Oficial: Închiderea temporară de ieri a spațiului aerian al RM, cauzată de un obiect neidentificat

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cu referire la închiderea temporară a spațiului aerian al Republicii Moldova în ziua de ieri și acțiunile întreprinse în acest sens, dar și a informației apărute în presă privind pătrunderea în spațiul aerian național a unui obiect zburător, Autoritatea Aeronautică Civilă a venit cu o reacţie.

Marți, în jurul orei 12:30, Ministerului Apărării a recepționat o informație precum că în spațiul aerian al Republicii Moldova, în regiunea orașului Soroca, a fost detectat un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic.

Având în vedere condițiile meteo (Cod Galben de vânt) și imposibilitatea monitorizării și identificării obiectului precum și a traiectoriei de zbor al acestuia, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor, în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, la ora 13:24 a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian.

Urmare a verificării informațiilor și asigurării lipsei oricărui pericol pentru siguranța cetățenilor, la propunerea Ministerului Apărării, la ora 14:46 spațiul aerian a fost redeschis. Autoritățile naționale au acționat strict în conformitate cu prevederile Procedurilor specifice aplicabile pentru situații similare.

Conform unor informaţii, curenții de aer au dus obiectul menţionat până în spaţiul aerian al României, motiv pentru care autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării obiectului depistat o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României.

Două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Fetești, în jurul orei 12:40, fiind direcționate către zona unde a fost semnalată ținta aeriană, dar echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menținute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situației aeriene, după care au revenit pe baza aeriană.

Încă o informație, dar neoficială, spune că spațiul aerian al Moldovei ar fi fost închis din cauza a două drone rusești de recunoaștere, decolate din Belarus şi camuflate sub baloane meteorologice, echipate cu reflectoare de metal. Acestea ar fi avut scopul de a detecta mișcările de trupe din Ucraina și de a afla unde sunt amplasate sistemele anti-aeriene.

Cmentariile sunt închise