(video) Oferta zilei: AvtoVAZ a făcut o mașină electrică Lada și o va împinge rușilor la preț de Tesla

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Conceptul din 2022 a devenit realitate. Pe 25 septembrie 2024, producția comercială a automobilului electric Lada e-Largus a fost lansată la fabrica din Ijevsk. Modelul este numit: prima mașină electrică rusească cu o baterie internă de localizare profundă.

Se preconizează că familia de autoturisme electrice Lada e-Largus va fi reprezentată de break-uri de pasageri și comerciale (care, la rândul lor, vor avea versiuni cu baterii diferite și capacitate de încărcare diferită).

Autoturismul electric are o autonomie de 420 km, iar varianta comercială – de la 320 km în funcție de modificare.

„Sunt recunoscător echipei AvtoVAZ și echipei Lada Ijevsk pentru munca depusă pentru a crea această mașină și a o pune în producția comercială. Până la sfârșitul acestui an, intenționăm să producem câteva zeci de mașini, iar volumele de producție ulterioare vor depinde în întregime de cerere, dezvoltarea infrastructurii de încărcare în regiuni și de concentrarea stimulentelor guvernamentale.”

Maxim Sokolov, președintele AvtoVAZ

Caracteristici cheie:

  • Aflăm că modelul de producție prezentat inițial este echipat cu un singur electromotor sincron cu magnet permanent, poziționat frontal. Puterea de vârf este de până la 120 kW (163 CP) și e valabilă numai timp de 20 de secunde. Puterea nominală este de 50 kW (68 CP), comparativ cu cei 90/106 CP ai motorului pe benzină.
  • Două baterii litiu-ion sunt amplasate în compartimentul motorului (15.3 kWh) și sub podeaua caroseriei (de 45.7 kWh, în locul rezervorului de benzină). Soluția a permis conservarea integrală a volumului util în habitaclu și în portbagaj (560 de litri în versiunea cu cinci locuri și 2540 de litri în furgonetă).
  • Setările sistemului de propulsie asigură o viteză maximă de 145 km/h (limitată electronic). Accelerația 0-100 km/h durează 9.5 secunde (cel mai dinamic Largus din toate timpurile apropo). Panoul de bord digital permite monitorizarea tuturor sistemelor electronice, nivelul de încărcare și autonomia.
  • Se mai menționează că dezvoltarea sistemului de propulsie electrică a fost realizată de compania Autonomous Energy Systems (parte a grupului de companii Itelma) în strânsă cooperare cu inginerii AvtoVAZ. Bateriile sunt proiectate și fabricate în Rusia. Sistemele de control și de reglare a temperaturii sunt, de asemenea, rusești.
  • Mașina electrică este fabricată la uzina din Ijevsk într-un ciclu complet, inclusiv sudarea, vopsirea caroseriei și asamblarea finală. Nivelul de localizare depășește 50%. La urma urmei, componentele cheie pentru unitatea de propulsie și baterii (inclusiv celulele litiu-ion) provin din China.

Preț ”competitiv”

Lada e-Largus costă de la 4.000.000 de ruble, echivalentul a 38.680 de euro (pentru configurația de bază a furgonetei), însă cu subvenția de la stat este de 2.990.000 ruble (28.900 euro).

Pentru comparație, în țara vecină și prietenă Rusiei, China, de unde se importă masiv mașini electrice și alte agregate, o Tesla Model Y costă minimum 31.880 euro, iar o Tesla Model 3 minimum 29.500 euro.

Iar o simplă Lada Largus cu motor pe benzină costă în Rusia cel puțin 1.660.000 de ruble, echivalentul a 16.000 de euro.

Vezi și: (video) Test Drive: Lada Largus – Loganul MCV care nu se mai produce în Europa

Cmentariile sunt închise