Mașinile noi nu vor lua punctajul maxim la Euro NCAP dacă vor fi lipsite de cinci lucruri elementare
Mașinile noi devin tot mai umplute cu tot felul de comenzi tactile. Butoanele fizice, comenzile rotative sau aceleași manete, cu care sunt obișnuiți majoritatea șoferilor, devin treptat istorie pentru că asta înseamnă reducere de costuri. Dar în sprijinul păstrării acestora a venit de curând organizația europeană Euro NCAP, care a lansat și un ”ultimatum”.
Producătorii de automobile care forțează din ce în ce mai mult șoferii să folosească ecrane pentru funcțiile de bază ale condusului, cum ar fi verificarea vitezei și reglarea oglinzilor, vor fi sancționați conform unor reguli menite să-i împiedice să devină distrași într-un mod periculos.
Conform noilor reguli, care vor intra în vigoare din ianuarie 2026, mașinile testate nu se vor putea califica pentru ratingul maxim de cinci stele din cauza lipsei unor elemente fizice obligatorii de control. Până în prezent, lista include cinci elemente: comenzi fizice pentru semnalizatoarele de direcție, pentru a include semnalizatorul de avarie, pentru a acționa claxonul, ștergătoarele de parbriz și sistemul eCall care face un apel 112.
Din fericire, aceste funcții nu sunt adesea atribuite senzorilor. Dar, de exemplu, în mașinile electrice Tesla, setările ștergătoarelor sunt deja ascunse în meniul sistemului multimedia. Model 3 facelift a fost în genere lipsit de manete pe coloana de direcție. Iar Mercedes-Benz EQS are un ditamai panou de 56 de inchi. În context, se pare că Euro NCAP face un pas preventiv.
Matthew Avery, Chief Strategy Officer la Euro NCAP, citat de The Times, a explicat poziția organizației:
„Utilizarea excesivă a ecranelor tactile este o problemă la nivelul întregii industrii. Aproape toți producătorii de mașini mută comenzile cheie pe ecranele tactile, determinând șoferii să-și ia ochii de la drum și, prin urmare, crește riscul de accidente legate de distragerea atenției. Noile teste Euro NCAP, programate pentru 2026, vor încuraja producătorii să utilizeze comenzile fizice individuale ale funcțiilor principale într-o manieră intuitivă, limitând timpul de ridicare a ochilor și, prin urmare, promovând conducerea în siguranță.”
Trebuie spus că nu toți producătorii de automobile se grăbesc să înlocuiască butoanele și manetele cu alternative virtuale
Toyota este renumită pentru conservatorismul său, iar Hyundai a crescut chiar recent numărul de butoane în unele dintre modelele sale. Mai mult, chiar și startup-ul de mașini electrice Lucid va crește numărul de butoane fizice din interiorul mașinilor sale – în conformitate cu dorințele clienților săi.
CEO-ul BMW, Oliver Zipse, și-a exprimat încrederea că ecranele tactile vor fi interzise prin lege în următorii zece ani, deoarece necesită prea multă distragere a atenției (unde mai pui că sunt consumatoare de energie suplimentară pe mașini electrice). Pe de altă parte, cei de la Volkswagen, în ciuda numeroaselor promisiuni, nu se grăbesc să întoarcă butoanele ergonomice în interiorul mașinilor sale.
De remarcat faptul că Euro NCAP este o organizație neguvernamentală independentă. Astfel, instrucțiunile sale nu au forță juridică și nu sunt prohibitive. Cu toate acestea, ratingurile de siguranță Euro NCAP au o importanță ridicată de marketing pentru producătorii auto. În contextul celor spuse, ne putem aștepta la revenirea butoanelor și a manetelor în mașinile cel puțin destinate Europei.
Un raport publicat în ianuarie de Observatorul European pentru Siguranța Rutieră a constatat că șoferii s-au implicat în activități care distrag atenția în aproximativ jumătate din timpul conducerii. Principalele cauze au fost numite utilizarea unui smartphone, reglarea sistemelor de infotainment, interacțiunea cu pasagerii și mâncarea.
Cmentariile sunt închise