Moldova: Taxa de drum ar putea fi exclusă şi inclusă în accizul formării preţurilor la carburanţi

Taxele pentru utilizarea drumurilor naționale, regionale și locale, achitate de către deținătorii de autovehicule, ar trebui excluse și incluse în accizul pentru stabilirea prețului la carburanți! Părerea îi aparţine preşedintelui ţării, Igor Dodon, una care s-ar putea transforma în realitate.

ambuteiaj 1
FOTO: panaynews.net

Şeful statului a menționat că în timpul apropiat va veni cu o asemenea inițiativă legislativă pentru a fi modificat mecanismul de achitare a impozitului pentru utilizarea drumurilor.

„Care este logica: cineva, de exemplu, un bătrânel are acasă un Jiguli vechi și iese cu mașina asta numai de Blajini, când se duce la cimitir, și el trebuie să plătească aceeași taxă ca și persoana care circulă cu mașina zi de zi. De aceea eu consider că taxele pe drum trebuie excluse și incluse în accizul la carburanți – cine circulă mai mult, să achite mai mult”, a spus Dodon în cadrul platformei „Președintele răspunde”.

Amintim că săptămâna trecută noul ministru al Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a susținut un briefing de presă în cadrul căruia a prezentat programul de modernizare și dezvoltare a rețelei drumurilor pentru anul 2020. Acesta a declarat că cele aproximativ cinci miliarde de lei care vor fi cheltuiţi pentru reparaţii în 2020 sunt alocaţi din surse externe precum: Comisia Europeană, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, și Banca Europeană de Investiții.

În contextul celor spuse, unii cititori AutoBlog.MD s-au arătat nedumeriţi şi chiar revoltaţi de acest anunţ, întrebându-se unde sunt banii adunaţi din taxele de drum şi vinietele vândute, şi de ce nu sunt folosite aceste resurse în locul unor noi datorii puse pe umerii cetăţenilor.

Lista drumurilor din Moldova care vor fi reparate în 2020

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Cmentariile sunt închise