Producătorilor de supercaruri li s-a amânat anul din care trebuie să vândă maşini cu emisii zero

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Producătorii de supercaruri și de vehicule de nișă au primit mai mult timp pentru a trece la sisteme de propulsie cu emisii zero, după ce UE a convenit să împingă special pentru aceştia termenul limită a acordului special privind emisiile de CO2 ale maşinilor noi.

Producători auto precum Ferrari, McLaren și Aston Martin ar fi putut fi nevoiți să îndeplinească limite mai dure încă din 2029. În schimb, derogarea care permite mărcilor care vând mai puțin de 10.000 de autoturisme sau 22.000 de camionete în Europa să negocieze obiective specifice privind emisiile de CO2, va dura încă șase ani, notează Automotive News.

Prelungirea timpului este văzută ca o concesie pentru Italia, care găzduiește mărci precum Ferrari, Lamborghini și Pagani, după ce miniștrii europeni ai Mediului au ajuns la un acord pentru a ratifica votul Parlamentului European de la începutul lunii iunie pentru a mandata ca autoturismele şi camionetele vândute din 2035 să fie cu emisii zero.

Amintim că Italia a fost una dintre cele cinci țări europene care au pledat pentru o prelungire a termenului până în 2040.

“În ceea ce-i privește pe producătorii de nișă, scutirea este până la sfârșitul anului 2035”, a declarat Agnes Pannier-Runacher, ministrul tranziției energetice din Franța, ca răspuns la o întrebare adresată în cadrul unei conferințe de presă în urma acordului UE.

Producătorii de supercaruri precum Ferrari au găsit mai greu procesul de reducere a CO2 prin trecerea la vehicule electrificate din cauza efectului disproporționat al greutății bateriei și a lipsei de voință a clienților de a renunța la zgomotul motorului care este o semnătură a unităţilor V8 şi V12. McLaren și Ferrari au lansat deja modele plug-in hybrid, dar este puțin probabil ca clienții să atingă cifrele pretinse de CO2 în timpul condusului în lumea reală, având în vedere autonomia electrică limitată.

Extinderea derogării este un câștig pentru Alianța europeană a producătorilor de automobile cu volum mic (ESCA), care reprezintă mărci precum McLaren, Aston Martin, Bugatti, Pagani, Koenigsegg, Ineos Automotive şi Rimac (nu fac parte Ferrari şi Lamborghini, care au promis lansarea primelor modele electrice în 2025 şi până în 2030, respectiv). Organizația cu sediul la Bruxelles și Londra a susținut că trebuie aplicate reguli speciale, deoarece ciclul de viață al supercarurilor este mai lung, au un impact global limitat asupra emisiilor, iar mărcile au resurse limitate.

Imboldul ca supercarurile să meargă doar pe baterii nu are sens din motive pur de mediu, a argumentat Phillippe Houchois, analist auto global la banca de investiții Jefferies. “Punerea unei baterii mari într-un supercar are un impact negativ asupra emisiilor de fabricație, deoarece acestea sunt conduse atât de puțin [pentru a compensa emisiile suplimentare în producerea bateriei]”, a declarat el pentru Automotive News Europe.

Prelungirea derogării a fost a doua știre pozitivă pentru producătorii de supercaruri în această săptămână din UE, după ce miniștrii Mediului au convenit să investigheze dacă e-combustibilii ar putea juca un rol în reducerea cu 100% a emisiilor de CO2 până în 2035. E-combustibilii sau combustibilii sintetici înlocuiesc benzina în motoarele cu ardere internă și sunt realizați folosind deșeuri sau CO2 din aer, ceea ce înseamnă că teoretic sunt neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Susținătorii e-combustibililor trebuie să demonstreze până în 2026 utilitatea acestora la obiectivul Uniunii Europene de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Frans Timmermans, politicianul olandez care conduce activitatea Comisiei Europene privind Pactul ecologic european, a declarat marți că Comisia “va avea o minte deschisă” cu privire la eficiența acestora. Decizia a fost salutată inclusiv de asociația de piese auto CLEPA.

Cmentariile sunt închise