Test de anduranţă ADAC: VW ID.3 impresionează după 100.000 de kilometri parcurşi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Clubul de automobile german ADAC a rezumat rezultatele intermediare ale unui test de anduranţă pe care îl parcurge un Volkswagen ID.3. Amintim că acest hatchback electric a fost introdus în anul 2019, dar începutul vânzărilor sale a fost însoțit de un număr mare de probleme cu software-ul și a fost amânat de mai multe ori.

ADAC a luat un astfel de VW pentru un test îndelungat în mai 2021, iar de atunci mașina electrică a parcurs 102.000 km.

Modelul de teste este un VW ID.3, în versiunea Pro S, cu un motor cu 204 CP și cea mai mare baterie litiu-ion cu o capacitate de 77 kWh. Autonomia maximă declarată în ciclul WLTP este de 525 km.

Conform măsurătorilor ADAC, condusul pe autostradă (cu viteza maximă a modelului de 160 km/h) în sezonul cald permite atingerea unei autonomii de aproximativ 400 de km. Daca vorbim de temperaturi sub zero grade, atunci poate parcurge cam 300-320 km pe autostradă de la priza la priza. Apropo, într-un alt test ADAC, modelul restilizat cu aceeași combinație de motor şi baterie a arătat un rezultat de 450 km într-o deplasare liniștită prin oraş şi suburbii pe timp de vară.

Specialiștii clubului auto au călătorit prin munţii Alpi în sezonul de iarnă. Traseul cu sens unic avea aproximativ 400 km lungime. În ciuda temperaturilor aerului de până la -9 grade Celsius, hatchback-ul a reușit o călătorie dus-întors cu o singură încărcare completă intermediară. Cert este că distanţa parcursă fără probleme s-a datorat şi numărului mare de coborâri la întoarcere și, în consecință, recuperării active.

Înainte de actualizarea majoră a software-ului, puterea maximă de încărcare pe timp de vară era de 125 kW, dar la atingerea unui nivel de încărcare de 50% a scăzut până la 100 kW, după care a continuat să scadă.

În sezonul rece, cifrele au fost mai mici, deoarece ID.3 nu încălzește preliminar bateria în mod proactiv. La o temperatură de -7 grade Celsius, puterea de încărcare varia între 50-80 kW, așa că procesul de încărcare de la 10 la 80%, în loc de 33 de minute vara, a durat aproape 50 de minute.

După actualizarea software-ului, puterea de încărcare de vârf a crescut cu o medie de 10-30%, dar acest lucru nu a dus la economii semnificative de timp. În curând, Volkswagen promite să lanseze o altă versiune de firmware care va permite preîncălzirea automată a bateriei înainte de încărcare.

În cei 102.000 kilometri parcurşi, mașina electrică a trecut printr-o singură întreținere periodică programată. Aceasta se aplică tuturor modelelor ID la doi ani de la startul utilizării, indiferent de parcurs. Pe lângă verificarea mașinii și alte lucrări, lichidul de frână și filtrul pentru habitaclu sunt înlocuite. Această întreținere a costat 500 de euro (și nu este o greșeală).

Pe toată perioada s-au produs doar două situații de urgență, prima fiind crăparea parbrizului, probabil din cauza unei pietre venite în el. O problemă mai mare a apărut la 55.000 de km – arborele de transmisie din dreapta a început să-şi facă auzit defectul, fiind înlocuit în baza garanţiei. Potrivit experților ADAC, această problemă este cunoscută de mult timp la vehiculele electrice din seria ID.

Specialiștii au monitorizat şi capacitatea bateriei în mai multe moduri, pe stand special și în condiţii reale de utilizare, folosind un dispozitiv Aviloo care se conectează la conectorul de diagnosticare OBD-II.

La un parcurs de 60.000 km, capacitatea reziduală a bateriei litiu-ion a fost de 96%, iar când mașina a ajuns la 100.000 km a scăzut la 93%. Adică la peste 100.000 km pe odometru și 2.5 ani de utilizare activă (ID.3 a fost adesea descărcat la zero și încărcat până la 100%, ceea ce este dăunător pentru baterie), capacitatea sa a scăzut cu doar 7%.

Următorul obiectiv al testului ADAC este atingerea unui parcurs de 160.000 de kilometri, moment când expiră garanţia producătorului pentru cea mai scumpă parte componentă a unui electromobil – bateria.

Poţi citi testul integral aici (prin Google Translate).

Cmentariile sunt închise