Prognoză: Anul când 2/3 din piaţa globală a mașinilor noi va fi formată doar din electrice

Vânzările de maşini electrice în lume în următorii ani vor crește brusc, iar în 2040 ponderea acestora va fi de cel puţin 2/3 din piața globală a autoturismelor noi, estimează analiştii Bloomberg.

În 2040, vânzările de vehicule electrice vor constitui circa 66 de milioane de unități. Pentru comparație: la sfârșitul anului 2020, un număr total de aproximativ trei milioane de mașini fără motoare cu combustie internă au fost vândute în toată lumea.

Creșterea popularității electromobilelor se va datora în mare măsură: dezvoltării active a infrastructurii pentru reîncărcarea acestora, creșterii eficienței bateriilor și reducerii costurilor acestora, precum și înăspririi politicilor din țările dezvoltate în ceea ce privește autoturismele cu motoare cu ardere internă.

Liderii în introducerea vehiculelor electrice în masă pe piaţă vor fi Uniunea Europeană și China. Restul de 1/3 va fi reprezentată de vânzările de maşini tradiționale cu motoare pe benzină și diesel, precum și cele plug-in hybrid, până cota acestora nu va duce la dispariția lor treptată.

Iată şi alte date interesante publicate de analiştii Bloomberg:

  • Vânzările de vehicule cu motoare cu combustie internă au ajuns deja la un vârf!
  • În Europa, vehiculele electrice cu baterii se apropie de paritatea prețurilor cu vehiculele cu motoare cu ardere internă!
  • Până la ziua de azi, din 2010, prețurile bateriilor au scăzut considerabil odată cu îmbunatățirea producției și tehnologiei, dar şi a cererii mai mari!
  • Până în 2040, autoturismele se vor clasa abia pe locul trei în ce priveşte ponderea vehiculelor electrice, fiind depăşite deocamdată de vehicule cu două sau trei roţi şi autobuze!
  • În calitate de lider mondial în fabricarea bateriilor litiu-ion, China beneficiază de cererea crescândă de pachete de baterii. Uniunea Europeană încearcă să o ajungă din urmă, stabilind un obiectiv ambițios de a furniza suficiente baterii pentru a-și satisface propria cerere până în 2025.
  • În prezent există pe piaţă peste 500 de modele plug-in hybrid şi complet electrice!
  • În medie, vehiculele electrice introduse în 2020 pot parcurge 359 de kilometri înainte de a avea nevoie de o încărcare, față de 166 km în 2012!
  • Doar în China şi Europa, numărul terminalelor de încărcare pentru maşini electrice şi plug-in hybrid s-a dublat în doar doi ani!
  • Unitatea de propulsie alternativă (în acest caz electrică), economia de combustibil și mobilitatea comună vor avea un impact asupra cererii de petrol din toată lumea. Cu toate acestea, națiunile care şi-au setat planuri ambiţioase de a reduce emisiile de carbon încă nu vor atinge o cotă netă zero până în 2050 fără a face mai mult.

Vezi şi: Şeful Daimler AG prezice viitorul lumii. În particular, din 2020 va începe falimentul industriei auto

Cmentariile sunt închise