Petrolul s-a scumpit brusc! Anunţul ANRE pentru consumatorii din Republica Moldova

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Astăzi benzina 95 este mai scumpă decât zilele trecute cu patru bani, iar motorina standard este mai ieftină cu opt bani. Şi se pare că gata cu reducerile!

După anunțul din acest weekend al marilor producători de petrol din cadrul OPEC+ privind decizia de reducere voluntară de către aceștia a producţiei, piețele internaționale au reacționat imediat generând o creștere substanțială atât a cotațiilor la țiței, cât și la produsele derivate din acesta, anunţă ANRE.

Astfel, cotația țițeiului Brent a urcat de la 78 până la 86 $/baril, iar cotațiile internaționale la carburanți au crescut într-o singură zi cu circa 40 $/tona la benzină și circa 30 $/tona la motorină. Respectiv, evoluțiile date au impact și asupra calculelor prețurilor finale la pompă.

Pentru ziua de mâine, 5 aprilie, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

  • 25.02 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+13 bani);
  • 20.79 lei/litru – pentru motorina standard (0.00 bani).

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise