Moldova: Trei sancţiuni pentru şoferi din care s-au exclus punctele de penalizare

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Astăzi, 6 iulie 2023, este ziua în care expiră trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv din care intră în vigoare mai multe sancţiuni noi şi actualizate pentru conducătorii auto din Republica Moldova, care au fost aprobate în Parlament la începutul lunii martie. Amintim despre trei dintre ele, care nu mai prevăd şi puncte de penalizare.

Situaţii recente virale, în contextul de mai jos:

1. Aflaţi că, începând de astăzi, puteţi staţiona/parca unde doriţi, cu risc de amendă şi evacuare în cazul în care se procedează neregulamentar, însă în schimb nu se vor mai acorda puncte de penalizare. Din alineatul 2 al articolului 238 din Codul Contravențional, textul „cu aplicarea a patru puncte de penalizare” s-a exclus!

S-a explicat această decizie astfel: Fiindcă staționarea sau parcarea în locuri interzise reprezintă o contravenție cu grad prejudiciabil redus, comiterea căreia deseori reprezintă consecința unei infrastructuri rutiere învechite sau chiar care lipsește, se optează pentru excluderea aplicării punctelor de penalizare pentru aceste fapte.

2. Alte trei puncte de penalizare nu se vor mai acorda în cazul în care se va depista un vehicul care nu a fost înmatriculat în modul stabilit de lege sau care nu a fost supus reviziei tehnice. Din alineatul 2 al articolului 229 din Codul Contravențional s-a exclus textul în cauză!

S-a explicat această decizie astfel: Deseori, conducerea unui vehicul care nu a fost înmatriculat în modul stabilit sau care nu a fost supus reviziei tehnice este generată de anumite circumstanțe care nu depind întotdeauna de voința conducătorului (proprietarului mijlocului de transport). Drept urmare, se consideră oportun ca sancțiunea complementară „punctele de penalizare” să fie exclusă în cazul comiterii faptelor prevăzute la art.229 alineatul (2) din Codul Contravențional nr.218/2008.

3. Într-un final, amintim că a fost modificat aliniatul 1 al articolului 240, care arăta astfel:

În noua redacţie are deja următoarea descriere:

După câte aţi observat, se instituie sancţiunea sub formă de avertisment pentru nerespectarea marcajului! Iar noul alineat 1 prim ar fi avut o sancțiune complementară, dar a fost modificat pentru votul în lectură finală în Parlament, fiind excluse două puncte de penalizare.

S-a explicat modificarea articolului 240, alineat 1, astfel: În scopul expunerii clare a conținutului normativ, în norma de drept cu privire la sancționarea nerespectării indicatoarelor de semnalizare rutieră, a altor reguli de circulație rutieră, s-a optat pentru concretizarea componenței contravenției, în dependență de gradul prejudicial, precum și s-a asigurat proporționalitatea dintre fapta ilegală comisă și pedeapsa aplicată.

De asemenea, avându-se ca reper conjuncturile sociale existente la moment, articolul propus spre modificare, se completează cu noi componențe de contravenții care vin să garanteze siguranța traficului rutier.

Suplimentar, se consemnează că la amendarea articolului precizat s-a ținut cont de semnalizarea nr.ID000020-CC218/2017 parvenită prin platforma „reLAWED”, ce s-a referit la conflictul normelor de drept capabile să genereze coruptibilitate în rândul agenților constatatori la aplicarea art.240 din Codul Contravențional nr.218/2008.

Cmentariile sunt închise