(video) Karma Automotive anunță un restart și trei mașini aflate în pregătire

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Istoria companiei auto numite Karma a început în 2007, după care a fost redenumită în Fisker Automotive. Dar singurul model independent, Fisker Karma, nu a obținut un succes: producția sa a început în 2011 și s-a încheiat în 2012. Iar doi ani mai târziu, Fisker Automotive, aflată în faliment, a fost cumpărată de investitori chinezi și redenumită în Karma Automotive. În 2024 firma va marca 10 ani de activitate.

Iată așa o scurtă descriere pentru un producător de mașini cu țârâita. De atunci, compania a fost afectată de o karma proastă: a suferit o serie de reduceri de personal, s-au vândut platforme de producție, a fost implicată în procese de judecată, a făcut un recall al modelului Revero care abia intrase în producție, după care vânzările au fost oprite. 

Iar cel mai recent semn al activității nefericitului producător auto a fost prezentarea modelului Karma GS-6 în 2021, deși aceasta a fost doar o încercare de a moderniza același Fisker Karma învechit din 2008.

Și iată că, recent, compania a intrat într-o nouă fază de activitate printr-un restart. Primăvara a fost numit un nou președinte, recent o nouă fază de activitate. În primăvară, a fost numit un nou președinte, Marques McCammon, care lucrase anterior la Chrysler și Saleen. Acesta a recrutat-o pe Michelle Christensen, creatoarea aspectului supercarului Acura NSX din 2016, punându-i în față sarcina de a dezvolta un portofoliu complet nou de vehicule până în noiembrie 2023!

Weekendul trecut, în cadrul unui eveniment dedicat în Las Vegas, a fost arătat modelul promițător Karma Kaveya. Potrivit producătorului, dezvoltarea se află acum în stadiul de „prototip complet funcțional”.

Kaveya este un coupe de clasă Gran Turismo. Caroseria impresionantă are un cadru din aluminiu și panouri exterioare din fibră de carbon. Suspensia îi este de tip Short-Long Arm (SLA). Mașina sport prezintă curbe grațioase și mai multe elemente active, în zona farurilor, ștergătoarelor de parbriz și a eleronului posterior. Parbrizul, plafonul panoramic și luneta formează o singură suprafață transparentă. 

Stă pe roți de cu jante de 19 inchi și Michelin. Măsoară 4.768 mm în lungime, 2.002 mm în lățime și 1.255 mm în înălțime (2.060 mm cu portierele tip fluture deschise), iar ampatamentul constituie 2.718 mm. Adică, noul produs este vizibil mai compact decât sedanul Revero (4.988 mm lungime, ampatament – 3.159 mm). Greutatea-i estimativă va fi de 2.4 tone.

În plan este să devină un electromobil cu tracțiune integrală. Motoarele electrice vor dezvolta combinat 1.197 CP și 1.722 Nm, putere care va putea asigura o accelerație 0-100 km/h în mai puțin de 3.0 secunde și o viteză maximă limitată la 290 km/h.

O baterie cu o capacitate de 120 kWh va putea asigura o autonomie de puțin peste 400 de km. Încărcarea sa va fi rapidă, 10-80% în aproximativ 45 de minute. Va exista și o versiune cu tracțiune spate, cu doar 543 CP.

Karma Kaveya va fi produs într-o ediție limitată de 353 de unități, însă lansarea versiunii de producție este programată abia pentru al patrulea trimestru al anului 2025. Între timp au fost deschise precomenzile care, interesant, se pot face inclusiv din Republica Moldova și România! Rezervarea unei mașini costă 10.000 de dolari.

De asemenea, menționate în timpul evenimentului au fost alte două mașini care vor fi cu siguranță mai accesibile:

Modelul Revero va fi modernizat și relansat din trimestrul III al lui 2024. Va fi în continuare un electromobil care măsoară 5.077 x 2.004 x 1.330 x 3.160 mm, dar cu motor pe benzină în calitate de range extender. Autonomia asigurată de bateria de 28 kWh va fi de până la 130 km, însă cea combinată se va ridica la 580 km.

Se menționează că va utiliza un cadru din aluminiu a caroseriei și panouri exterioare din fibră de carbon. Suspensia îi va fi, de asemenea, de tip Short-Long Arm (SLA). Motoarele electrice vor produce combinat 544 CP și 960 Nm, asigurând 0-100 km/h în mai puțin de 4.0 secunde și o viteză maximă de aproximativ 210 km/h.

Iar un alt electromobil va fi un sedan touring cu tracțiune spate și un monitor de infotainment de 11.6 inchi. Se va numi Gyesera și va fi disponibil din ultimul trimestru al lui 2024. Va utiliza un cadru din aluminiu a caroseriei și panouri exterioare din fibră de carbon. Suspensia îi va fi, de asemenea, de tip Short-Long Arm (SLA).

Deocamdată nu se menționează exact dacă va fi un singur motor sau două pe puntea din spate, însă aflăm la moment despre o putere combinată de 598 CP și 940 Nm. Va putea realiza 0-97 km/h în circa 4.2 secunde și atinge peste 220 km/h. Bateria de 120 kWh va asigura o autonomie de puțin peste 400 km.

Dimensiunile exacte cu ale modelului Revero și singura fotografie teaser nu ne spun nimic altceva decât că Gyesera va fi pur și simplu varianta pur electrică a lui Revero.

Cmentariile sunt închise