(video) Premieră: Noul MBUX Hyperscreen – opţiunea de top care se va regăsi în noul Mercedes-Benz EQS

Compania Mercedes-Benz a prezentat în această după amiază, în premieră mondială, una dintre dotările opţionale care vor putea fi comandate şi instalate pe primul electromobil flagship al mărcii – noul EQS.

MBUX Hyperscreen se numeşte o planşă de bord complet digitală, curbată, care include într-un singur panou unitar, sub o singură sticlă, între montanţii frontali A, câteva monitoare: unul pentru panoul de bord, altul central pentru afişarea sistemului multimedia şi un al treilea din faţa pasagerului din dreapta şoferului, care poartă şi un rol decorativ/interactiv.

Caracteristici cheie:

 • Este o bandă impresionantă de ecran de 141 centimetri lată și curbată. Zona pe care o pot experimenta pasagerii este de 2.432,11 cm2
 • Afișajul mare al capacului din sticlă este curbat tridimensional în procesul de turnare la temperaturi de aprox. 650°C. Acest proces permite o vizualizare fără distorsiuni a afișajului pe întreaga lățime a vehiculului, indiferent de raza capacului afișajului.
 • Pentru a ajunge la cele mai importante aplicații, utilizatorul trebuie să defileze prin 0 nivele de meniu. De aceea Mercedes-Benz numește acestă soluţie strat zero.
 • Există un total de 12 actuatoare sub ecranul tactil pentru feedback haptic în timpul funcționării. Dacă degetul atinge anumite puncte, ele declanșează o vibrație tangibilă în placa de acoperire.
 • Două straturi speciale reduc reflexiile și facilitează curățarea. Sticla curbată este formată din silicat de aluminiu deosebit de rezistent la zgârieturi.
 • Măsurile de siguranță includ puncte de rupere predeterminate alături de deschiderile laterale de ieșire, precum și cinci suporturi care pot ceda într-o manieră țintită într-un accident datorită structurii tip fagure de miere.
 • Rulează tot acest sistem electronic pe baza unui procesor cu opt nuclee şi a unei cantităţi de RAM de 24 GB cu o lăţime de bandă de 46,4 GB pe secundă.
 • Cu datele de măsurare ale unei camere multifuncționale și, de asemenea, a unui senzor de lumină, luminozitatea ecranului este adaptată automat condițiilor ambientale.
 • În această planşă de bord digitală s-a făcut loc şi pentru două deflectoare de aer cu design actualizat în stilul unei turbine. Astfel, ideea este de a conecta fizicul cu digitalul.
 • Hyperscreen este înconjurat de un cadru frontal din plastic continuu. Partea sa vizibilă este vopsită printr-un proces elaborat în trei straturi în culoarea Silver Shadow. Acestă soluţie de acoperire creează o impresie de suprafață deosebit de calitativă datorită straturilor intermediare extrem de subțiri. Iluminarea ambientală integrată, instalată în partea inferioară, face ca unitatea de afișare să pară plutitoare pe panoul de instrumente.
 • De asemenea, pasagerul are propria zonă de afișare și operare, ceea ce face călătoria mai plăcută și mai distractivă. Cu până la șapte profiluri, este posibil de personalizat conținutul. Cu toate acestea, funcțiile de divertisment ale acestui monitor, pe care pot fi privite şi filme, sunt disponibile numai în timpul călătoriei în cadrul reglementărilor legale specifice țării. Dacă scaunul pasagerului nu este ocupat, ecranul devine o parte decorativă digitală. În acest caz, sunt afișate stelele animate Mercedes-Benz.
 • Pentru o imagine deosebit de strălucitoare şi pentru un negru intens, tehnologia OLED este utilizată pentru monitorul central şi cel din dreapta. Toate graficele sunt decorate într-o nouă schemă de culori albastru / portocaliu, iar afişajul clasic din spatele volanului cu două ceasuri de bord a fost reinterpretat cu o sabie laser digitală într-un obiectiv de sticlă.
 • Sistemele de infotainment oferă funcții numeroase și cuprinzătoare. Pentru controlul acestora sunt deseori necesari mai mulți pași de operare. Pentru a reduce în continuare acești pași de interacțiune, Mercedes-Benz a dezvoltat o interfață de utilizator cu „conștientizare contextuală”, cu ajutorul inteligenței artificiale (AI).
 • Astfel, sistemul MBUX afișează în mod proactiv funcțiile potrivite la momentul potrivit pentru utilizator, susținute de inteligență artificială. Conștientizarea sensibilă la context este optimizată constant de schimbările din mediul înconjurător și de comportamentul utilizatorului. Așa-numitul strat zero oferă utilizatorului la nivelul superior al arhitecturii informaționale MBUX conținut dinamic, agregat din întregul sistem MBUX și servicii conexe.
 • Mercedes-Benz a investigat comportamentul de utilizare a primei generații MBUX. Majoritatea cazurilor de utilizare se încadrează în categoriile Navigaţie, Radio / Media și Telefonie. Prin urmare, pe EQS aplicația de navigaţie se află întotdeauna în centrul ecranului cu funcționalitate completă.
 • Peste 20 de funcții suplimentare – de la programul de masaj activ până la memento-ul zilei de naștere şi o sugestie pentru lista de sarcini – sunt oferite automat cu ajutorul inteligenței artificiale atunci când sunt relevante pentru client. Magic Modules este numele intern pe care dezvoltatorii l-au dat acestor module de sugestie, care sunt afișate pe stratul zero.

Iată patru cazuri de utilizare a „conștientizării contextuale”. Utilizatorul poate accepta sau respinge sugestia respectivă printr-un singur clic:

 • Dacă sunați întotdeauna un anumit prieten în drum spre casă marți seara, vi se va cere să efectuați un apel corespunzător în acea zi a săptămânii și la acel moment al zilei. Apare o carte de vizită cu informațiile sale de contact și – dacă este stocată – apare imaginea acesteia. Toate sugestiile MBUX sunt legate de profilul utilizatorului. Dacă altcineva conduce EQS într-o zi de marți, această recomandare nu este făcută – sau există o alta, în funcție de preferințele celuilalt utilizator.
 • Dacă șoferul din EQS folosește regulat funcția de masaj care simulează pietre fierbinţi, în timpul iernii, sistemul învață și sugerează automat funcția de confort la temperaturile de iarnă.
 • Dacă utilizatorul pornește în mod regulat încălzirea volanului și a altor suprafețe pentru încălzirea scaunelor, de exemplu, acest lucru i se recomandă imediat ce conectează încălzirea în scaun.
 • Șasiul lui EQS poate fi ridicat pentru a oferi o gardă la sol mai mare. O funcție utilă pentru intrările abrupte din garaj sau pentru a depăşi limitatoare de viteză. MBUX își amintește poziția GPS la care utilizatorul a folosit funcția „Vehicle Lift-Up”. Dacă vehiculul se apropie din nou de poziția GPS, MBUX propune în mod independent să ridice EQS.

Cât costă opţiunea urmează să aflăm din configuratorul oficial, atunci când va fi lansat noul EQS.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Cmentariile sunt închise