(P) Noul Toyota RAV4 GR SPORT – acum disponibil şi în Moldova

Articol de: Toyota Moldova

Toyota RAV4 se află de aproape 30 de ani în topul pieței auto – încă de la momentul lansării conceptului de crossover versatil și ușor de condus, destinat activităților în aer liber. Astăzi, RAV4 se află în mod regulat în fruntea clasamentului celor mai bine vândute crossovere din lume.

An de an, Toyota a depus efortul necesar pentru a se asigura că RAV4 nu își pierde poziția de lider. Compania a introdus în mod constant noi tehnologii și a implementat soluții de design pentru a menține atractivitatea și performanța vehiculului la zi.

Cel mai recent episod din istoria RAV4 este modificarea RAV4 GR SPORT, care reprezintă, de asemenea, o extensie a gamei. Inspirată de TOYOTA GAZOO Racing, această serie se distinge prin caracterul său sportiv și caracteristicile sale exclusive, reflectând angajamentul Toyota de a crea vehicule din ce în ce mai avansate prin împrumutul de idei provenite din motorsport.

O serie de modele Toyota – de la Yaris, Yaris Cross, Toyota C-HR, Corolla și Land Cruiser până la legendarul pickup Hilux – au primit deja modificarea GR SPORT. Iar RAV4 preia ștafeta – în propriul stil.

Designul exterior

Noul RAV4 GR SPORT dispune de o serie de detalii exterioare care demonstrează caracterul său sportiv.

Partea frontală a vehiculului este impresionantă, având o grilă GR SPORT neagră lucioasă, proiectată pe baza motivului exclusiv G-mesh al liniei GR, care creează un efect tridimensional profund. Același design poate fi observat și în cadrul lucios al proiectoarelor de ceață în formă de bumerang.

Finisajul negru lucios de pe lunetă subliniază puterea modelului RAV4 GR SPORT și mărește vizual lățimea dintre geam și plăcuța de înmatriculare. Motivul G-mesh se repetă pe bara de protecție spate a modelului GR SPORT. Inserțiile decorative gri ale barei față / spate și inserția neagră lucioasă de pe hayon adaugă o expresie suplimentară aspectului confident. Iar muchiile gri închis de-a lungul marginii inferioare a barei de protecție accentuează și mai mult aspectul decisiv al automobilului.

Logourile negre și emblema GR SPORT de pe grilă și hayon subliniază, de asemenea, aspectul sportiv al modelului.

Jante și scheme de culori GR SPORT

Jantele exclusive din aliaj negru lucios GR SPORT de 19 inch sunt proiectate pentru a reduce greutatea și a crește rigiditatea. Designul lor robust cu cinci spițe dispune de suprafețe prelucrate mecanic și de o tehnologie unică de tăiere a liniilor, care creează dungi subțiri și atrăgătoare în jurul marginilor razei.

Două culori exterioare sunt disponibile pentru RAV4 GR SPORT. Toate acestea implică o combinație a unui acoperiș negru metalizat cu una dintre cele cinci culori de caroserie: alb perlat, argintiu metalizat, gri metalizat, marin metalizat și roșu perlat.

Design interior

Interiorul modelului GR SPORT are elemente unice pentru această gamă. Culoarea principală a tapițeriei și a ornamentelor este neagră, creând o atmosferă în care accentul este pus pe șofat. Scaunele cu suport lateral pronunțat sunt tapițate într-o combinație de piele naturală și sintetică. Cusăturile gri-argintii oferă un contrast puternic pentru scaune, volan și levierul schimbătorului de viteze. Tetierele scaunelor din față sunt embosate cu logoul GR SPORT în negru pe negru.

Aspectul sofisticat al interiorului este accentuat și mai mult de inserțiile decorative gri ale panoului de instrumente, consolei centrale și ale plăcuțelor de pe uși, precum și de plăcuțele metalice ale pragurilor ușilor din față cu logoul GR SPORT.

GR SPORT apare, de asemenea, pe volan și pe covorașele textile. Scaunele din față sunt reglabile electric, iar volanul este prevăzut cu padele de schimbare a treptelor de viteză.

Modelul dispune de o nouă versiune a sistemului Toyota Panoramic View Monitor, care afișează condițiile de deplasare sub partea inferioară a mașinii pentru a ajuta șoferul să monitorizeze terenul și să determine cu exactitate poziția roților în timpul manevrelor la viteză redusă. O asistență suplimentară este oferită de noua cameră digitală de marșarier, care oferă o imagine în timp real, de o calitate superioară față de sistemul anterior.

Afișaj digital pentru șofer

Afișajul de 12.3 inch pentru șofer este complet digital. Acesta dispune de o grafică clară și de posibilitatea de a personaliza conținutul prin patru teme, în funcție de starea de spirit a șoferului sau în funcție de tipul de călătorie: Casual, Smart, Tough și Sporty. De asemenea, poți opta pentru una dintre cele trei teme diferite pentru indicatoarele principale, iar fiecare versiune include un vitezometru digital central și un indicator de schimbare a treptelor de viteză. Iluminarea de fundal se schimbă automat în funcție de modul de condus selectat.

Afișajul este împărțit în trei zone separate de informații multiple. Zona centrală oferă cele mai utilizate informații, cum ar fi indicatoarele sistemului de siguranță al vehiculului. Zonele din stânga și din dreapta oferă informații despre consumul de combustibil, setările audio și alte date. Șoferul poate, de asemenea, să personalizeze afișajul cu un widget care evidențiază informațiile de care este nevoie.

Multimedia

RAV4 GR SPORT este echipat cu cel mai recent sistem multimedia Toyota Smart Connect, care este controlat de un ecran tactil de 10.5 inch. Monitorul montat în centru are o suprafață neagră și afișează o grafică de înaltă rezoluție pentru imagini clare în orice condiții de iluminare. De asemenea, utilizatorii își pot conecta smartphone-ul sau tableta la sistem, fie prin cablu (Android Auto®), fie fără fir (Apple CarPlay®).

Suspensia

RAV4 GR SPORT nu se rezumă doar la finisaje și dotări elegante. Acesta reprezintă o experiență de condus îmbunătățită datorită unei suspensii modernizate cu reglaj sportiv.

Arcurile din față și din spate au fost întărite pentru a se concentra pe agilitate și pe reacția șoferului. Modificările aduse nivelului de rigiditate sunt însoțite de o ajustare corespunzătoare a forței de amortizare a sistemului.

Suspensia testată a modelului RAV4 utilizează lonjeroane MacPherson în față și brațe duble în spate, ambele cu bare stabilizatoare.

Motorizări

Modelul hybrid RAV4 GR SPORT este echipat cu cea de-a IV-a generație a tehnologiei full hybrid Toyota, care utilizează componente mai ușoare și mai compacte pentru o performanță mai ridicată. Sistemul are o putere de 222 CP/163 kW, fapt ce permite vehiculului să accelereze de la 0 la 100 km/h în doar 8.1 secunde.

În plus, mașina este echipată cu un motor Hybrid Dynamic Force de 2.5 litri cu patru cilindri. Acesta funcționează pe baza ciclului Miller-Atkinson și oferă o eficiență termică de clasă mondială, precum și un echilibru între economia de combustibil și putere. Noul RAV4 GR SPORT atinge un consum de combustibil în ciclu mixt NEDC de 4.8 l/100 km*, cu emisii de CO2 de 109 g/km.

Tracțiune integrală electrică inteligentă

Modelul RAV4 GR SPORT este echipat standard cu un sistem inteligent de tracțiune integrală electrică – AWD-i. Acesta asigură o funcționare mai silențioasă la viteze ridicate și o tracțiune îmbunătățită pe drumurile cu suprafețe alunecoase. De asemenea, sistemul este mai compact și mai ușor decât sistemul clasic de tracțiune integrală mecanică cu o cutie de viteze, astfel încât spațiul din cabină și dimensiunea portbagajului nu s-au modificat.

AWD-i generează eficient cuplul, folosind puterea sistemului hybrid al autovehiculului și un motor electric suplimentar pe puntea spate, reducând pierderile de energieeconomisind greutate și optimizând performanțele tracțiunii integrale într-o varietate de condiții.

Control integral AWD

Performanța sistemului de tracțiune integrală a fost îmbunătățită prin utilizarea sistemului de management integrat AWD (AIM), o caracteristică unică pentru RAV4. Aceasta reglează automat diversele sisteme ale vehiculului – asistență la direcție, control al frânării și accelerației, schimbarea treptelor de viteză și vectorizarea cuplului – pentru a se potrivi cu modul de condus selectat (NORMAL, ECO sau SPORT). În modul SPORT, AIM modifică sistemul de asistență a direcției, controlul accelerației și vectorizarea cuplului pentru a îmbunătăți performanțele pe șosea.

Siguranță și asistență îmbunătățită pentru șofer

Noul RAV4 GR SPORT susține pachetul de siguranță și asistență pentru șofer Toyota Safety Sense extins, introdus în întreaga gamă 2023. Acesta include caracteristici suplimentare care pot ajuta la evitarea multor accidente obișnuite.

Sistemul de prevenire a coliziunilor oferă asistență în timpul conducerii în intersecții pentru a facilita efectuarea unor viraje mai sigure. Ajută la detectarea posibilității de traversare a drumului de către orice vehicul care vine din sens opus, precum și a pietonilor care traversează strada, alertând șoferul și aplicând frânarea pentru a minimiza riscul de coliziune. În plus, sistemul de direcție de urgență, recent introdus, ajută șoferul să evite o coliziune cu un pieton care a traversat strada, menținând vehiculul sub control și în interiorul benzii de circulație.

*Bazat pe informații preliminare; datele pot fi modificate.

Dacă-ți dorești să afli mai multe despre specificații, design și alte caracteristici, accesează linkul și scufundă-te în lumea fiabilității japoneze.

Toyota RAV4 – mai mult decât un SUV.

P.

Cmentariile sunt închise