Prețul la benzină în SUA a atins un nivel record! Tot astăzi țara ar putea renunța la importul petrolului rusesc

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Prețul la benzină în SUA a ajuns la un nivel record – 4.17 dolari pentru un galon (3,785 litri). Costul este cu 18% mai mare față de perioada anterioară declanșării războiului în Ucraina, adică 24 februarie 2022.

FOTO: freep.com

Este cel mai mare preț afișat vreodată de benzinăriile din SUA! Recordul precedent a fost atins în iulie 2018, când galonul costa 4.11 dolari.

„În timp ce Rusia continuă ofensiva militară în Ucraina, prețul la gaz crește mai repede decât în perioada după dezastrul produs de Uraganul Katrina, care a afectat platformele de petrol și rafinăriile din coasta Golfului Statelor Unite, în 2005”, scrie CNN.

Prețul a crescut cu 2-3 cenți peste noapte, potrivit companiei Oil Price Information Service. Costul de $4.17 este cu 55 de cenți mai mare față de săptămâna trecută și 63 de cenți sau 18% mai mare față de 24 februarie, ziua când Rusia a invadat Ucraina.

În același timp, senatorul american Chris Coons a declarat că, în seara de astăzi, 8 martie, Casa Albă urmează să anunțe noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv interdicția importului petrolului rusesc, deşi are nevoie de el într-o cantitate nu impunătoare.

„Prețurile combustibililor vor crește în SUA, cel mai dramatic în Europa, dar acesta este prețul libertății.”

Tot astăzi, gigantul petrolier anglo-olandez Shell a anunțat că sistează în totalitate achizițiile de petrol din Rusia de pe piața spot și că a decis să renunțe treptat la produsele petroliere rusești, la gazul natural și la gazul lichefiat din Federația Rusă. De asemenea, îşi va închide toate staţiile de alimentare din Federaţia Rusă!

British Petroleum, după Shell, la fel a refuzat să mai cumpere petrol și gaze din Rusia. BP va renunţa, de asemenea, la pachetul de acţiuni deţinut la Rosneft.

Precizăm că țările occidentale nu au instituit deocamdată sancțiuni față de importul petrolului rusesc, pentru a preveni scumpirea și mai semnificativă a acestuia, însă potrivit agențiilor străine, subiectul este discutat în UE și SUA. 

BBC scrie că interdicția exportului de petrol și gaz va fi deosebit de dureroasă pentru Rusia. De exemplu, analiștii de la Capital Economics estimează că sancțiunile vor provoca căderea PIB-ului Rusiei cu 25% și creșterea cursului dolarului american până la 200 ruble. Inflația în acest caz poate ajunge la 30%!

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/