(video) Tehnologia anului 2023: Lamborghini testează Active Wheel Carrier

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Unghiurile de aliniere a roților joacă un rol critic în modul în care se comportă o mașină pe drum. Chiar și mașinile pe care le cumpărăm necesită o ajustare atentă a acestor parametri de suspensie, ca să nu mai vorbim de mașinile de curse.

Și dacă de regulă aceste unghiuri sunt reglate în condiții statice, după care fixate rigid, Lamborghini a decis să schimbe conceptul și a dezvoltat un sistem care poate modifica alinierea roților din spate din mers!

Ceea ce au făcut italienii se numește Active Wheel Carrier (AWC). Sarcina principală a acestui sistem inteligent este de a oferi un nivel de control inaccesibil anterior. El poate schimba ușor două unghiuri în același timp – unghiul de cădere și cel de convergență.

Butucul activ include două mecanisme separate care pot schimba în mod independent cele două unghiuri. Aceste mecanisme sunt antrenate de niște mici motoare electrice speciale prin roți dințate.

Totul este controlat de un sistem electronic și anume algoritmii săi sunt considerați cea mai complexă și mai laborioasă componentă a sistemului. La urma urmei, funcționarea AWC trebuie, de asemenea, să fie delicat sincronizată cu sistemele de stabilizare și control a tracțiunii, precum și cu aerodinamica activă.

Ca rezultat, suportul de roată activ este capabil de:

  • Schimbarea unghiului camber (de cădere) de la unul pozitiv de 2.5 grade până la unul negativ de 5.5 grade!
  • Schimbarea unghiului toe (de convergență) cu până la 6.6 grade în ambele direcții!
  • Motoarele electrice compacte de 48 V sunt capabile să schimbe ambele unghiuri simultan cu o viteză de până la 60 de grade pe secundă, ceea ce înseamnă că deplasarea prin întregul interval unghiular notat se poate realiza în mai puțin de un sfert de secundă.

Rezultatul principal care se poate atinge cu AWC: accelerația laterală dezvoltată de mașină crește cu până la 25%! Iar un prototip Lamborghini Huracan dotat cu Active Wheel Carrier a putut realiza timpi impresionanți de tur pe trei circuite emblematice.

Un tur pe circuitul Nardo s-a putut parcurge cu 2.8 secunde mai repede decât s-a făcut cu o mașină similară fără AWC, pe circuitul Imola cu 2.2 secunde mai repede, iar pe Nurburgring cu aproape cinci secunde!

Planurile companiei prevăd inlcusiv acomodarea AWC pentru a fi alimentat cu energia necesară dintr-un sistem electric de 400V. Astfel va putea fi adus pe viitoare modele hibride ale mărcii.

Cmentariile sunt închise