(video) Strategia Suzuki până în 2030: 9 modele noi, printre care Jimny electric pentru Europa

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Suzuki și-a făcut publică o foaie de parcurs valabilă până în anul fiscal 2030. Compania spune că va continua să se concentreze pe piețele din Japonia, Europa și India, în timp ce țările în curs de dezvoltare din Asia de Sud-Est și Africa nu vor fi uitate.

Suzuki intenționează, de asemenea, să aprofundeze și mai mult cooperarea cu Toyota, dar pasul numit principal este, desigur, electrificarea. Compania își propune să atingă „neutralitatea carbonului” în Japonia și Europa până în 2050, iar în India până în 2070, astfel că va mai folosi ani buni motoarele termice, în funcție de piață.

Apropo, astăzi Suzuki nu are încă o mașină electrică produsă în masă în gama globală, dar în viitorul apropiat promite mai multe modele complet „verzi” simultan și acestea au fost evidențiate în prezentare.

Prima țară în care va apărea primul electromobil Suzuki va fi, evident, Japonia. Va fi un kei car comercial şi va fi lansat în anul fiscal 2023 (în perioada aprilie 2023-aprilie 2024). După aceea, în Ţara Soarelui Răsare vor fi vândute și mașini electrice pentru transportul pasagerilor, inclusiv de tip crossover. În total, până în anul fiscal 2030, șase modele electrificate vor fi introduse pe piața japoneză, cota celor pur electrice fiind de 20%.

În Europa și India, primul vehicul electric va fi disponibil în anul fiscal 2024. Clienților indieni li se va oferi un crossover bazat pe conceptul eVX, prezentat recent. Până în anul fiscal 2030, în total şase modele electrificate vor fi disponibile pe piaţa din India (cota celor pur electrice – 15%), iar cinci în Europa, inclusiv SUV-uri și mașini de clasă B (cota celor pur electrice – 80%).

Totodată, compania a menționat că nu renunţă la noi modele cu motoare cu ardere internă: hibrizii vor rămâne în gamă. În plus, Suzuki intenționează să ofere vehicule alimentate cu CNG, biogaz și etanol, cel puţin în India.

În ce priveşte automobilele electrice planificate. Potrivit prezentării, două modele vor fi cu adevărat globale, ele fiind anunțate pentru toate piețele principale, fiind vorba despre nişte SUV-uri compacte. Unul dintre ele, din câte se pare, este întruchiparea în serie a conceptului eVX, iar al doilea ar fi varianta electrică a modelului Fronx, care a debutat recent exclusiv pentru India. 

Un alt model subcompact va fi disponibil japonezilor și indienilor, care, judecând după siluetă, se va dovedi a fi o versiune electrică a lui Suzuki Hustler. Iar în Europa va exista, printre altele, un Jimny electric! Cel mai probabil va fi lansat odată cu facelift-ul maşinii actuale.

Încă o informaţie interesantă este ce ţine de motocicletele mărcii. În gama motocicletelor mici și mijlocii, care sunt folosite pentru transportul zilnic, cum ar fi naveta la serviciu, școală sau cumpărături, va fi introdus un vehicul pur electric în anul fiscal 2024. În total, planul prevede lansarea a opt produse noi până în anul fiscal 2030, cota celor pur electrice constituind 25%. Pentru motocicletele mari în scop de agrement se ia în considerare adaptarea motoarelor pentru a consuma şi combustibili neutri din punct de vedere a emisiilor de carbon.

Cmentariile sunt închise