Moldova se vrea cimitirul auto al Europei? Guvernul vrea să permită importul mașinilor mai vechi de 10 ani
Ministerul Finanțelor a lansat procesul de consultare publică a documentului privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021. Prin el, autorităţile ne spun cum şi din ce vor încerca să scoată cât mai mulţi bani pentru a acoperi gaura formată în economia ţării, în urma stagnării acesteia pe timp de pandemie.
Câteva modificări, care se doresc a fi făcute în lege, vin şi în atenţia noastră, a automobiliştilor, a celor care deţin sau planifică să-şi cumpere o maşină. Să o analizăm pe a doua, după ce anterior v-am spus că taxa de lux se vrea a fi majorată cu 50% faţă de cea actuală!
Actualul Guvern de la Chişinău s-a gândit că poate totuşi aduna mai mulţi bani la buget dacă se scoate vârsta limită de 10 ani la importul autoturismelor! Prin această idee, defectuoasă în opinia noastră, autorităţile vor permite ca un anumit număr de cetăţeni să-şi poată cumpăra mai ieftin şi aduce maşini de peste hotare, dar pun la bătaie sănătatea majorităţii cetăţenilor, care vor respira un aer şi mai murdar, numai pentru a acumula câteva milioane de lei în plus în conturile statului.
Cealaltă parte a monedei este că persoanele care vor opta pentru automobile mai vechi de 10 ani vor achita nu numai pentru vămuire, ci şi un acciz suplimentar proporţional cu vârsta maşinii!
Legislația vamală prevede la moment o serie de prohibiții (interdicţii) la import aferente mijloacelor de transport, după cum urmează:
- După termenul de exploatare a autoturismelor (se interzice importul autoturismelor mai mari de 10 ani);
- După termenul de exploatare a camioanelor și autobuzelor (se interzice importul
autobuzelor de până la 20 de locuri mai mari de 7 ani, și altor autobuze și camioane mai mari de 10 ani); - După termenul de exploatare a tractoarelor (se interzice importul tractoarelor mai mari de 12 ani);
- Piese uzate.
Conceptual legislația, în speță legislația vamală, nu ar trebui să prevadă interziceri de bunuri (cu excepția celor care este interzisă circulația pe teritoriul țării, cum ar fi drogurile), iar în cazul în care se dorește restrângerea importurilor anumitor bunuri din raționamente ecologice, acestea urmează a fi realizate prin aplicarea unor impozite majorate.
În acest sens, concomitent cu eliminarea interdicțiilor, se propune majorarea esențială a accizelor proporțional termenului de exploatare a mijloacelor de transport. Cum arată o listă a acestor accize deocamdată nu putem şti pentru că, probabil, nici nu a fost formată.
Guvernul îşi mai motivează intenția prin faptul că existența acestor restricții de import creează stimulente pentru activități ilicite, prin care se evită atât interzicerile, cât și achitarea impozitelor. De asemenea, acestea nu permit dezvoltarea unor afaceri ce au drept scop importul, prelucrarea și exportul bunurilor respective.
În contextul celor spuse, amintim că încă în 2016 se discuta despre reducerea vârstei maxime de import a autoturismelor de la 10 la chiar 7 ani, însă ideea aşa şi nu a mai devenit realitate, deşi a fost chiar discutată în Parlament. Ulterior la idee s-a revenit în 2018, însă nici atunci nu s-au operat careva modificări.
Dacă aveţi careva propuneri sau sugestii, autorităţile îndeamnă să le expediaţi la adresa electronică: corina.alexa@mf.gov.md până la data de 15 octombrie 2020, cu subiectul “Propunere – politica fiscală și vamală 2021”.
Ca urmare a recepționării și examinării tuturor propunerilor de politici la documentul privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, Ministerul Finanțelor va definitiva și prezenta pentru consultări publice deja un proiect de lege, care ulterior va fi transmis Guvernului spre aprobare și respectiv Parlamentului spre adoptare.
Cmentariile sunt închise