Pentru prima dată în istoria SUA un fost inginer al unui gigant auto a primit 24 de milioane de dolari drept recompensă! Iată pentru ce
Pentru prima dată în istoria industriei auto americane, dar şi a Administrației Naţionale pentru Siguranța Traficului Rutier (NHTSA), s-a acordat o recompensă unui informator, prin intermediul căruia s-a putut demonstra şi pedepsi un producător de automobile pentru încălcări legate de siguranţă.
O sumă impunătoare de 24.300.000 de dolari a fost primită de către fostul inginer al Hyundai Motor Kim Gwang-ho.
În 2016, denunțătorul le-a spus anchetatorilor NHTSA că Hyundai nu a reușit să corecteze un defect de construcție al motoarelor Theta II, care erau predispuse la blocări în procesul de funcționare şi chiar incendii din cauza rulmenților stricaţi. Ca dovadă, specialistul şi-a turnat angajatorul şi a oferit NHTSA un raport intern al grupului auto cu privire la strategia calităţii.
Pe baza informațiilor primite şi procesate, NHTSA în 2018 a dezvăluit că Hyundai Motor și filiala sa KIA, în primul rând au furnizat date inexacte despre probleme și, în al doilea rând, nu s-au grăbit să anunțe un al doilea recall al vehiculelor cu probleme, fapt care creştea semnificativ riscul producerii de accidente.
Campania de service, care a început la jumătatea deceniului anterior, a vizat o serie de mașini ale acestor mărci cu motoare natural aspirate de 2.0 și 2.4 litri, produse din 2011 până în 2014.
Drept urmare, în 2020 concernul coreean a fost obligat să plătească amenzi în valoare totală de 210 milioane de dolari, din care 81 de milioane au mers direct către Trezoreria SUA.
Suma primită de Kim Gwang-ho reprezintă 30% din cele 81 de milioane – procentul maxim posibil de acordat unui denunțător care a contribuit cu informații semnificative la o acțiune care a avut ca rezultat penalități de peste un milion de dolari, în temeiul legii locale despre informatorii privind siguranța autovehiculelor, un document adoptat în 2015 de către Congresul SUA în 2015, scrie Reuters.
„Sunt bucuros că am fost compensat în mod corect pentru riscurile pe care mi le-am asumat pentru a proteja proprietarii de vehicule defecte și sunt recunoscător că sistemul de drept al SUA a dezvoltat un program pentru a face acest lucru posibil. Sper că acțiunile mele vor duce la o îmbunătățire reală a siguranței atât la Hyundai, cât și în întreaga industrie auto în ansamblu.”
Conform datelor Reuters, Hyundai și KIA au rechemat în service peste 2.3 milioane de vehicule defecte în anii 2015 și 2017 din cauza riscului de incendiu la motoarele Theta II.
Cmentariile sunt închise