Noua ediţie a Geneva Motor Show ar putea avea loc abia în 2022! Noul şef anunţă despre un nou format
Salonul Auto internaţional de la Geneva a intrat în criză în martie şi am anulat şi noi o deplasare spre acesta, când o decizie tardivă a autorităților elvețiene de a preveni răspândirea coronavirusului de tip nou a forțat în cele din urmă anularea celei de-a 90-a ediții a evenimentului.
Organizatorii expoziţiei de maşini, Geneva International Motor Show (GIMS) Foundation, au refuzat inițial să returneze taxele plătite de participanţi pentru arenda standurilor, generând furie în rândul producătorilor auto care au pus deja la îndoială dacă cheltuiala pentru spectacolelor auto tradiționale a meritat publicitatea pe care au generat-o.
În toată această criză a păşit şi noul director general al GIMS, Sandro Mesquita (născut în 1975), care are o experiență bogată în domeniile marketingului și comunicării şi care a preluat funcţia începând cu 1 mai 2020, asta după ce a condus anterior filiala elveţiană a companiei de publicitate Publicis. Iar una dintre primele sale decizii luate la noul loc de muncă a fost de a respinge un împrumut (plan de salvare) în valoare de 16.8 milioane de franci elveţieni, de la autoritatea locală de stat de la Geneva, care ar fi fost parțial utilizaţi pentru a rambursa investițiile producătorilor de automobile și de a organiza evenimentul începând de anul viitor.
În primul său interviu de când este la cârma GIMS, oferit pentru colegii de la Automotive News, Mesquita a explicat de ce a respins împrumutul și modul în care intenționează să reînvie profitabilitatea show-ului auto, inclusiv eventual reducerea costurilor producătorilor auto și chiar schimbarea sa într-un eveniment care să aibă loc o dată la doi ani!
Una dintre primele decizii ale dvs în calitate de director general a fost să refuzaţi un împrumut de salvare de la autorităţile din Geneva. De ce?
Există două condiții care sunt o problemă pentru noi. Prima a fost ca întreaga delegație responsabilă de organizarea GIMS să ajungă sub aripa conducerii Palexpo (centrul expozițional), inclusiv soluţiile ce ţin de conceptualizarea salonului auto. Acest lucru nu este acceptabil pentru GIMS Foundation.
Palexpo are deja o “mână mare” în organizarea unui auto show. Ce s-ar fi schimbat?
Schimbarea majoră ar fi aceea că vor decide nu doar părțile operaționale, ci și conceptul și strategia. Asta e o problemă majoră pentru noi, pentru că asta e munca noastră.
Care a fost a doua condiție care nu v-a plăcut?
Ei au legat împrumutul de organizarea unei noi ediţii chiar de anul viitor. Nu ne-am decis dacă ar trebui să organizăm un spectacol anul viitor, dar semnalele pe care le primim de la reprezentanții industriei auto sunt mai mult în direcția anului 2022, din cauza crizei cu care se confruntă. Întreaga industrie se confruntă cu o imensă provocare financiară în ceea ce privește criza generată de COVID-19, iar situația în ceea ce privește această boală în următoarele luni nu este încă una clară. Pentru noi este un risc mare, pentru că nu putem avea un al doilea dezastru. Nu ar fi posibil să ne confruntăm cu o altă pierdere. Pentru moment ne gândim să organizăm următorul eveniment abia peste doi ani.
Autorităţile cantonului Geneva spun că au legat împrumutul de bani de condiţia de a organiza o nouă ediţie a GIMS anul viitor, deoarece Geneva în sine se bazează atât de mult pe veniturile pe care le aduce. Bănuiesc că aţi spune că erau cu ochi nedeschişi suficient.
Nu privim la situaţie din același unghi. Suntem în căutarea unei soluţii de a salva GIMS și impresia mea este că punctul de vedere al statului este legat pe termen mai scurt de ocuparea forței de muncă, etc. Înțeleg asta. Dar dacă vom avea o anulare anul viitor din nou, ar fi doar o catastrofă pentru noi, așa că trebuie să ia în considerare ceea ce brandurile auto spun, pentru că fără ei nu ar fi niciun eveniment.
O parte din împrumut a fost pentru a întoarce resursele investite de producători. Dacă ar fi rambursate, s-ar putea gândi să închirieze din nou un stand în 2021?
Acesta nu este feedback-ul pe care l-am primit. Întrebăm deja unele mărci importante dacă ar fi interesate să participe anul viitor și, deși nu au spus clar că nu, au dat un semnal că tendința lor este să nu o facă. Nu a fost direct legată de rambursarea costurilor.
În martie, președintele Fundației a spus GIMS nu a fost obligată să ramburseze comisioanele de stand. De ce dvs v-aţi răzgândit?
Din punct de vedere legal nu suntem responsabili, dar aceasta nu este intenția noastră, intenția noastră este să rambursăm și să găsim mijloacele financiare pentru a o face.
Nu aveți nevoie de împrumutul de la autorităţi pentru rambursări?
Împrumutul de la ei este prima opțiune pe care Fundația a activat-o înainte de a mă angaja. De când am ajuns pe 1 mai în funcţie, caut alte alternative, așa că sunt în contact cu instituțiile financiare și cu unii investitori. Împrumutul de stat nu este singura opțiune. Suntem încă în contact cu Confederația Elvețiană, așa că aceasta este o altă opțiune.
Chiar înainte de coronavirus, mai mulţi producători auto au omis ideea de a participa. Cum puteţi opri asta?
Trebuie să transformăm formatul și, de asemenea, conținutul pe care îl propunem mărcilor. Planul pentru acest an a fost ca spectacolul să fie mult mai captivant și interactiv, de exemplu, cu GIMS Discovery unde s-ar fi putut testa mașini electrice și GIMS tech dedicată start-up-urilor și, de asemenea, VIP day. Cred cu tărie că există un viitor pentru spectacole ca noi, dar trebuie să ne reinventăm.
Ați putea trece permanent la organizarea salonului auto o dată la doi ani?
Pentru mine momentan toate opțiunile sunt deschise. Încă am dori să rămânem un spectacol anual, dar nu există un tabu. Totul trebuie regândit.
Ce va convinge producătorii auto să reinvestească în conceptul salonului auto în anii următori?
Acesta este un aspect. Ne putem gândi la un format care ar putea fi mai puțin costisitor din punct de vedere operațional. Dar cred că faptul că în ultimii ani am găzduit peste 10.000 de reprezentanți media, acesta este un atu mare. Cele trei zile media sunt încă foarte interesante pentru mărci. Deci, poate, în viitor, vom fi mai mult de la B-to-B (business to business) și mai puțin B-to-C (business to client), ceea ce trebuie să explorăm. Cred că mărcile auto au încă nevoie de platforme pentru a menţine imaginea industriei auto. Există o mulțime de schimbări, dar totul este legat, iar o platformă precum Geneva ar putea fi un catalizator pentru toate aceste schimbări. Credem că există un loc pentru noi. Probabil rolul show-ului auto va evolua, dar vrem să păstrăm automobilul în centrul tuturor lucrurilor.
Cred că aveţi în vedere că dacă vreun salon auto va supraviețui, ar fi cel de la Geneva?
Sunt destul de nou în domeniu, dar toate feedback-urile pe care le-am primit, inclusiv de la branduri, sugerează că există o legătură emoțională puternică cu Geneva. Dimensiunea salonului nu este prea mare, este foarte ușor de vizitat toate standurile în detalii în 2-3 zile, suntem în apropiere de aeroport și de autostradă, suntem în țară neutră și tratăm toți expozanții la același nivel. Impresia noastră este că mărcile ne plac foarte mult.
Există ceva ce aţi fi făcut diferit în apropiere de startul ediţiei din 2020, care a fost anulată chiar în ultimul moment?
Cred că este întotdeauna ușor să vorbim după aceea, dar cred că am lansat o mulțime de proiecte noi pentru ediția 2020. A fost foarte ambițios, poate prea ambițios. Este important să transformăm, dar să transformăm pas cu pas, astfel încât să poți vedea reacțiile. În ceea ce privește coronavirusul, nu știu dacă aș fi făcut altfel pentru că a fost atât de rapid, a luat mulțime de oameni prin surprindere.
Producătorii au fost foarte supărați pentru lipsa de informații și insistența ulterioară că GIMS nu a fost responsabilă pentru pierderi. Regreți asta?
Am înțeles că au fost mâniați, dar încă o dată accentuez, aceasta nu a fost decizia noastră de a anula salonul auto. Acum, obiectivul meu este să găsesc soluții și să recuperez stabilitatea financiară care să ne permită să ne gândim la viitor. Este important ca următorul salon auto să fie unul bun și nu unul mic, redus în participanţi şi public. Nu la asta se aşteaptă brandurile auto care decid să meargă la Geneva, dacă vin la Geneva, pentru că este un mare show internațional de automobile și nu un mic spectacol regional. De aceea ne gândim să așteptăm (până în 2022).
Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.
Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!
Cmentariile sunt închise