Moldova: Cod Portocaliu de precipitaţii puternice! Pe alocuri se vor forma troiene de până la 35 de cm

(update 18:50) Meteorologii au emis un Cod Portocaliu de precipitații puternice, intensificări ale vântului, depuneri de lapoviță. În noaptea de 17 spre 18 ianuarie se prevăd condiții complicate ale vremii. Pe o mare parte a teritoriului ţării se prevăd precipitații puternice, predominant sub formă de lapoviță, cantitatea precipitațiilor va constitui 20-25 l/m2.

Se vor produce depuneri de lapoviță, local pe drumuri se vor forma troiene. Vântul nord-vestic va sufla cu intensificări de până la 15-18 m/s!

îi sfătuim pe şoferi să conducă prudent, adaptând permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic. Totodată, cunoașteți că depunerile de zăpadă pe suprafața carosabilă pot cauza o reacție lentă de frânare, de aceea vă recomandăm să păstrați o distanță mai mare între automobile, astfel să reușiți manevra de frânare.

Totodată,  este bine vă aveţi în portbagajul automobilului o lopată,  sare/nisip şi lanţuri. Asiguraţi-vă cu rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă,  precum şi un încărcător/baterie de rezervă.

Informaţi-vă despre condiţiile de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.

Pietonilor le recomandăm să fie prudenți, să traverseze doar în locuri permisive strada. Asigurați-vă că traversați doar la culoarea verde a semaforului.


Meteorologii de la Chişinău au anunţat un Cod Galben de vreme instabilă, cu precipitaţii şi vânt puternic. Acesta va intra în vigoare din seara zilei de 17 spre 18 ianuarie şi va fi valabil pe întreg teritoriul ţării.

Potrivit informaţiilor, în orele care urmează vor cădea precipitații sub formă de ploaie și lapoviță. În jumătatea de sud a ţării acestea se vor manifesta cel mai puternic: сantitatea de precipitații va constitui 15-20 l/m2.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat mai menţionează că se vor produce depuneri de lapoviță, iar local pe drumuri se vor forma troiene. Vântul nord-vestic va sufla cu intensificări de până la 15-18 m/s.

Prognoza meteo pentru următoarele şapte zile arată că precipitaţiile mixte se vor menţine până în ziua de marţi a săptămânii viitoare, pe întreg teritoriul ţării, însă temperaturile vor fi şi pozitive.

Pe de altă parte, compania meteorologică Ventusky din Cehia anunţă prin intermediul portalului său interactiv despre temperaturi negative pe întreg teritoriul ţării începând cu 22 ianuarie.

Mai mult, chiar de mâine, peste ţara noastră va ajunge un val de ninsori dinspre Ucraina, care va forma straturi de zăpadă de până la 20 de centimetri în zona dintre nordul şi centrul Moldovei.

În ziua de duminică, 21 ianuarie, straturile de zăpadă ar putea ajunge pe alocuri până la 34 de centimetri, în timp ce în zona Chişinăului vor fi de aproximativ 20 de cm.

În context, iată ce pot întâmpina automobiliştii în această perioadă de timp:

  • este posibilă apariţia fenomenului de acvaplanare, care poate să ducă la pierderea controlului direcţiei de mers a autovehiculului;
  • circulaţia rutieră şi feroviară poate fi temporar perturbată din cauza barierelor create;
  • se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;
  • este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii;
  • reducerea drastică a coeficientului de frecare cu suprafaţa stratului de gheaţă;
  • creșterea riscului derapajelor şi a accidentelor rutiere.

Se recomandă:

  • respectarea indicaţiilor autorităţilor;
  • evitarea trecerii prin apropierea copacilor;
  • ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ;
  • sporirea prudenţei conducătorilor auto pe toată durata deplasării, îndeosebi la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare;
  • evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, din care, sub greutatea depunerilor, ar putea să cadă crengi;
  • evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî;
  • deplasarea cu viteză redusă atât în localități, cât și în afara lor.

Cmentariile sunt închise