O veste bună pentru toţi cei care importă maşini?! Statul se gândeşte la TVA în loc de accize

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Autoritățile intenționează să modifice modalitatea de taxare și vămuire a automobilelor importate, astfel încât să fie achitate impozite în funcție de valoarea acestora, dar nu de capacitatea motorului, așa cum este în prezent. Practica ar corespunde normelor europene și ar facilita mediul de afaceri.

Potrivit unui concept de proiect de lege, la importul automobilelor va fi achitată taxa pe valoare adăugată de 20 la sută din valoarea mijlocului de transport, a declarat pentru Radio Moldova șeful Secției destinații vamale, Valeriu Cozîrev. Astfel, la importul unui automobil în valoare de 10.000 de euro, deținătorul acestuia va achita o taxă de 2.000 de euro, indiferent de capacitatea motorului.

Aparent, această modalitate de vămuire va avantaja importatorii de automobile ieftine, respectiv mai vechi. Valeriu Cozîrev precizează însă că pentru automobilele mai vechi vor fi mai mari taxele de mediu despre care, cu această ocazie, aflăm că şi ele sunt în pregătire!

„Au de pierdut cetățenii, care aduc mijloace de transport mai noi, care vor fi mai scumpe. Iar cei cu mașini mai vechi, evident vor fi mai ieftini. Nu trebuie să fie facilitată prea mult introducerea mașinilor vechi. Intuiesc că va fi stabilită o taxă pentru poluarea mediului. O să fie convenabil să aduci din punct de vedere a plăților vamale, dar nu va fi mai convenabil să aduci din punct de vedere al plăților ecologice.”

Experții spun că odată cu aplicarea noului mecanism de taxare a mașinilor din import se va restabili o echitate socială între marii importatori de autoturisme și cei care își aduc o mașină din import, dar plătesc aceleași taxe ca și companiile mari. Înlocuirea accizei cu TVA este una benefică pentru că la ora actuală avem peste 520 de taxe și accize pentru importul de mașini, spune expertul Veaceslav Ioniță.

„Apare desigur și problema aprecierii corecte a prețului automobilului, iar în cazul în care cumpărătorul nu va prezenta un document ce confirmă prețul mașinii, Serviciul Vamal va evalua costul autovehiculului, iar pentru aceasta sunt vreo patru mecanisme de evaluare a valorii în vamă. Cât ține de taxa de mediu statul ar trebui să diferențieze aplicarea ei în trei categorii roșu galben și verde.”

Contactat de AutoBlog.MD, Valeriu Cozîrev ne-a declarat în contextul celor menţionate, că la momentul actual se poartă doar discuţii pe platforma Ministerului Finanțelor. Nu există încă un proiect de lege definitiv din care să aflăm detalii sau vreun termen de intrare în vigoare a noilor modificări legislative. Însă cert este că există o intenție de a înlocui vechile accize cu un TVA unic!

Cmentariile sunt închise