pe mijloc. Aproape 100% din accidentele rutiere se întâmplă din cauza vitezei mari. Gândiţi-vă la asta mereu!

Sursă: obovsem.cc

Vezi şi:

https://autoblog.md/foto-10-reguli-de-aur-pe-care-trebuie-sa-le-respecte-orice-sofer-care-intra-pe-teritoriul-republicii-moldova/

Cmentariile sunt închise