Moldova: Școlile auto riscă să-și piardă dreptul de a instrui dacă cel puțin 30% din elevi nu promovează examenul din a doua încercare

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Debirocratizarea procesului de acreditare și consolidarea mecanismelor de asigurare a calității în educație reprezintă noua măsură din metodologia de evaluare externă a instituțiilor de învățământ din Republica Moldova. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de cabinetul de miniștri. 

Conform modificărilor aduse hotărârii, instituțiile de învățământ deja acreditate vor putea organiza programe de formare continuă profesională pentru adulți fără a mai trece printr-un proces suplimentar de acreditare. De asemenea, deschiderea unor programe noi de studii nu va mai necesita autorizare provizorie, dacă instituția dispune deja de un program similar acreditat în același domeniu.

Un alt punct esențial prevede prelungirea duratei de acreditare. După reacreditarea realizată o dată la cinci ani, instituțiile vor primi dreptul de a funcționa pentru o perioadă extinsă de șapte ani, față de cinci ani în prezent.

„Instituțiile de învățământ deja acreditate pentru programe de studii vor putea organiza și programe de formare continuă profesională pentru adulți, fără a mai trece printr-o altă procedură de acreditare. Instituțiile care oferă programe acreditate într-un domeniu vor putea deschide noi programe în același domeniu fără să mai solicite autorizare provizorie. După reacreditarea care are loc la fiecare cinci ani, instituțiile de învățământ vor primi dreptul de a-și desfășura activitatea pentru o perioadă extinsă de șapte ani, în loc de cinci, așa cum este în prezent.”

Dan Perciun, ministrul Educației

Un aspect esențial este introducerea unui mecanism legal pentru retragerea acreditării în cazul constatării unor abateri.

„Pe dimensiunea asigurării calității și înăspririi normelor, prevedem posibilitatea de a retrage acreditarea pe durata valabilității acesteia în condițiile în care sunt depistate anumite abateri. Până acum, deși am avut situații unde am constatat abateri, nu am avut un mecanism legal prin care să putem retrage acreditarea.”

Totodată, se stabilesc noi criterii de acreditare pentru școlile auto, ca urmare a unui studiu realizat în 2024 privind promovabilitatea absolvenților la examenele Agenția Servicii Publice (ASP).

„Școlile auto vor trebui să asigure o rată minimă de promovabilitate de 50% la proba teoretică și 30% la proba practică din a doua încercare. În caz contrar, începând cu 2026, dreptul la înmatriculare va fi suspendat în termen de șase luni, iar dacă problemele persistă, acreditarea va fi retrasă definitiv!”

Toate măsurile enunțate au fost discutate și cu reprezentanții școlilor auto. Acestea vor contribui la creșterea calității procesului educațional și la reducerea accidentelor rutiere. 

Prevederile intră în vigoare din 2026, iar școlile auto vor avea timp pentru conformare până în 2027. Până în 2026, toate școlile auto vor trece o evaluare a promovabilității care va începe din ianuarie 2025. Primele potențiale retrageri ale acreditărilor ar putea surveni în 2027.

Cmentariile sunt închise