Mecanismul de achitare a vinietei de către posesorii de maşini din străinătate va fi îmbunătățit

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Guvernul a mai aprobat instituirea Sistemul Informațional „e-Vinieta”, care va permite o reglementare mai eficientă a mecanismului de achitare a taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova. Astfel, vor fi consolidate procedurile de evidență, verificare și control al achitării taxei respective.

Totodată, va fi asigurată emiterea vinietelor și facilitarea achitării taxei prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice (MPay), instituit de Guvern, precum și stabilirea unor proceduri și responsabilități clare în procesul de gestionare a sistemului informațional ”e-Vinieta”.

Conform statisticilor, de când a fost introdusă şi până în prezent, statul nu a încasat câteva milioane bune de lei din cauza rău-platnicilor.

FOTO: ipn.md

Instituirea platformei „e-Vinieta” va contribui la facilitarea schimbului permanent de date între Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Vamal prin platforma de interoperabilitate (MConnect), pentru realizarea verificării și controlului privind regimul de achitare a taxei.

Proiectul mai prevede aprobarea Regulamentului de funcționare a sistemului informațional. Acesta reglementează interacțiunea cu alte sisteme informaționale de stat, regimul juridic de utilizare a datelor din sistem, procesul de înregistrare a datelor, modificarea și completarea acestora.

Obiectivul principal al Sistemului informațional „e-Vinieta” mai constă în asigurarea confortului subiectului impunerii în procesul de achitare cu notificarea acestuia privind perioada de valabilitate a vinietei. Implementarea sistemului va permite achitarea vinietei folosind tehnologii informaționale moderne (servicii web, aplicații mobile, terminale de plată, telefoane mobile etc.), eliminând obligativitatea certificatului pe suport de hârtie ce atestă achitarea vinietei, și evitându-se astfel rândurile de așteptare la achitarea vinietei.

De asemenea, implementarea Sistemului informațional „e-Vinieta” va crea instrumentele necesare organelor abilitate cu funcție de control de a monitoriza conformarea subiecților impunerii vinietei, în regim online prin intermediul sistemului informațional, fără a fi nevoie de a se recurge la oprirea autovehiculelor pentru verificare, inclusiv prin utilizarea rețelei de camere de supraveghere video din Republica Moldova.

Sistemul Informațional „e-Vinieta” urmează să fie lansat în termen de până la 3 luni, din data intrării în vigoare a prezentului proiect. Mentenanța și dezvoltarea continuă a Sistemului informațional „e-Vinieta” vor fi asigurate de către MIDR, prin intermediul Administrației de Stat a Drumurilor.

Amintim că, prin Legea nr. 221/2012 pentru modificarea și completarea unor acte legislative, începând cu 1 noiembrie 2012 în Republica Moldova s-a instituit taxa pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova (vinieta).

Iar în anul 2017, pentru a facilita achitarea electronică a taxei pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova (Vinieta), a fost dezvoltat și implementat de către Agenția de Guvernare Electronică un modul informatic e-Vinieta în baza unui acord de colaborare între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID), Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Vamal. Conform Acordului în cauză, modulul informatic eVinieta a fost implementat ca o soluție provizorie, până la implementarea unei soluției complete, care asigură la moment doar înregistrarea cererilor pentru vinietă, cu posibilitatea achitării prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

În perioada 2018-2019, Ministerul Economiei și Infrastructurii a inițiat dezvoltarea unui sistem complex pentru gestiunea vinietei, întrucât funcționalitățile dezvoltate de Agenția de Guvernare Electronică în modulul informatic pus la dispoziție nu acopereau procesul de evidență și control al achitării vinietei și nu prevedeau un schimb de date cu Serviciul Vamal și Ministerul Afacerilor Interne în acest sens.

Sistemul nou dezvoltat însă nu a fost dat în exploatare până în prezent, ca urmare a nerespectării cerințelor de documentare a resurselor informaționale de stat, prevăzute de Legea nr. 467/2003 cu privire la informatizare și la resursele informaționale de stat. Astfel, aceste carențe pot fi soluționate prin aprobarea cadrului normativ de reglementare a sistemului informațional dezvoltat și respectiv, lansarea în exploatare a noului sistem informațional ”e-Vinieta”, ce reprezintă un sistem complex menit să permită, pe lângă perfectarea și achitarea vinietelor, un șir de funcționalități noi întru consolidarea mecanismului de evidență, verificare și control a achitării vinietelor.

Conform analizei efectuate de către Serviciul Vamal, se constată un interes majorat pentru procurarea vinietei pe o perioadă de 7 zile (4 euro), în timp ce vinieta pentru perioada de peste 180 zile (180 euro) este utilizată foarte rar în raport cu numărul de mijloace de transport care s-au aflat pe teritoriul țării mai mult de 180 zile.

Astfel, pentru comparație, dacă în anul 2019 au fost achiziționate 2.205 de viniete pentru perioada de peste 180 zile (180 euro), atunci mijloace de transport care s-au aflat pe teritoriul țării mai mult de 180 zile au fost de tocmai 21.653! Respectiv, doar 10.2% din mijloacele de transport care sau aflat pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 180 zile au achitat vinieta în mărime deplină (prejudiciul estimativ la bugetul de stat constituind 3.500.640 euro).

Având în vedere cele expuse și experiența anterioară ce atestă că prin intermediul sistemului informațional ”e-Vinieta”, anual, se încasau mijloace financiare în fondul rutier în valoare de cel puțin 150 mil. lei, odată cu implementarea mecanismului de verificare și control prin noul sistem informațional se preconizează o creștere semnificativă a încasărilor în Fondul rutier pentru această categorie de obligație fiscală.

[embeddoc url=”https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/subiect-08-nu-190-midr-2021.pdf”]

Cmentariile sunt închise