Mașinile Tesla au fost învățate să determine adâncimea benzii de rulare a anvelopelor, iar ale Honda vor raporta marcajul prost

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

O actualizare recentă de software pentru maşinile Tesla a adăugat o caracteristică interesantă şi unică în toată industria auto globală. Într-un mod specific, vehiculele electrice sunt acum capabile să monitorizeze starea benzii de rulare în timp real, scrie Drive Tesla Canada.

Nu este vorba despre folosirea sistemului de monitorizare a presiunii în pneuri, care acum este instalat pe marea majoritate a mașinilor noi, deși principiul de funcționare a noii funcţii este asemănător.

FOTO: egear.be

Pe măsură ce banda de rulare se uzează, anvelopa devine mai mică în diametru. Acest lucru este invizibil pentru cel mai ager ochi uman, dar electronicele de înaltă precizie sunt capabile să urmărească discrepanța. Iar când se parcurge una şi aceeaşi distanţă, o anvelopă nouă face în mod normal mai puţine rotaţii decât una uzată.

De îndată ce numărul de rotații ale roților depășește un prag prestabilit, Tesla emite un avertisment pe ecranul central, înștiințându-l pe şofer că este necesar să se verifice starea cauciucului și, cel mai probabil, să-l înlocuiască cu unul nou. După același principiu, mașina raportează uzura excesivă a uneia dintre roți (sau a unei perechi). Dacă încep să se rotească mai repede decât restul, atunci ar trebui verificate.

Experţii Tesla s-au asigurat şi de eventuale erori. Banda de rulare uzată nu va putea fi confundată cu o anvelopă care se dezumflă. Pe parcurs, în mers, mașina verifică în paralel şi datele de la senzorii de presiune. Dacă indicatorii lor sunt aceiaşi atunci diferența de rotație se datorează uzurii.

În paralel, inginerii Honda au anunţat că lucrează cu Departamentul de Stat al Transporturilor din Ohio pentru a instrui asistenții electronici din maşini ca să ajute serviciile care au grijă de infrastructura rutieră. Automobilele care au o cameră frontală, prin intermediul acesteia, vor putea detecta marcajele care necesită restaurare și vor putea trimite informații departamentului corespunzător despre necesitatea de a interveni.

Diferitele stări ale marcajelor rutiere vor fi scanate şi marcate cu o anumită culoare – de la verde (totul este în ordine) până la roșu (reabilitare necesară). În plus, mașinile vor putea fixa porțiunile de drum pe care nu există deloc marcaje.

Drumarii vor primi informațiile sub formă de coordonate GPS ale zonei relevante, precum și sub formă de videoclipuri înregistrate în această locație. Datele expeditorului vor fi anonime.

În general, noul proiect urmărește accelerarea răspunsului serviciilor rutiere la situații de urgență și menținerea în stare bună a reţelelor de drumuri. Departamentul de Transport din Ohio menţionează că încearcă în mod regulat să verifice starea marcajelor, dar un astfel de sistem automat ar simplifica foarte mult procesul.

Honda, la rândul său, planifică să învețe mașinile produse să facă schimb de informații despre condițiile drumurilor. Acest lucru poate ajuta, de exemplu, în a avertiza din timp şoferul ca să preia conducerea. În plus, competențele sistemului de monitorizare vor fi extinse în viitor. Nu este exclus că va putea anunța autoritățile şi despre gropi.

Cmentariile sunt închise