Statele membre ale UE au aprobat propunerea de interzicere a vânzărilor de maşini cu motoare termice din 2035

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Statele membre ale UE, din numele miniștrilor de Mediu, au aprobat în noaptea de marţi spre miercuri planul Comisiei Europene de a reduce la zero emisiile de CO2 la maşinile noi începând din 2035, impunând astfel pieţei locale autovehicule cu motoare 100% electrice!

Această propunere, anunţată de executivul european în iulie 2021, va însemna încetarea de facto a vânzărilor de vehicule pe benzină şi diesel în UE începând cu 2035. Măsura trebuie să contribuie la atingerea obiectivelor climatice, în special neutralitatea carbonului până în 2050.

FOTO: © AdobeStock_toa555 

Totuşi, la solicitarea câtorva ţări, printre care Germania şi Italia, cei 27 au convenit să ia în considerare o posibilă undă verde (portiţă de a fi păstrat motorul cu ardere internă în conceptul său original) în viitor pentru tehnologii alternative, cum ar fi combustibilii sintetici sau motorizările plug-in hybrid, dacă acestea vor face posibilă atingerea obiectivului de eliminare completă a emisiilor de gaze cu efect de seră la vehicule.

Miniştrii mediului din statele membre UE, reuniţi la Luxemburg, au aprobat, de asemenea, o prelungire cu cinci ani a scutirii de obligaţii în materie de CO2 acordate producătorilor de nişă sau celor care produc mai puţin de 10.000 de vehicule pe an, până la sfârşitul anului 2035. Această clauză, denumită uneori “amendamentul Ferrari”, vizează în special mărcile de lux.

Aceste măsuri urmează să fie acum negociate cu europarlamentarii care şi-au stabilit, de asemenea, luna aceasta poziţia faţă de propunerea Comisiei Europene.

„Aceasta constituie o mare provocare pentru industria noastră de automobile”, a recunoscut ministrul francez pentru tranziție ecologică, Agnes Pannier-Runacher, care a prezidat întâlnirea de marţi. Ea a spus însă că reprezintă o necesitate în faţa concurenţei din partea Chinei şi a SUA, care au pariat în mare măsură pe vehiculele electrice, văzute ca viitor al industriei de automobile. Aceste decizii vor „permite o tranziţie planificată şi însoţită”.

Apropo, conform planului, înainte de data limită din 2035, deja până în 2030 obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 pentru mașinile noi și furgonete sunt de 55 și respectiv 50%. Consiliul European a mai convenit să pună capăt mecanismului de stimulare cu subvenții de la stat pentru vehiculele cu emisii zero și scăzute (ZLEV) începând cu 2030.

În 2026, Comisia va evalua progresele înregistrate în atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor cu 100% și necesitatea de a revizui aceste obiective ținând seama de evoluțiile tehnologice, inclusiv în ceea ce privește tehnologiile plug-in hybrid și importanța unei tranziții viabile și echitabile din punct de vedere social spre zero emisii.

Cmentariile sunt închise