Nu-i mai înțelegi! Șeful BMW cere anularea planului prevăzut pentru 2035, în timp ce șeful Stellantis nu e împotrivă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cine a formulat proverbul bine cunoscut „unde doi se bat, al treilea câștigă” nu l-a scris degeaba, căci a avut perfectă dreptate. În timp ce conducerea UE dă o luptă indirectă cu producătorii auto locali prin a-i supune unor noi legi, în timp ce unii nu prea vor, cu pași tot mai rapizi vin și se instalează cei chinezi.

Europa trebuie să renunţe la planul său vizând interzicerea vânzării de autoturisme noi echipate cu motoare pe combustie începând din 2035, pentru a-şi reduce dependenţa de lanţul chinez de aprovizionare cu baterii şi a-şi folosi propriile sale atuuri tehnologice, a declarat directorul general de la constructorul german BMW, Oliver Zipse, citat de Reuters.

Șeful BMW, Oliver Zipse
FOTO: BMW

Oliver Zipse, care cere de mult timp organismelor de reglementare să permită diferite tehnologii, inclusiv combustibili sintetici şi automobile cu celule de hidrogen, a apreciat că sentimentul în Europa „este unul preponderent pesimist”, iar regiunea are nevoie de un nou cadru de reglementare pentru a rămâne competitivă.

„O corectare a obiectivului privind 100% automobile electrice pe baterie în 2035, în cadrul unui pachet complet de reducere a emisiilor de CO2 ar oferi producătorilor europeni o mai mică dependență de China pentru baterii. Pentru a putea menţine o direcţie de succes, o abordarea neutră din punct de vedere tehnologic este esenţială în interiorul cadrului de reglementare.”

Oliver Zipse, declarație făcută la Salonul Auto de la Paris

Conform calculelor lui Zipse, după interzicerea motoarelor cu combustie internă în 2035, nevoia de baterii și pile de combustie pentru vehiculele electrice va crește de 10-30 de ori, iar companiile europene pur și simplu nu vor fi în măsură să se aprovizioneze singure, devenind posibil dependente total de China. În acest context, șeful BMW Group a mai propus revizuirea noilor taxe vamale anti chineze.

În luna martie 2023, ţările UE au aprobat o directivă care prevede ca toate autoturismele noi vândute începând din 2035 să aibă emisii zero de CO2, ceea ce înseamnă practic interzicerea automobilelor cu motoare pe benzină şi motorină obișnuită, precum şi reducerea cu 55% a emisiilor de CO2 în 2030 comparativ cu nivelul din 2021.

O serie de constructori europeni, inclusiv BMW, VW şi Renault, au cerut ca obiectivele privind emisiile de CO2 să fie relaxate sau amânate, de teamă că vor trebui să plătească amenzi consistente în cazul unor vânzări sub așteptări de automobile electrice.

Cu toate acestea, Germania, ţara unde îşi are sediul BMW, a respins o revizuire anticipată a obiectivelor, apreciind că este nevoie de claritate pentru industria auto şi de asemenea că este urgent să se răspundă la schimbările climatice.

De cealaltă parte

Șeful concernului Stellantis, Carlos Tavares, nu se teme de interzicerea motoarelor cu ardere internă și chiar o salută. Tavares și-a argumentat opinia pe baza schimbărilor climatice în curs și a incendiilor forestiere din Portugalia sa natală, din cauza cărora a avut de suferit și fiica sa.

În plus, Stellantis deja cheltuie 15 miliarde de dolari pe an pentru electrificare și, de asemenea, are planuri mari pentru startup-ul chinezesc de mașini electrice Leapmotor, care a devenit recent parte a grupului auto. În concluzie, Carlos Tavares este încrezător că Stellantis este pe drumul cel bun.

Și până ”cearta” continuă…

BYD intenționează să localizeze asamblarea de mașini electrice în Europa în viitorul apropiat. Construcția de platforme în Ungaria și Turcia este deja în curs, cu ajutorul cărora compania intenționează să ocolească taxele suplimentare recent introduse de Uniunea Europeană, care pentru marca BYD se ridică la 17% (în plus față de cele de bază de 10%).

În același timp, vicepreședintele companiei Stella Li a subliniat că nu este de acord cu noile tarife și că le consideră nedrepte. Ea a mai spus că firma sa nu intenționează să vândă mașini electrice cu un preț mai mic de 30.000 de euro în Europa, chiar dacă în China sunt mult mai accesibile.

Amintim că BYD a introdus la Salonul Auto de la Paris al șaptelea său model european, noul SEALION 7. Iar producția de mașini electrificate a companiei crește într-un ritm uimitor: de la șapte la nouă milioane a avut nevoie de doar șase luni! Și între timp, în China, chiar de curând, BYD a preluat de la SAIC întâietatea, devenind cel mai mare grup auto național în termeni de vânzări totale.

Cmentariile sunt închise