O nouă pedeapsă în Codul Penal român – închisoare pentru cei care îşi îneacă amarul după accidente

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În România au intrat în vigoare de curând noi pedepse pentru şoferi (valabile inclusiv pentru moldovenii cu cetăţenie română care folosesc drumurile de peste Prut!), unele dintre care sunt destul de drastice.

De exemplu, închisoare cu executare riscă cei care urcă la volan fără permis de conducere. Ar putea sta până la cinci ani după gratii şi cei care se apucă să-şi înece amarul după ce au comis un accident soldat cu victime.

Modificări ale Codului Penal, intrate în vigoare din 9 iulie 2023:

La articolul 334, alineatele (1), (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

  • (1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai sau a unui tractor agricol ori forestier neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
  • (2) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, tramvai, tractor agricol ori forestier cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
  • (4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai sau a unui tractor agricol sau forestier ori tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase ori a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.”

La articolul 335, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

  • (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
  • (2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

La articolul 336, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

  • (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”

După articolul 336 se introduce un nou articol, 336 prim (Consumul de alcool sau de alte substanţe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulaţie), cu următorul cuprins:

  • (1) Fapta conducătorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substanţe psihoactive, după producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea mostrelor biologice, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
  • (2) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) efectuează transport public de persoane, transport de mărfuri periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
  • (3) Nu constituie infracţiune consumul de substanţe psihoactive după producerea accidentului de circulaţie şi până la recoltarea mostrelor biologice, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care administrarea acestora este impusă de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto.

Dragi șoferi,‼️Venim spre voi cu o altă modificare în codul penal și anume…Art. 336 (1) – Fapta conducătorului…

Publicată de Poliția Română pe Vineri, 14 iulie 2023

Modificări ale Codului Penal, intrate în vigoare din 13 iulie 2023:

La articolul 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3 prim), cu următorul cuprins:

  • Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3), dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336.

Notăm ce prevăd articolele anterior menţionate (în redacţie neactualizată în cazul articolelor 335/336):

Articolul 192

  • (1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
  • (2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
  • (3) Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se majorează cu jumătate.

Articolul 335

  • (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
  • (2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
  • (3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

Articolul 336

  • (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
  • (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
  • (3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Astfel fiind spuse, această lege aduce schimbări semnificative în ceea ce privește sancțiunile pentru accidentele rutiere mortale cauzate de conducerea sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis. Potrivit noilor reglementări, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi suspendată în cazul unui accident de circulație în care o persoană sau mai multe persoane au fost ucise, iar vinovatul se află într-una dintre următoarele situații:

  1. Conducerea fără deținerea unui permis de conducere valid;
  2. Deținerea unui permis de conducere neadecvat categoriei vehiculului în cauză, sau suspendarea, retragerea sau anularea permisului de conducere;
  3. Conducerea unui vehicul care necesită permis de conducere, cu o concentrație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge;
  4. Conducerea unui vehicul care necesită permis de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Această măsură are scopul de a încuraja respectarea regulilor de circulație și de a asigura siguranța în trafic. Se dorește trimiterea unui semnal clar că astfel de comportamente iresponsabile și periculoase nu vor fi tolerate și vor fi sancționate cu închisoarea cu executare.

Această modificare legislativă reflectă preocuparea autorităților de a proteja viețile cetățenilor și de a responsabiliza conducătorii auto pentru acțiunile lor. Închisoarea cu executare devine astfel o consecință inevitabilă pentru cei care pun în pericol viața altora prin conducerea sub influența substanțelor interzise sau fără deținerea unui permis corespunzător.

Această lege este un pas important în direcția creării unui mediu rutier mai sigur și a reducerii numărului de accidente mortale cauzate de astfel de comportamente nesăbuite. Se speră că prin impunerea pedepsei cu închisoarea, va crește conștientizarea asupra riscurilor și se va descuraja conducerea sub influența substanțelor interzise sau fără permis!

Cmentariile sunt închise