in ,

Premierul Chicu: Bugetul pentru 2021 va fi bazat pe investiții masive în infrastructură

Un pas ne-a mai rămas până intrăm în 2021, an în care vor continua să existe drumuri în şantiere pe teritoriul Republicii Moldova, asta pentru că autorităţile pregătesc o nouă “injecţie” de milioane în infrastructura rutieră!

Un anunţ în acest sens a fost făcut în această dimineaţă după o şedinţă de lucru între preşedintele în exerciţiu al RM, preşedintele Parlamentului şi prim ministrul.

drum in reparatie

Oficialii au discutat prioritățile setate în agendă pentru următoarele patru săptămâni, în special pe dimensiunea bugetar-fiscală.

“Până la sfârșitul anului, avem stringentă necesitate de a aproba în Parlament proiectul de politică bugetar fiscală pentru 2021 și proiectele Bugetelor anuale. Noi vom depune toate eforturile ca cel târziu pe 1 decembrie aceste proiecte să fie aprobate în Guvern. Imediat vor merge la Parlament pentru examinare și votare în primă lectură, ca ulterior, către 20-21 decembrie sa fie aprobate în lectură finală. Bugetul pentru 2021 a fost elaborat având la bază aceeași abordare ca în anul 2020, cu investiții masive în infrastructură și cu nivel majorat de plăți sociale”, a spus prim-ministrul.

Ion Chicu a remarcat că pentru 2021, în Fondul Rutier vor fi alocate, preventiv – 1.7 miliarde lei – la fel ca anul curent. De asemenea, va continua și implementarea proiectului “Drumuri Bune” pentru care sunt prevăzute 900 milioane lei.

Într-un comunicat de presă făcut public în ziua de 20 noiembrie curent, Administraţia de Stat a drumurilor a informat că peste 81 % din lucrările de drum din cadrul Programului “Drumuri Bune pentru Moldova 2020” sunt finalizate. În opt raioane din țară (Basarabeasca, Dubăsari, Rezina, Ștefan Vodă, Strășeni, Șoldănești, Ocnița, Telenești) lucrările de reparație și întreținere periodică din cadrul Programului “Drumuri Bune pentru Moldova 2020” sunt finalizate integral. În raioanele Anenii Noi, Căușeni, Călărași, Cimișlia, Criuleni, Nisporeni, Fălești, Ialoveni, Sîngerei și Soroca lucrările de drum sunt executate cu un progres de peste 95%.

În prezent, din cei 907 km de drum prevăzuți spre reparaţie, 730 de km sunt finalizați integral. Din totalul de 298,7 km prevăzuți cu îmbrăcăminte din beton asfaltic 95% au fost reparați și peste 73% din 608,1 km prevăzuți cu îmbrăcăminte rutieră din pietriș sunt finalizați.

Din volumul total al investițiilor de 1,125 miliarde de lei alocați pentru realizarea programului “Drumuri Bune pentru Moldova 2020” au fost executate peste 81%, asta constituind peste 914 milioane de lei.

drumuri bune 20 noiembrie