Poliţia de patrulare „îmbată” şoferii?! Iată ce i s-a întâmplat unui bărbat din Chişinău

0

Online-ul moldovenesc a fost „zguduit” în aceste zile de o întâmplare, care nu a putut fi trecută cu vederea de redacţia noastră. Un echipaj al poliţiei de patrulare ar fi încercat să-l tragă pe sfoară pe bloggerul Adrian Platon.

Mai bine spus, conaţionalul nostru crede că a fost victima unei scheme ilegale, puse la punct de poliţişti, pentru a-şi face nişte bani în plus. Într-un final, până şi Inspectoratul General al Poliţiei a rămas uimit de cele auzite, hotărând ulterior să demareze o anchetă internă.

Foto: unimedia.info
Foto: unimedia.info

Iată cronica evenimentelor, descrisă de Adrian pe blogul său:

(31 ianuarie 2016): Noaptea trecută am fost protagonistul unei situaţii penibile. Am fost victima unei scheme ilegale pusă la cale de poliţiştii de patrulare.

Deci, era ora 00:30, mă deplasam pe strada Petricani, şi când colo, mai multe echipaje ale INP staţionau anume pe această stradă. Am fost tras pe dreapta. Dau eu actele şi imediat poliţistul îmi spune că de la mine miroase a alcool, sau cum s-a exprimat el „a simţit peregar”. Eu îi spun că am consumat o bere fără alcool, iar el mă ia în maşina lui unde mă pune să trec alcooltestul. Rezultatul este pozitiv, 0,16 promile, pe când limita admisibilă este de 0,13 promile. Eu rămân şocat de o asemenea surpriză. Apropo, am servit un Zero Moretti.

„Singura cu 0% alcool e Zero Moretti, însă berea aceasta chiar este zero şi din punct de vedere organoleptic”, susţine o nutriţionistă.

Ei bine, eu am zis că nu sunt de acord cu rezultatul testului. El îmi zice că pot merge să dau proba de sânge. Eu îl întreb dacă merge şi el, şi cine achită procedura. Răspunsul a fost că, să mă duc singur şi tot eu să achit procedura. Şi pe lânga asta mai adaugă: te duci acolo şi treaba ta cum obţii rezultatul.

Ok, e clar ce a avut în vedere: să cumpăr medicul pentru un rezultat negativ.

Totodată, acesta mă întreabă: păi ce facem, cum rezolvăm. E clar că aştepta bani. Am făcut aluzie la mită şi eu, şi el zice: ce propui? Era totul clar, dar şi mai clar era faptul că nu vreau să plătesc, fiindcă nu eram vinovat. Atunci i-am zis că merg până în maşină şi mă întorc să hotărâm întrebarea.

Între timp am sunat un prieten avocat care deja se pornea spre locul cu pricina.

Revin la domnul poliţist şi îi spun că aşteptăm avocatul şi apoi continuăm discuţia. Au cam pus-o de mămăligă, s-a văzut după reacţie, şi au început a face glume. Dar cine e avocatul? I-am zis că veţi face cunoştinţă când vine.

Ulterior mă întreabă unde lucrez. Îi spun că sunt jurnalist. Ei continuă: unde? Eu am evitat să le răspund, fiindcă am considerat că asta nu are aici nicio importanţă. Glumele au încetat brusc, iar eu am adăugat că avocatul e deja pe drum şi apoi vedem cine are şi cine nu are dreptate.

Nu eram singur în maşină, aşa că o amică a ieşit şi ea să schimbe câteva vorbe calde cu domnii poliţişti. După câteva întrebări la care aceştia nu găseau un răspuns, au decis să-mi înapoieze actele şi au adăugat: poftim actele şi nu mai faceţi gălăgie. Nu am tăcut nici eu: Dacă aţi fi avut dreptate nu îmi întorceaţi actele.

După ce am postat pe Facebook despre cele întâmplate, şi alţi şoferi au spus că au trecut prin experienţe similare. Deci, ceva nu e curat la mijloc. Domnii poliţişti ne au de proşti şi vor să facă în aşa mod nişte bani rapizi. Doar că nu merge cu fiecare. Apropo, eu le-am spus că, după logica lor, toţi şoferii trebuie lipsiţi de carnetul de conducere pentru că majoritatea consumă bere fără alcool. E ceva absurd. 1:0 în favoarea mea. Trebuie să ştim să ne apărăm drepturile. De multe ori ajută. Happy end!

(UPDATE: 1 februarie 2016) În urma acestei postări, Inspectoratul General al Poliţiei s-a autosesizat şi a demarat o anchetă de serviciu. Astăzi am fost invitat la IGP unde am depus şi o plângere. Apreciez acţiunile IGP, nu m-am aşteptat. Deci, indiferent de rezultatul anchetei, inspectorul de patrulare care m-a oprit va fi sancţionat, în primul rând, pentru faptul că nu a documentat cazul. Ce va fi, vom vedea.”

Întrebarea noastră către voi dragi cititori este: Cum aţi proceda în asemenea situaţii, dacă nu aveţi pârghii (avocaţi, etc) şi nu cunoaşteţi legile foarte bine?

0 comentarii
 1. Dima spune

  Eu nu inteleg de unde atata fericire si „Happy End”, cand dvs ati pleact de la locul comiterii unei faradelegi. Daca aveti sustinere din partea avocatilor si mai ales daca ati vazut ca respectivii politisti s-au cam speriat, de ce nu ati dus treaba pana la capat? De ce nu ati sunat la acelasi IGP sa trimita un echipaj la fata locului si sa rezolvati situatia? Ati primit permisul inapoi si ati parasit locul faptei bucuros ca nu ati dat bai, iar politistii au stat acolo mai departe bine mersi si au cules roade de la alti soreri mai putin informati. Prin aceasta nepasare, sunteti in rand cu ei…. Imi pare rau sa spun asta, dar asa este….

 2. Mahu Adrian spune

  Buna.
  O situatie similara am avut acum 3 zile in Ucraina in regiunea Cernauti.La un control de acte, din start mi s-a sugerat ca cam „miroase a alcool” de la mine.Am raspuns ca nu are de unde ,pentru ca consumasem o bere acum 14-15 ore.Am suflat in alcooltest fara ezitare fiind increzut de rezultat.Si.. Oppp..Surpriza……Mare Surpriza….SOS…Alcooltestul a aratat …0.42.In aceiasi situatie se afla si prietenul cu care mergeam in coloana,la el a aratat 0.29. Dupa a urmat prelucrarea cam cu ce se poate termina aceasta,adica cam 20 mii grivne amenzi ,masina arestata si permisul retinut.In tot acest timp am insistat pe analize din sange,dar s-a spus ca este imposibil si vom merge la sectie unde vom sufla intr-un aparat similar.Spectacolul a durat cam 1.5 ore, timp in care noi insistam pe analize din sange ,dar politistii pe faptul ca vom merge la sectie si culmea cu masinile proprii , la volan desi eram „crita beti” dupa indicatiile alcooltestului.Dezlegarea situatiei a fost foarte rapida dupa ce sotia le-a facut poze si i-a amenintat ca ii vom da in judecata pentru abuz si noi mergem din cont propriu la o institutie medicala pentru test.Imediat am fost chemati la o parte unde ne-au inapoiat permisele si au spus ca facem prea multa galagie si sa le dam macar ceva…
  Concluzie: Nu consumati bauturi alcoolice daca intentionati sa mergeti la volan si aparati-va drepturile daca cineva incearca sa faca abuz de functia pe care o detine.
  Drum bun.

 3. Victor spune

  BUNA!!!! Am avut si eu ocazia sa trec prin asa scena… oprit la intrarea in Chisinau.. alcotesterul arata 0,16… dar de fapt in seara precedenta am servit alcool… si chear credeam ca poate testul e asa cum este….dupa niste discutii nu prea indelungate, cu indeplinirea protocolului pe care am refuzat sa-l semnez, la initiativa politistului am ajuns la un numitor comun….acum regret ca am dat mita, dar ce e facut, e deja facut…
  Ma intreb(de fapt patitul e deja destept…)––unde e protocolul indeplinit, deoarece ei e numerotat????
  – unde e tiketul alkotesterului, ca el tot tre sa ramina ca si in aparatul de bonuri fiscale????
  – unde au disparut imaginile camerei de luat vederi din automobilul inspectorului????
  Deci fratilor…. suntem trucati de niste infractori cu epoleti si functii de serviciu, cu tot necesarul de aparataj si automobil de stat la dispozitia lor….
  Acum deja sunt informat, si cred ca urmatoarea gresala nu va mai fi comisa….

 4. Ghenadie spune

  Am avut si eu un caz de genul asta cu vre-o 2 luni in urma. Ma duceam la serviciu era pe la orele 06.30 dimineata si linga Gradina Botanica ma opreste un echipaj al Politiei Patrulare, suflu in alcotestest si arata 0.25. Dar cel mai interesant ca nu servisem de vre-o 4-5 zile nimic. Le-am spus ca aparatul lor aiureste sau poate ei singuri il fac sa aiureasca si chem televiziunea si ne ducem impreuna la analiza de singe.. Dupa care politistii nostri ingeniosi mi-au sugerat sa ma adreses la medic deoarece am probleme cu stomacul si de asta arata alcotestul pozitiv.. Mi-au urat drum bun si mi-au dat documentele inapoi.. Iar de cite ori ma vede echipajul asta ca trec pe linga ei , ei stau practic in fiecare zi acolo sau linga podul de la Muncesti, se intorc cu spatele si se fac a nu ma vedea. Aveti grija masina echipajului este cu numarul 9716 daca nu ma gresesc iar familia unuia din este Platon

 5. Victor spune

  Pacat … Trista istorie si fara o concludere clara …

 6. Alex spune

  Majoritatea soferilor disciplinati si cu mintea sanatoasa nu consuma alcool la volan si nici macar bere fara alcool , sper uimirea ta iti aduc la cunostinte ca berea fara alcool poate contine pina la 0.5 alcool. De ce tu nu ai incercat sa duci pina la capat istoria ta cu avocatul , de nu ai depus o plingere impotriva politistului la inspectorat? Stiu ca politia noastra nu este cea mai de incredere , dar nici cetatenii nu sunt cu mult mai responsabili. Invata sa conduci fara a consuma bere , chiar si fara alcool , asa cum o fac marea majoritate a soferilor .

 7. Alex spune

  Salutare. Daca vedeti ca rezultatul este pozitiv, atunci cere-ti actele alcootesterului, cand a trecut metrologia. Daca nu ma gresesc odata in saptamana trebuie sa fie testat fiind pusa stampila corespunzatoare si semnatura. Daca nu sunt, atunci politistul ii este interzis sa il foloseasca si sanatate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata