Prețul la benzină și motorină a scăzut cu 4 lei pe parcursul ultimei luni, ajungând acum la sub 30 de lei

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Pe parcursul ultimelor 30 de zile, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în cadrul exercițiului de stabilire a prețurilor maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, a înregistrat o scădere constantă a acestor valori.

După atingerea unui nivel istoric maximal al prețurilor la carburanți, care au ajuns la 33.90 lei/litru la benzina COR 95 (15 iunie) și 32.46 lei/litru la motorina standard (23 iunie), începând cu a doua jumătate a lunii iunie, acestea au scăzut continuu.

Astfel, pentru ziua de mâine, 20.07.2022, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard au ajuns să fie mai mici cu 4 lei/litru decât acum o lună în urmă, micșorându-se până la nivelul de:

  • 29.90 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-41 bani);
  • 28.45 lei/litru – pentru motorina standard (-23 bani).

Scăderile prețurilor de comercializare a carburanților de către ANRE se datorează diminuării cotațiilor Platts, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor în condițiile în care Republica Moldova importă produsele petroliere în proporție de 100%.


Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise