Plăcuțe de înmatriculare verzi devin accesibile pentru mașinile din Moldova. Pentru cine sunt obligatorii

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Începând cu 7 iunie 2024, autoturismele cu sisteme de propulsie ecologice vor primi plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi. În această clasă intră doar autoturismele cu emisii zero de CO2: vehicule pur electrice sau cele care folosesc pilă de combustie cu hidrogen!

Plăcile cu numere verzi vor fi acordate atât autovehiculelor electrice noi, cât și celor care au fost deja înmatriculate. Proprietarii de autovehicule electrice deja înmatriculate pot solicita preschimbarea plăcuțelor standart (cu litere/cifre negre) cu cele verzi.

Începând cu 7 iunie 2024, autoturismele cu sisteme de propulsie ecologice vor primi plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi.

Cum să obții plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi?

Dacă ai o mașină electrică și vrei să obții noile plăcuțe de înmatriculare cu numere verzi trebuie să te prezinți la subdiviziunile de înmatriculare a transportului ale ASP cu următoarele acte:

  • Cererea solicitantului;
  • Dovada achitării contravalorii plăcilor;
  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Plăcuțele vechi cu număr de înmatriculare sau declarație de pierdere/furt (în cazul de preschimbare a numerelor de înmatriculare);
  • Procura (după caz).

Cât costă plăcuțele cu numere de înmatriculare verzi?

  • Plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi nepersonalizate – 550 lei (costul e similar cu cel al plăcilor alb-negru);
  • Plăcuțe cu numerele de înmatriculare, la alegere, din stocul plăcuțelor deja executate – 1100 lei (setul de plăci + acte aferente);
  • Plăcuțe cu numere de înmatriculare cu simboluri solicitate de către cetățean. Disponibilitatea numărului și taxele pot fi consultate aici;
  • Preschimbarea plăcuțelor din standart în plăcuțe cu numere verzi (cu păstrarea numărului de înmatriculare) – 550 lei.

Cetățenii au posibilitatea să-și rezerveze din timp un număr de înmatriculare ce conţine simboluri solicitate. Lista numerelor de înmatriculare disponibile poate fi consultată aici.

Plăcile cu numere de înmatriculare verzi vor fi un element distinctiv al autovehiculelor electrice, contribuind la o mai bună identificare a acestora în trafic și la promovarea mobilității durabile. Măsura face parte din eforturile Guvernului Republicii Moldova de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a combate schimbările climatice.

Mențiune importantă! Solicitat de AutoBlog.MD pentru a clarifica obligativitatea acestor plăcuțe, directorul ASP, Mircea Eșanu, ne-a comunicat următoarele:

„Pentru înmatricularea primară, începând cu 7 iunie 2024, pentru mașinile complet electrice sunt obligatorii plăcuțele verzi! Pentru cele înmatriculate până pe 7 iunie 2024, preschimbarea nu este obligatorie, fiind benevolă și doar la cerere!”

Cmentariile sunt închise