(video) MAI a activat primele 23 de noi posturi de supraveghere a traficului. Vor genera amenzi 24 din 24

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În după amiaza zilei de ieri, 10 februarie, a avut loc evenimentul de lansare a primei etape a Programului național de modernizare tehnologică a sistemului de siguranță publică și rutieră „Controlul traficului”, implementat de MAI, dar dezvoltat și gestionat de Serviciul Tehnologii Informaționale al MAI.

Realizarea cu succes a primei etape a programului este marcată de punerea în exploatare a 23 posturi noi de supraveghere, dintre care 18 la nivel național și cinci în mun. Chișinău.

În total, 36 camere de supraveghere a circulației rutiere modernizate, cu capacități extinse, vor veghea securitatea traficului rutier în țară.

„Prioritatea supremă a Ministerului de Interne este viața și securitatea oamenilor. Toate subdiviziunile afacerilor interne muncesc 24/24, ca cetățenii Republicii Moldova să fie în siguranță pe străzile acestei țări ca pietoni, iar pe drumurile naționale și locale – ca șoferi. Implementarea programului pe care îl lansăm astăzi, va salva sute de oameni de la accidente. Sute de pietoni, șoferi și pasageri vor ajunge cu bine la familiile lor. Aceste activități sunt parte a programului de digitalizare a MAI, care prevede atât digitalizarea proceselor, cât și a serviciilor pentru toate subdiviziunile.”

Viorel Cernăuțeanu, Secretar de Stat al MAI

Anual, din cauza vitezei excesive, neatenției și a condusului în stare de ebrietate, au loc mii de accidente și decedează sute de persoane. Doar pe parcursul anului 2021, din cauza depășirii limitei de viteză, au avut loc 827 accidente rutiere, 122 persoane au decedat și 939 au primit traumatisme. În total, doar în anul 2021 au avut loc 2.517 accidente, în care au decedat 254 de persoane și au fost traumatizate 2.834 de persoane.

În baza statisticilor, care analizează incidența rutieră pe sectoarele de drum până la instalarea sistemelor de supraveghere și după, se observă o reducere drastică a numărului de accidente rutiere. Ca exemplu, în doar doi ani de la instalarea sistemelor de supraveghere în Anenii Noi, numărul accidentelor rutiere, care s-au soldat cu pierderi de vieți omenești sau traumatisme grave, a fost redus de la 15 la zero. 

Obiectivul major al implementării etapizate a Programului național de modernizare tehnologică a sistemului de siguranță publică și rutieră ”Controlul traficului” este creșterea gradului de securitate a societății. Aceste sisteme automatizate de supraveghere înseamnă mai multă siguranță în trafic, dar și siguranță publică mai sporită, prin depistarea la timp a unui infractor sau identificarea în primele ore a unei mașini date în căutare.

Directorul Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI, Alexandru Putere, a subliniat că monitorizarea în regim de timp real cu sisteme video de supraveghere inteligente dezvoltă și îmbunătățește capacitățile operaționale ale organelor de drept. De asemenea, sunt îmbunătățite capacitățile de reacție/răspuns în diferite situații de interes, este facilitată intervenția promptă și imediată a poliției la descoperirea infracțiunilor, și nu în ultimul rând, reduce numărul accidentelor rutiere și a caracterului grav al acestora prin îmbunătățirea disciplinei participanților la trafic. 

În cadrul evenimentului, reprezentanții STI ai MAI au mai demonstrat întregul proces de constatare și validare a incidentelor procesate de sistemul de supraveghere – din momentul captării presupusei încălcări și până la tipărirea și sigilarea automatizată a proceselor-verbale. Este de menționat faptul că datele cu care operează reprezentanții STI al MAI sunt depersonalizate, respectiv, este exclusă o posibilă tentativă de corupere a acestora.

Amenzile care vor fi aplicate datorită acestui proiect implementat de MAI, vor veni acasă, la proprietarul autoturismului, prin poștă. La prima etapă, acestea vor putea fi achitate în termen de 12 luni, iar pe viitor se va propune ca termenul să fie nelimitat.

Cele 23 de camere performante au fost instalate în locurile cele mai periculoase de pe traseele din țară, unde au fost înregistrate cele mai multe accidente soldate cu traume și decese umane. Potrivit Ministerului de Interne, pentru acest proiect s-au cheltuit peste 20 de milioane de lei.

A doua parte a proiectului cu instalarea a încă 18 camere performante va avea loc până la finele anului curent și va costa Ministerul de Interne alte 22 de milioane de lei.

La moment, în țară, sunt 70 de unități de supraveghere funcționale. 

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/