Nissan, Honda și Mitsubishi Motors au semnat un memorandum de înțelegere privind colaborarea

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Nissan Motor Co., Ltd. (“Nissan”), Honda Motor Co., Ltd. (“Honda”) și Mitsubishi Motors Corporation (“Mitsubishi Motors”) au semnat un memorandum de înțelegere (MOU) pentru a explora posibilitatea participării, implicării și împărtășirii sinergiilor de către Mitsubishi Motors în ceea ce privește integrarea afacerilor prin înființarea unei societăți holding comune, descrisă într-un MOU semnat între Nissan și Honda.

Cu alte cuvinte: Honda, Nissan și Mitsubishi și-au anunțat oficial viitoarea fuziune. Acum a fost semnat un memorandum de înțelegere și au fost enunțate primele scopuri și obiective. Principalii actori în acest proces sunt Honda și Nissan. Iar Mitsubishi Motors, deși participă la semnarea memorandumului, joacă mai degrabă rolul de “remorcă”, deoarece acționar majoritar îi este încă Nissan.

Honda și Nissan și-au început ”curtarea” încă din primăvara anului curent. În martie au anunțat cooperarea pentru crearea unei platforme de vehicule electrice de nouă generație. Iar din august au extins lista de sarcini comune prin includerea Mitsubishi în proiect.

Mai nou nu se prevede formarea unei alianțe, ci este vorba despre o fuziune în toată regula, cu un schimb de acțiuni. Va fi creată o întreprindere mixtă nouă (deocamdată fără denumire), sub umbrela căreia vor intra Honda și Nissan. Noua companie va fi listată la bursa din Tokyo din august 2026, moment în care producătorii auto vor părăsi bursa respectivă.

Este clar că întregul proiect este lansat pentru a salva Nissan. Situația dificilă în care s-a pomenit este ilustrată cel mai clar prin scăderea cu 85% a profitului operațional al companiei în al treilea trimestru din 2024. Iar în loc de venit net a înregistrat o pierdere de 9.3 miliarde de yeni. Honda va fi colacul de salvare pentru Nissan și va avea cel mai mare număr de reprezentanți în Consiliul de Administrație al viitoarei întreprinderi mixte.

Alte informații nu sunt cunoscute deocamdată. Partenerii promit să anunțe primele detalii ale viitoarei fuziuni până la sfârșitul lunii ianuarie, iar elaborarea unui plan detaliat ar trebui să dureze trei luni. Avocații celor două mari companii vor trebui să stabilească clar toate drepturile și obligațiile părților, iar aceasta nu este o sarcină ușoară, deoarece Nissan și Honda au structuri de conducere diferite.

De asemenea, nu este clar ce se va întâmpla cu alianța actuală Renault-Nissan-Mitsubishi, în cadrul căreia 15% din acțiunile cu drept de vot ale Nissan sunt deținute de partea franceză. În cadrul unei conferințe de presă la Tokyo, șeful Nissan a declarat că parteneriatul cu Renault în cadrul proiectelor existente va continua, însă perspectivele viitoare ar trebui luate în considerare și la crearea unei noi întreprinderi comune cu Honda.

Lista sarcinilor comune a fost deja schițată și este destul de tipică: trecerea la platforme și componente comune pentru automobile, dezvoltarea de software pentru viitoarele automobile electrice (inclusiv sisteme de conducere autonomă), optimizarea producției, combinarea proceselor de afaceri, reducerea costurilor generale, etc. Se preconizează, de asemenea, un “schimb reciproc de mașini” (aceleași modele, dar cel puțin cu embleme diferite).

Cmentariile sunt închise