Oficial! Cel mai mare ghinion al lui Elon Musk, înregistrat în Cartea Recordurilor Guinness

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Acum câteva zile vă spuneam despre suma colosală de bani pe care a pierdut-o Elon Musk în 2022, vă mai amintiți? Păi iată că, credeţi sau nu, acum acest “ghinion” a fost înregistrat oficial în Cartea Recordurilor Guinness, la categoria „Cea mai mare pierdere a averii personale din istorie”!

Conform diferitelor surse analitice, Musk a pierdut între 125 şi aproximativ 200 de miliarde de dolari. Suma indicată de Guinness World Record este de 165 miliarde.

Oricare ar fi suma concretă, cert este că a pierdut peste 100 de miliarde şi asta a fost suficient pentru a fi bătut recordul anterior, setat de un investitor japonez care a pierdut aproape 60 de miliarde în anul 2000.

Cea mai mare parte a averii lui Elon Musk este legată de acțiunile Tesla, a căror valoare a scăzut cu 65% în 2022. Acest declin alarmant s-a accelerat în octombrie, după ce Musk a cumpărat Twitter pentru aproximativ 44 de miliarde de dolari. Preluarea tumultuoasă, împreună cu comportamentul polarizant al lui Musk pe platformă, a declanșat cea mai mare vânzare a acțiunilor Tesla de când compania a devenit publică în 2010.

În ciuda creșterii în prosperitate, Tesla rămâne cea mai valoroasă companie auto din lume, cu o capitalizare de piață cu peste 100 de miliarde de dolari mai mare decât cel mai apropiat concurent din industrie – Toyota.

Și nu vă faceți griji! Chiar dacă Musk a pierdut mai mulți bani decât orice om din istorie, nu va fi înfometat în curând, căci rămâne încă a doua cea mai bogată persoană din lume.

Averea netă a miliardarilor este mult mai volatilă și mai variabilă decât valoarea netă a cuiva care câștigă un venit mediu. Acest lucru se datorează faptului că cea mai mare parte a averii unui miliardar ia de obicei forma acțiunilor și investițiilor. Pe măsură ce evaluarea de piață a acestor investiții fluctuează, la fel crește și averea aparentă a proprietarului lor.

Acest lucru este de două ori adevărat pentru miliardarii „self-made”, precum Musk sau fostul deținător al recordului Masayoshi Son, deoarece averea lor netă derivă, de obicei, aproape în întregime din evaluarea de piață a companiei pe care au fondat-o. Dacă prețul acțiunilor companiei lor scade, la fel și averea lor netă.

În cazul lui Masayoshi Son, a cărui avere netă a scăzut de la un vârf de 78 de miliarde de dolari în februarie 2000 la 19.4 miliarde de dolari în iulie a aceluiași an, valoarea conglomeratului său tehnologic, Softbank, a fost distrusă de prăbușirea dot-com. În 2000, situația de la Softbank era atât de volatilă, încât valoarea netă a lui Son s-a schimbat uneori cu până la 5 miliarde de dolari pe zi!

Din fericire pentru Masayoshi Son, Softbank va fi din ce în ce mai puternică în anii următori, achiziționând mai multe companii de tehnologie din SUA și Marea Britanie. Iar pe măsură ce Elon Musk continuă să-și construiască propriul conglomerat tehnologic, nu vom fi surprinși să-l vedem înapoi pe “tron” la un moment dat, în viitor.

Cmentariile sunt închise