Moldova: Sutele de mii de încălcări fixate în 2023 prin „camere” nu s-au transformat într-un număr similar de amenzi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Până Inspectoratul General al Poliției și MAI va întocmi și prezenta public rapoarte detaliate despre activitatea în anul 2023, alături de alte statistice, iată o primă informație despre numărul contravențiilor fixate în 2023 doar prin intermediul a ceea ce se numește în popor ”camere de supraveghere ale traficului”.

Potrivit IPN, care citează surse oficiale, peste 350.000 de încălcări au fost fixate cu ajutorul Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere „Controlul traficului” (vezi pe link cum funcționează). Principalele încălcări au fost depășirea limitelor de viteză, dar și traversarea la culoarea roșie a semaforului.

Totuși, în ciuda acestui număr mare, au fost întocmite doar aproximativ 46.600 de procese verbale cu privire la contravenție și decizii asupra cauzelor contravenționale ale agenților constatatori din cadrul Inspectoratului Naționale de Securitate Publică și inspectoratele de poliție teritoriale.

Numărul mic de procese verbale, în raport cu încălcările fixate de camerele video, se explică prin faptul că termenul general de prescripție a răspunderii contravenționale este de un an. Astfel, procedura privind atragerea la răspundere contravențională cu întocmirea proceselor verbale pentru contravențiile comise în perioada anului 2023 este încă pentru o mare parte în proces de examinare. Respectiv, potrivit MAI, este prematură totalizarea cifrelor concrete privind numărul proceselor verbale întocmite și suma totală achitată de conducătorii auto care încalcă RCR.

În context, aflați că autoritățile sunt în proces de extindere a sistemului de monitorizare în trafic, planificându-se construcția a încă 23 de posturi, pe lângă cele 73 deja existente și complet funcționale (48 dintre care sunt amplasate în raza municipiul Chișinău! În acest sens se elaborează documentația de proiect – proiectarea construcțiilor, elementelor de rezistență, a rețelelor electrice și proiectarea topo-geodezică și geologică.

Cmentariile sunt închise